Bodzaszörpöt készítettem. Na, nem nagy adagot, ekkora adagot bárki tud otthon készíteni. A bodza meghűlés esetén is jótékony hatású, valamint csökkenti a rossz koleszterin szintjét is. Nem utolsó sorban pedig nagyon finom! Az unokáim szeretik.
Hozzávalók:
10-12 bodzavirág,
1.5 l víz,
1 kg cukor,
1 citrom,
1 evőkanál citromsav,
1 lapos mokkáskanál tartósító, ( Én natrium benzoátot használtam.)
Elkészítése:
A vízet felforraltam, majd kihűtöttem. A cukorból 10-15 dkg karamellizáltam, majd lassan felengedtem a forralt vízzel, kb. 2dl vízet öntöttem rá. Óvatosan kell ráönteni, mert könnyen kifuthat a karamell. A maradék langyos vízben feloldottam a maradék cukrot, beletettem a citromsavat és a tartósítót.
A bodzát nem mostam meg, hanem hagytam 2-3 órát egy tálcára terítve, hogy a bogarak, ha vannak benne kitudjanak repülni. (Van aki megmossa, de akkor az értékes virágpora is kimosódik belőle. Én ezért nem mosom meg.)
A virágokat beletettem egy porcelán tálba, rákarikáztam a citromot. A két cukros lét összekevertem és ráöntöttem a bodzavirágokra, citromkarikákra.
Megkevertem, rátettem a tetejét, majd hűvős helyre tettem. 5 napig minden nap megkevertem egyszer-kétszer. Az ötödik nap leszűrtem és üvegekbe töltöttem. Mehetett is a helyére a kamrába. Lehet petpalackba is tölteni, olyankor célszerű összenyomni a palackot annyira, hogy a lé egészen a tetejére feljöjjön és úgy rácsavarni a kupakot, így légmentesen zárjuk le.
U.I.:
Ha tudjuk, hogy gyorsan el fog fogyni a szörpünk, akkor a tartósítót el is hagyhatjuk, mert hűtőszekrényben 1-2 hétig a nélkül is eláll.