2016. augusztus 13., szombat

Mirinda szelet

A napokban többször is eszembe jutott ez a süti, hát megsütöttem.

Hozzávalók:

Tésztához:
6 egész tojás,
12 dkg cukor,
10 dkg liszt,
2 g kakaópor,
1 dl napraforgó olaj,
0,5 csomag sütőpor

Töltelékhez:
50 dkg túró,
25 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
kevés reszelt citromhéj, és citromlé

A tetejére:
2 csomag vaníliás pudingpor,
2 evőkanál cukor,
7,5 dl Mirinda üdítőital

Elkészítése:


  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük habnak, a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, majd beletesszük a sütőporral elkevert lisztet, kakaót, olajat. Átkeverjük és belekerül a tojások habja is, tovább keverjük. Egy zsírozott, lisztezett tepsibe önjük és forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük ( tűpróbával ellenőrizhetjük). 23x40 tepsibe sütöttem, 
    Hagyjuk kihűlni.
  2. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, ezután kerül bele a túró és az ízesítők, tovább keverjük. 
  3. A tetejéhez a pudingporhoz adjuk a cukrot, majd az üdítőt is elkeverjük és sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni.
  4. A tésztára kenjük a túrós tölteléket, erre tesszük a Mirindás pudingot. Hűtőben hagyjuk állni 1-2 órát. 


2016. augusztus 7., vasárnap

Krumplis pogácsa

A nagyanyám sokszor csinált ilyen krumplis pogácsát és nagyon szerettük. A lányomnak mai napig az egyik kedvence.

Hozzávalók:
80 dkg krumpli,
40 dkg liszt,
só ízlés szerint,
2 egész tojás,
1 evőkanál zsír,
sütéshez: házi zsír

Elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük. A levet leöntjük a krumpliról, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót és az evőkanál zsírt. Összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, pogácsaszaggatóval mintázzuk a tetejét, kiszaggatjuk. Alaposan zsírozott tepsibe rakjuk a pogácsákat és mindegyik pogácsa tetejére teszünk zsírt. Forró sütőben sütjük, akkor jó, ha sülés közben tocsog a zsírban. Amikor az egyik fele megpirult, megforgatjuk a pogácsákat és a másik felét is pirosra sütjük. 

2016. július 24., vasárnap

Fűszeres csirke hagymával, tejföllel sütve

 Egyszerű, de nagyszerű ebéd. Gyorsan kész és nagyon finom!
Fűszeres csirke hagymával, tejföllel, sajttal sütve

Hozzávalók:

1 csirkemell,
csirke fűszersó,
1 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
450 gr tejföl,
a forgatáshoz liszt,
20 dkg trapista sajt reszelve,
2 evőkanál étolaj.

Elkészítése:
A megmosott csirkemellet felszeltem fél cm vastagra. A fűszersóval beszórtam, a fokhagymát lereszeltem és elosztottam egyenletesen a húsokon. Hagytam állni egy kicsit. Majd lisztbe forgattam a szeleteket, és beleraktam egy olajjal kikent tepsibe. Egy vöröshagymát felkarikáztam és a húsokra tettem. Ezután a tejfölbe kevertem az olajat, 1 evőkanál lisztet, 2 gerezd reszelt fokhagymát, és egy kevés csirke fűszersót. Ezzel a keverékkel beborítottam a szeleteket és reszelt sajttal megszórtam. Fóliával letakartam, előmelegített sütőben sütöttem 1/2 órát, majd a fóliát levéve kb. 10 percig pirítottam. Rizzsel tálaltam.
Valami fenséges íze van!
Jó étvágyat hozzá!

2016. július 16., szombat

Bazsalikomos- gyömbéres cukkinikrémleves

Gyorsan elkészülő, egészséges, egyszerű de finom krémlevest készítettem. Fél óra alatt készen voltam vele.
A lágy krémleves a ropogós kenyérkockákkal nagyon jó páros.
Hozzávalók:

1 közepes nagyságú cukkini,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 erőleves kocka,
őrölt fekete bors, bazsalikom ízlés szerint,
1 késhegynyi gyömbérpor,
5 dl víz

Elkészítése:

A hagymát felkockáztam és kevés zsiradékon üvegesre pároltam. A cukkinit is kisebb kockákra vágtam, hozzáadtam a hagymához. Együtt pároltam még egy kicsit, majd felöntöttem fél liter vízzel. Belemorzsoltam a leveskockát, forrástól számítva kb. 20 percig főztem. Amikor már majdnem kész volt, akkor tettem bele a borsot és a gyömbért. Sózni nem sóztam, mert nekem elég volt az a só mennyiség, amit a leveskocka tartalmazott. Mindenki saját szájíze szerint sózzon utána. Használhatunk más leveskockát is pl. hús-, zöldségleves kockát. Amikor már puha volt a cukkini, levettem a tűzről és összeturmixoltam. Kenyérkockákat pirítottam mellé.

U.I.:
A magas illóolaj tartalmú, nemes aromájú fűszereket érdemes a főzés befejezte előtt nem sokkal hozzáadni, mert a hosszas főzés hatására elveszthetik aromájukat.
Ilyen fűszerek pl. a fekete bors, szegfűbors, babérlevél, köménymag, zeller,  

2016. július 9., szombat

Pincés meggy télire

Ez a változat nem lesz túl édes, mégis elálló. Az az igazság, hogy én 5 kg meggyhez 2,5 kg cukrot használtam régen egy kávés kanál tartósítóval. Nekem így mindig elállt a meggyem, nem romlott meg, de jó édes volt. A levét szörpként ittuk meg. Ahogy most készítettem az egy egészségesebb változat, amit egy kedves ismerősöm ajánlott. Azt mondta, hogy neki sem romlott meg még soha.
Pincés meggy

Hozzávalók:
5 kg meggy,
1 kg cukor,
1 kávés kanál tartósító

Elkészítése:

A meggyet megmossuk és kimagozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a tartósítót, megkeverjük, majd egy konyharuhával letakarva hűvös helyre tesszük. Régen a pincébe szokták levinni, innét ered a neve is. Időnként megkevergetjük, 24- 48 órát hagyjuk állni. Majd tiszta csavaros üvegekbe töltjük lé nélkül. Amikor megtelt az üvegünk meggyel, csak annyi levet öntünk rá,hogy ellepje a meggyet. Azonnal lezárjuk az üvegeket és már kerülhetnek is a helyükre.

A megmaradt meggylét szörpnek üvegekbe töltöttem. 

2016. július 5., kedd

Fokhagymás tejfölben pácolt csirkemell

Maradt csirkemellem, amit nem akartam már elkészíteni, de féltem, hogy megromlik, ezért bepácoltam és 24 órán át volt a pácban. Másnap sütöttem ki. Nagyon ízletes, puha porhanyós lett a hús.
Fokhagymás tejfölben pácolt csirkemell

Hozzávalók:

1 kg csirkemell,
2 dl tejföl,
6 gerezd fokhagyma,
2 tojás,
3 evőkanál liszt,
6 evőkanál zsemlemorzsa,
ízlés szerint só és bors,
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A húst vékony szeletekre vágtam. A tojást felvertem és a tejfölbe kevertem az apróra zúzott fokhagymával és a fűszerekkel együtt. Ebbe a pácba helyeztem bele a hússzeleteket. Egy napra a hűtőbe tettem.  12 óra pácolás is elég neki, de minél tovább áll a pácban, annál ízletesebb lesz. Szóval másnap a lisztet és a morzsát összekevertem és ebbe a keverékbe forgattam bele a tejfölös, fokhagymás húst. Forró olajban kisütöttem, majd a szalmakrumplit is ebben a fűszeres olajban sütöttem ki. Friss zöldségekkel tálaltam.

2016. június 20., hétfő

Cseresznye befőtt

Üvegbe zártam a nyár ízeit. A friss, egészséges, ropogós cseresznyéből befőttet készítettem. Így télen is élvezhetem ennek a finom gyümölcsnek az ízét.

Hozzávalók:

1 hét dl üvegre számítva:
4 evőkanál cukor,
5 szem szegfűszeg,
1/2 kávéskanál fahéj,
1 késhegynyi tartósító,
víz,
cseresznye

Elkészítése:

A teljesen érett, ép, egészséges cseresznyét a szárától megtisztítottam, alaposan megmostam.  Hét decis üvegeket kimostam, majd az utolsó öblítésnél egy kis tartósítót tettem az öblítővízbe és így hagytam megszáradni az üvegeket. Ezután egyenként félig megtöltöttem a cseresznyével az üveget, erre két evőkanál cukrot tettem, majd teleraktam cseresznyével. A tetejére ismét 2 evőkanál cukrot tettem (így összesen 4 evőkanál cukrot használtam egy üvegre). Az üveg alját óvatosan megveregettem, hogy minél több férjen az üvegbe. Egy késhegynyi tartósítót tettem minden üvegbe, ízesítettem 5 szem szegfűszeggel, fél kávéskanál fahéjjal, majd felöntöttem vízzel. Rácsavartam a kupakot. Majd amikor minden cseresznyém üvegbe volt, beleállítottam egy nagy lábasba őket. A lábas aljára tettem kis újságpapírt. Ezután felöntöttem a lábast, annyi vízzel, hogy az üvegek 3/4 részéig érjen. A forrástól számítva 10 percig gőzöltem,majd a lábasba hagytam kihűlni. Teljesen kihűlve másnap tettem a helyükre.
Cseresznye befőtt