Minden karácsonykor elkészítem, mert ezt a süteményt mindenki szereti. Klasszikus magyar süteményes recept, nagyanyám is így készítette. Ajánlom mindenkinek nem csak karácsonyra!
Jó étvágyat hozzá!
A lapokat akár napokkal előbb is el lehet készíteni, eláll, és minél tovább áll annál puhább lesz.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
4 laphoz:
1 tojás,
6 dkg zsír,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
3 evőkanál olvasztott méz,
3 evőkanál tej,
15 dkg porcukor,
45 dkg liszt
Krémhez:
20 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
3 dl tej,
4 evőkanál búzadara,
barack lekvár
Elkészítése:
A tojást elkeverjük a zsírral és a többi hozzávalóval, majd takarék lángon összeolvasztjuk az egészet.
A tűzről levéve belekeverünk 45 dkg lisztet. Addig olvasztom össze, amíg langyos nem lesz, mert amikor langyos, akkor sokkal könnyebben felveszi a lisztet, könnyen lehet gyúrni, sodorni. Összedolgozzuk, majd 4 cipóra osztjuk. Fél órai pihenés után tepsi hátán sütjük.( Közepes méretű tepsi.) Vigyázat gyorsan sül! Hagyom kihűlni a lapokat.
A krém készítése két lépcsős,
először a tejben megfőzőm a darát és hagyom kihűlni.
Addig a cukrot habosra keverem a vajjal, majd amikor kihűlt a dara, kanalanként hozzá keverem a vajas masszához.
Az első lapot megkenem a darakrém felével, a második lapot lekvárral kenem meg, majd a harmadik lapra ismét darakrém kerül, a negyedik lap üres marad. Leterítem papírral, majd nehezéket rakok rá, hogy összepréselődjön. Amikor a nehezék lekerül akkor szitálok rá porcukrot. Majd szeletelem.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése