Az unokáimnak sütöttem házi rétest. Túrósat, káposztásat és meggyes-mákosat. A legfinomabb sütik egyike és még csak nem is drága.
A jó réteshez sikérdús lisztre van szükség és melegre.
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg rétes liszt,
diónyi zsír, (vagy 6 dkg vaj),
körülbelül 4 dl langyos víz,
só
Töltelékek:
Túrós töltelék:
30 dkg túró,
1 evőkanál tejföl,
1 tojás,
2 evőkanál cukor,
1 evőkanál búzadara,
Ízesítőnek citromhéj, vagy vaníliás cukor, mazsola
Összekeverjük és ezzel szórjuk a rétest. A rétestésztát a zsír locsolása után megszórjuk egy kevés búzadarával, erre jön a töltelék, majd meglocsoljuk egy kis tejföllel is.
Káposzta töltelék:
1 kisebb fej káposzta (80 dkg)
5 dkg zsír,
só, bors ízlés szerint.
Lereszeljük a káposztát, lesózzuk és 1/2 óráig állni hagyjuk. A zsírt felforrósítjuk a káposztát beletesszük és kevés víz hozzáadásával megpároljuk, borsozzuk, majd megpirítjuk egy kicsit. Ezzel szórjuk a rétestésztát.
Mákos töltelék:
15 dkg darált mák,
10 dkg cukor,
ízlés szerint meggy,
2 evőkanál tejföl
A cukros mákkal szórjuk meg a tésztát és rátesszük a meggyet is, majd meglocsoljuk tejföllel.
Elkészítése:
A lisztet egy tálba rakjuk, elmorzsoljuk a zsírt a liszttel, majd annyi langyos, sós vizet adunk hozzá, hogy jól dolgozható, puha tésztát kapjunk. Deszkára téve jól kidolgozzuk (kb. 15 percig). Addig gyúrjuk, amíg egészen sima, ruganyos lesz. Nem ragad se a kézhez, se a deszkához. Két cipóra osztjuk. A cipóknak teljesen simának kell lenni, nem lehet rajtuk gyűrődés. A tetejüket megkenjük langyos zsírral és lefedjük egy-egy lábassal. A lábasok is melegek legyenek. A pihenési ideje 15-20 perc. Egy nagy asztalt leterítünk egy sima abrosszal, gyengén lisztezzük. Először nyújtófával az asztal formájához igazítjuk a tésztát, egy kicsit kinyújtjuk. Ezután kenjük meg vékonyan langyos zsírral. Majd a kézfej segítségével kezdjük el nyújtani. Ha tenyérrel, vagy ujjakkal nyújtjuk, könnyen kiszakadhat. A nyújtást addig végezzük az asztal körül, amíg a széleit is betakartuk az asztalnak és a tészta még mindig nyújtható. Egy kicsit érjen le az asztalról köröskörül. A rétestészta hártyavékony. A vastagabb széleit kezünkre csavarva leszedjük, pár csepp vízzel összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát vékonyan meglocsoljuk meleg zsírral. Megszórjuk a töltelékkel, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl sok. Felhajtjuk a széleket és azokat is zsírozzuk és megszórjuk a töltelékkel. Majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. Tepsi hosszúságúra vágjuk és a zsírozott tepsibe rakjuk. Vigyázzunk. hogy ne érjenek össze a rudak, szebben sül. Forró sütőben sütjük. Sütőlemezen szeleteljük, meghintjük porcukorral és melegen tálaljuk.
U.i.:
A liszt sikértartalmát növelhetjük tojás hozzáadásával.
Tölthetjük még a rétest szilvával, kajszibarackkal, szőlővel, vagy akár reszelt sütőtökkel is.
A jó réteshez sikérdús lisztre van szükség és melegre.
Házi rétes |
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg rétes liszt,
diónyi zsír, (vagy 6 dkg vaj),
körülbelül 4 dl langyos víz,
só
Töltelékek:
Túrós töltelék:
30 dkg túró,
1 evőkanál tejföl,
1 tojás,
2 evőkanál cukor,
1 evőkanál búzadara,
Ízesítőnek citromhéj, vagy vaníliás cukor, mazsola
Összekeverjük és ezzel szórjuk a rétest. A rétestésztát a zsír locsolása után megszórjuk egy kevés búzadarával, erre jön a töltelék, majd meglocsoljuk egy kis tejföllel is.
Káposzta töltelék:
1 kisebb fej káposzta (80 dkg)
5 dkg zsír,
só, bors ízlés szerint.
Lereszeljük a káposztát, lesózzuk és 1/2 óráig állni hagyjuk. A zsírt felforrósítjuk a káposztát beletesszük és kevés víz hozzáadásával megpároljuk, borsozzuk, majd megpirítjuk egy kicsit. Ezzel szórjuk a rétestésztát.
Mákos töltelék:
15 dkg darált mák,
10 dkg cukor,
ízlés szerint meggy,
2 evőkanál tejföl
A cukros mákkal szórjuk meg a tésztát és rátesszük a meggyet is, majd meglocsoljuk tejföllel.
Elkészítése:
A lisztet egy tálba rakjuk, elmorzsoljuk a zsírt a liszttel, majd annyi langyos, sós vizet adunk hozzá, hogy jól dolgozható, puha tésztát kapjunk. Deszkára téve jól kidolgozzuk (kb. 15 percig). Addig gyúrjuk, amíg egészen sima, ruganyos lesz. Nem ragad se a kézhez, se a deszkához. Két cipóra osztjuk. A cipóknak teljesen simának kell lenni, nem lehet rajtuk gyűrődés. A tetejüket megkenjük langyos zsírral és lefedjük egy-egy lábassal. A lábasok is melegek legyenek. A pihenési ideje 15-20 perc. Egy nagy asztalt leterítünk egy sima abrosszal, gyengén lisztezzük. Először nyújtófával az asztal formájához igazítjuk a tésztát, egy kicsit kinyújtjuk. Ezután kenjük meg vékonyan langyos zsírral. Majd a kézfej segítségével kezdjük el nyújtani. Ha tenyérrel, vagy ujjakkal nyújtjuk, könnyen kiszakadhat. A nyújtást addig végezzük az asztal körül, amíg a széleit is betakartuk az asztalnak és a tészta még mindig nyújtható. Egy kicsit érjen le az asztalról köröskörül. A rétestészta hártyavékony. A vastagabb széleit kezünkre csavarva leszedjük, pár csepp vízzel összegyúrjuk, pihentetjük és újra kinyújtjuk.
A kinyújtott tésztát vékonyan meglocsoljuk meleg zsírral. Megszórjuk a töltelékkel, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl sok. Felhajtjuk a széleket és azokat is zsírozzuk és megszórjuk a töltelékkel. Majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. Tepsi hosszúságúra vágjuk és a zsírozott tepsibe rakjuk. Vigyázzunk. hogy ne érjenek össze a rudak, szebben sül. Forró sütőben sütjük. Sütőlemezen szeleteljük, meghintjük porcukorral és melegen tálaljuk.
U.i.:
A liszt sikértartalmát növelhetjük tojás hozzáadásával.
Tölthetjük még a rétest szilvával, kajszibarackkal, szőlővel, vagy akár reszelt sütőtökkel is.