2016. augusztus 13., szombat

Mirinda szelet

A napokban többször is eszembe jutott ez a süti, hát megsütöttem.

Hozzávalók:

Tésztához:
6 egész tojás,
12 dkg cukor,
10 dkg liszt,
2 g kakaópor,
1 dl napraforgó olaj,
0,5 csomag sütőpor

Töltelékhez:
50 dkg túró,
25 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
kevés reszelt citromhéj, és citromlé

A tetejére:
2 csomag vaníliás pudingpor,
2 evőkanál cukor,
7,5 dl Mirinda üdítőital

Elkészítése:


  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük habnak, a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, majd beletesszük a sütőporral elkevert lisztet, kakaót, olajat. Átkeverjük és belekerül a tojások habja is, tovább keverjük. Egy zsírozott, lisztezett tepsibe önjük és forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük ( tűpróbával ellenőrizhetjük). 23x40 tepsibe sütöttem, 
    Hagyjuk kihűlni.
  2. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, ezután kerül bele a túró és az ízesítők, tovább keverjük. 
  3. A tetejéhez a pudingporhoz adjuk a cukrot, majd az üdítőt is elkeverjük és sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni.
  4. A tésztára kenjük a túrós tölteléket, erre tesszük a Mirindás pudingot. Hűtőben hagyjuk állni 1-2 órát. 


2016. augusztus 7., vasárnap

Krumplis pogácsa

A nagyanyám sokszor csinált ilyen krumplis pogácsát és nagyon szerettük. A lányomnak mai napig az egyik kedvence.

Hozzávalók:
80 dkg krumpli,
40 dkg liszt,
só ízlés szerint,
2 egész tojás,
1 evőkanál zsír,
sütéshez: házi zsír

Elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük. A levet leöntjük a krumpliról, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót és az evőkanál zsírt. Összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, pogácsaszaggatóval mintázzuk a tetejét, kiszaggatjuk. Alaposan zsírozott tepsibe rakjuk a pogácsákat és mindegyik pogácsa tetejére teszünk zsírt. Forró sütőben sütjük, akkor jó, ha sülés közben tocsog a zsírban. Amikor az egyik fele megpirult, megforgatjuk a pogácsákat és a másik felét is pirosra sütjük.