2015. október 23., péntek

Csokiszalámi

A hosszú hétvége alkalmából, olyan sütit választottam, amit mind a két vőm szeret. Nekik kedveskedtem a csokis finomsággal. Egyszerű és gyors sütés nélküli édesség.

Hozzávalók:

1/2 kg keksz,
1 csésze feketekávé,
1/2 rumaroma,

50 dkg cukor,
25 dkg Rámamargarin,
2 egész tojás,
3 evőkanál kakaó
Csokiszalámi

Elkészítése:

A kekszet kisebb-nagyobb darabokra tördeltem, meglocsoltam 1 csésze feketekávéval, amibe öntöttem rumaromát is. Csak a kemény, ropogós keksz a jó!
A margarint felolvasztottam és belekevertem a cukrot és a kakaót, folyamatos kevergetés közben hozzáadtam a felvert tojásokat. Addig főztem, amíg a cukor felolvadt, majd hagytam hűlni egy kicsit.
Végül ráöntöttem a kekszre és jól összeforgattam az egészet.
Alufóliára öntöttem az egyik felét és rúd alakúra formáltam, majd a másik felével is így tettem.
Mindkét rudat hűtőszekrényben hagytam másnapig. Ekkor kibontottam és porcukorba hempergettem,  így még inkább hasonlít a szalámira.

U.I.
Előfordult már az is, hogy őzgerinc formát béleltem ki alufóliával és abba öntöttem a masszát. 

2015. október 11., vasárnap

Diós pogácsa

A tragédia óta nem volt kedvem se főzni, se sütni, de még a gép elé ülni sem! Vártam az unokáimat, így aztán nem nagy kedvel, de neki láttam a sütéshez, mert ugye a nagyi az mindig süt valami finomságot...Mivel a diónak van a szezonja, így diós pogácsával kedveskedtem a kis családomnak.
Diós pogácsa

Hozzávalók:
40 dkg liszt,
20 dkg darált dió,
25 dkg margarin,
1 pohár tejföl,
2 egész tojás,
1 sütőpor,
1 evőkanál cukor,
2  lapos  kávés kanál só

Kenéshez:
1 egész tojás

Elkészítése:

A porszerű anyagokat összekevertem, majd elmorzsoltam a margarinnal, hozzáadtam a tejfölt és a tojásokat, alaposan összegyúrtam. Kinyújtottam a tésztát kb. ujjnyi vastagra, késsel bevagdostam a tetejét először függőlegesen, majd merőlegesen is, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam a tésztát, majd megkentem  felvert tojással és egy kevés darált diót szórtam a tetejére. Zsírozott, lisztezett tepsibe raktam a kis pogácsákat, majd forró sütőben pirosra sütöttem.

Szép estét mindenkinek!
Dió gyógyhatása itt.

2015. szeptember 13., vasárnap

Fügeragú

A sok fügém, hogy ne vesszen kárba, igyekszem az étrendünkbe is beilleszteni. Ezért találtam ki ezt a ragút. Aki szereti az édes-savanyú ízeket, annak biztosan ízleni fog. Érdekes új ízek, de nekem bejött!
Sült hús mellé krumplipürével együtt tálaltam.
Fügeragú

Hozzávalók:

8 füge,
1 kisebb fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál méz,
5 evőkanál ketchup,
1 lapos evőkanál liszt,  
2 dl víz,
1 ág kakukkfű,
csipet kurkuma,
csipet törött magyarbors,
csipet só
2 evőkanál olaj,

Elkészítése:

A hagymát megdinszteltem az olajon, hozzáadtam a fokhagymát is, megszórtam a liszttel, felengedtem a vízzel. Beletettem a ketchupöt és a mézet, valamint a fűszereket is, végén került bele a felaprított füge. Körülbelül 10-15 percig főztem és már kész is volt. Még melegen tálaltam a hússal és a krumplipürével együtt.


Fügelekvár

Ennyi fügém még sohasem volt, valamit kezdenem kellett vele, most lekvárt főztem belőle, tartósítószer nélkül.
Meg is kóstoltam, isteni az íze!
Fügelekvár

Hozzávalók: 

1 kg füge,
20 dkg cukor, ( a füge is jó édes, ezért nem raktam hozzá több cukrot.)

Elkészítése:

A fügét megmostam, majd négybe vágtam és elkevertem a cukorral. 24 órát hagytam pihenni. Másnap  egy lábasban felfőztem, addig főztem, amíg a kellő sűrűséget elérte. Ezután csírátlanított üvegbe töltöttem, lezártam és meleg dunsztba tettem.

A füge gyógyhatásai itt.

2015. szeptember 12., szombat

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Lángos

Nagyi titkai a házias ízekről receptekkel: Lángos: A lángost babgulyással párosítottam, a család nagy kedvence mindegyik. Kevés olyan étel van, ami mindenkinek egyformán bejön, de ez a páros...