2015. augusztus 21., péntek

Lyukas kalács

A kisebbik lányom legnagyobb kedvence.
A lyukas kalácsot régen az asszonyok lakodalmakban kínálták a nézelődőknek, a férfiak pedig finom vörösbort adtak mellé. Azok a kalácsok  kemencében sültek.  A  nagyanyám sokszor sütött nekünk és mindig tejfölös mártogatóval kínálta. Amikor buktát készített, akkor mindig sütött lyukas kalácsot is.
Lyukas kalács

Hozzávalók:

A kelt tésztához:
1/2 l tej,
65 dkg liszt,
1 csomag élesztő (5 dkg),
1 egész tojás,
1 evőkanál cukor,
3 dkg zsír,
2 kávéskanál só,

A mártogatóhoz:

1 evőkanál zsír,
só, bors,
2 dl tejföl,

Elkészítése:

Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukor hozzáadásával. Kelesztőtálba mérjük a lisztet, beletesszük a sót és a zsírt is. Elkeverjük, a zsírt a liszttel elmorzsoljuk, majd beleöntjük a feljött élesztős tejet és a tojást is. Hozzáöntjük a többi langyos tejet is. Jól kidagasztjuk. Liszttel megszórjuk a tetejét egy kicsit, rátesszük a kelesztőtál tetejét és hagyjuk  1 órát kelni. Akkor jó, amikor duplájára kel.
Amikor megkelt a tésztánk kiborítjuk és és jól átgyúrjuk. Nyolc felé osztjuk és egyenként átgyúrjuk a cipókat. Ebből az adagból nyolc perecet lehet sütni. (Én azonban ketté vettem a tésztát. Az egyik feléből  lekváros buktát készítettem a másik feléből pedig kettő perecet sütöttem.) Az ujjunkkal lyukat vájunk a kis cipó közepén és kitágítjuk, úgy hogy kb. tíz centiméteres legyen a lyuk a közepén. A tészta vastagsága kb. öt centiméter legyen. Ha kész a kis koszorú, akkor ráhelyezzük a zsírozott, lisztezett sütőlemezre és ott hagyjuk kelni még egy negyed órát. Felvert tojással megkenjük és 200 fokos sütőben 20- 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Jól megfog nőni a térfogata, ezzel számolnunk kell!

A mártogatóhoz a zsírt felolvasztjuk, megsózzuk, borsozzuk és belekeverünk 2 dl tejfölt, felforraljuk és már készen is van. Annyira kell sózni és borsozni, hogy jól kiérződjön. (Én fél kávés kanál sót és ugyanannyi borsot tettem bele)
Még melegen belemártogatjuk a kalácsot és úgy fogyasztjuk el. Elmondhatom, hogy isteni finom!




2015. augusztus 19., szerda

Hordós savanyúság (dobálós)

Nagyon praktikus ez az eltevési mód, mert csak összekevered a levet, majd fokozatosan beledobálod azt, ami éppen érik. Uborka, patisszon, zöld paradicsom, paprika, gyöngyhagyma, káposzta, karfiol, töltött paprika, stb.
50 literes, 10 literes, edényre írom le a hozzávalókat. Garantáltan elálló.
Az alábbi mennyiség 50 l-hez elegendő.
Hordós savanyúság

Hozzávalók:

12,5 liter víz,
1 liter 20 % -os ecet,
65 dkg só,
1,25 kg cukor,
38 gramm timsó,
38 gramm citromsav,
45 gramm natrium benzoat,
13 gramm borkén por,

10 literes edényhez:

5 liter víz,
3 dl 20 %-os ecet,
25 dkg só,
1/2 kg cukor,
5 gramm borkénpor,
1,5 dkg timsó,
1,75 dkg natrium benzoat,
1,5 dkg citromsav

Az edény lehet műanyag, üveg, cserép vagy zománcozott edény, de ügyeljünk rá, hogy ép legyen a zománcozás, mert a lé fémmel nem érintkezhet.  Lefedjük, majd sötét hűvös helyen tároljuk.

Győrfiné Beától kaptam, nagyon jó ízű savanyúság:
Vödrös savanyú uborka 

5 l víz,
1 1/2 l 10 % ecet,
1.30 dkg cukor,
35 dkg só,
1 csomag nátrium benzoát,
3 kávéskanál borkén, 
ízlés szerint egész bors, babérlevél, kapor.