2022. augusztus 7., vasárnap

Cukkinikrémleves

Cukkini szezon idején, ebben a melegben nem is kívántam mást, mint egy finom cukkini krémlevest. Könnyen elkészíthető, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag,rost tartalmú és sok vizet tartalmaz, nem utolsó sorban pedig nagyon finom. Hozzávalók: 50dkg cukkini, 1 kisebb fej vöröshagyma, só, bors, szerecsendió, 3 g zsiradék ( én kacsazsírt használtam), 1 dl főzőtejszín. Elkészítése: A kockára vágott hagymát a zsíron megdinszteltem, majd hozzáadtam a felkockázott cukkinit is. Sóztam, borsoztam. Dinszteltem még 3 percig, majd felöntöttem az előre elkészített húsleves alaplével. Főztem még kb. 10 percet, majd összeturmixoltam az egészet. Belekevertem a tejszínt, szerecsendióval is ízesítettem, újra felforraltam és kész is lett. Gyöngy alakú levesbetéttel tálaltam. TvA tejszínnek köszönhetően igazán laktató és finom volt.

2022. május 21., szombat

Akácvirág bundában sütve

 Ma egy különleges csemegét készítettem, akácvirágot sütöttem palacsinta tésztában. Az akácvirág főzete a népgyógyászat szerint köhögéscsillapító és sav csökkentő hatású. Már majdnem teljesen elvirágzott az akác, de azért még találtam fiatal, telt akácvirágot. szedtem belőle, mert már idén nem lesz rá több lehetőségem. Gyerekkorom szép emléke a bundában sült virág, a mai napig szeretem nagyon. 

Akácvirág bundában sütve

Elkészítése:

10-15 fiatal akácvirágot  utaktól, vegyszeres területtől távol szedtem. Kiterítettem a teraszon egy kicsit, hogy a bogarak kimászhassanak belőle. 

1 tojásból közepesen sűrű palacsinta tésztát készítettem, majd egyenként beleforgattam a virágfürtöket a tésztába. Forró olajban aranysárgára sütöttem. Az olajat leitattam róla, majd vaníliás porcukorral megszórtam. Fügelekvárba mártogatva fogyasztottam. Az illata is isteni és nagyon finom csemege.

2022. április 29., péntek

Húsvéti perec

 A Szennai skanzenben jártunk a családdal húsvétkor. Sok érdekes programmal készültek. Többek között volt tojáskeresés,tojásfestés viasszal. Ami nekem újdonság volt, hogy a megfestett piros tojásra ecetbe mártogatott fogpiszkálóval festettünk mintát. Az ecet lemarta a festéket. Szép alkotások születtek. Ott kaptuk ezt a nagyon finom húsvéti kalács receptet is, amit most megosztok veletek. 

Húsvéti perec
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:

1 kg liszt,

2 tojássárgája,

5 dkg élesztő,

kb. 5-6 dl tej,

10 dkg olvasztott margarin,

1/2 dl étolaj,

5 evőkanák porcukor,

pici só

Elkészítése:

2 dl langyos tejbe 2 evőkanál cukrot teszünk, az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, pici sóval a maradék porcukorral szárazon elkeverjük. A közepébe mélyedést nyomunk, ebbe tesszük a 2 tojás sárgáját, a margarint, étolajat és a felfuttatott élesztőt. A maradék langyos tejjel kidolgozzuk. Langyos helyen kelesztjük. A megkelt tésztát gyúrótáblán átdolgozzuk. 6 egyforma részre osztjuk, Ujjnyi vastagságú tésztát sodrunk és kerek perecnek megformázzuk. Zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk és kelesztjük. Sütés előtt tojással, sütés után cukros vízzel megkenjük. 

Elkészítési idő 2 óra 25 perc

Skanzen recepttár konyhájából kaptuk.

2022. április 27., szerda

Tercsi süti

 Nagy lányom sütötte ezt a finom ropogós tésztát. Az unokáim kedvence lett ez a vékony és ropogós sütemény. Azért Tercsi süti , mert így hívták akitől kapta... 

Tercsi süti

Hozzávalók:

37 dkg liszt,

20 dkg margarin,

pici só, 

2 tojássárgája,

10 dkg porcukor,

1 kávéskanál rum, 

szódavíz vagy fehérbor

kenéshez: tojásfehérje

szóráshoz: 10 dkg vágott dió és kristálycukor

Elkészítése:

A poranyagokat összekeverjük és elmorzsoljuk a margarinnal, belekerül a tojássárgája, rum és annyi szódavíz , hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Nagyon vékonyra (késfoknyira) kinyújtjuk, fél hold alakú formákat szaggatunk belőle, megkenjük a felvert tojásfehérjével és megszórjuk a dióval és a kristálycukorral.  Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. Forró sütőben pirosra sütjük.

Hasonló recept a Marika tészta is, csak nem ennyire vékony és nem ennyire ropogós. A Marika tészta tejföllel készül, amitől omlósabb lesz a süti.

2021. december 19., vasárnap

Boci szelet

 A városi karácsonyunkra vittem ezt a süteményt. Nagyon kevés időm és energiám volt a sütéshez, ezért  ezt az egyszerű, de mutatós kevert tésztát választottam.

Boci szelet


Hozzávalók:

Töltelékhez: 

50 dkg túró,

4 evőkanál búzadara,

1 tojás,

20 dkg porcukor,

1 vaníliás cukor,

1 citrom reszelt héja

A tésztához:

4 tojás,

22 dkg kristálycukor,

15 dkg margarin,

1 csomag sütőpor,

2 evőkanál kakaópor,

30 dkg liszt,

1,5 dl tej.

Elkészítése:

Legelőszőr a túrót kikeverjük a többi hozzávalóval: tojással, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, darával. Hagyjuk állni egy órát, hogy a dara megduzzadjon. 

A tésztához a margarint kikeverjük a cukorral habosra, majd a tojások sárgájával. Apránként adjuk hozzá a sütőporos lisztet. Végül annyi tejet, hogy enyhén folyós legyen. Finoman beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket is. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és a tölteléket kiskanállal beleszaggatjuk.200 fokon 30 percig sütjük. 


2021. december 3., péntek

Porcelán gyurmából készült karácsonyfa díszek

 Hófehér, csillogó díszeket készítettem porcelán gyurmából. Ajándékba készültek.

Porcelán gyurmából készült karácsonyfa díszek


Hozzávalók:

4 dl szódabikarbóna,

2 dl étkezési keményítő,

2.5 dl víz.

Elkészítése:

Mércének 2 dl poharat használtam.  Haas  kukoricakeményítővel készültek a díszek. A vízben elkevertem a porokat és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett felfőztem. Gyorsan besűrűsödik, tovább kell keverni, addig míg gyurma állagú nem lesz. Még forrón kiszedtem egy nedves konyharuhára, becsomagoltam vele, hagytam hűlni és kicsit később hűtőben pihentettem tovább. Én tettem bele pár csepp levendula olajat is , akkor, amikor kivettem a hűtőből és átgyúrtam az illóolajjal, majd vékonyra kinyújtottam. kinyújtás után mintáztam a gyurmát. Csipkét, gyöngy nyakláncot, csillámokat, gyöngyöt használtam. Ezután szaggattam ki a sütinyomó formákkal. Szívószállal lyukasztottam ki, hogy később a csillogó cérnát belefűzve fellehessen akasztani a fára. Papírtörlőre szedtem fel óvatosan a formákat sütőlapáttal. Szoba hőmérsékleten szárítottam, majd másnap megforgattam őket. még egy napot száradtak. Majd belefűztem a cérnát és megkötöttem. 

U.I.: Színezhetjük is őket ételfestékkel. Sütőben is szárítható, de vigyázni kell, hogy ne barnuljon meg. 

  

2021. november 4., csütörtök

Ecetes sajtos-ropogós rúd

A csoportomba nagy sikert aratott, nem véletlenül ez a sajtos rúd recept. Sőt nem csak a csoportnak nekem is nagyon tetszik. Ezért bevettem a receptáramba és most megosztom veletek is.


35 dkg liszt,

25 dkg margarin vagy zsír,

2 dkg élesztő,

1 evőkanál 10%-os ecet,

2 kávéskanál só,

1 púpos evőkanál tejföl,

1 tojás sárgája,

10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A hozzávalókat összegyúrjuk és kb. 8 órát, vagy egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. Azután kinyújtjuk 4-5 mm vastagra, de lehet vékonyabbra is nyújtani. Tojással megkenni, reszelt sajtot vagy magvakat rászórni, felcsíkozni. Tepsibe tenni, fél órát még pihenjen a tepsibe. Majd 180 fokra előmelegített sütőben sütni 20 percig.

Forrás: Mircsei Erzsébet