2018. április 4., szerda

Citromos szelet

Régi lakodalmas sütemény, amit most elővettem és megsütöttem. Tulajdonképen a lapok a mézes krémes lapjaihoz hasonlítanak, méz nélkül és citromos krémmel töltve. Egy egyszerű, olcsó sütemény, de finom!
Citromos szelet

Hozzávalók:

Tésztához:
1 egész tojás,
14 dkg zsír,
1/2 csomag sütőpor,
14 dkg porcukor,
40 dkg liszt,
2 dl tejföl

Krémhez:
4 dl tej,
4 evőkanál liszt,
1 citrom leve és reszelt héja,
25 dkg margarin,
15 dkg cukor,

Továbbá kell hozzá még 4-5 evőkanál baracklekvár

Elkészítése:

A poranyagokat összekeverjük, a zsírt elmorzsoljuk a poranyaggal, majd a tejföllel összeállítjuk a tésztát. Rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell hogy kapjunk. 4 cipóra osztjuk, kisodorjuk, majd  tepsihátán, vagy sütőpapírral bélelt sütőlemezen  egyenként megsütjük a kb. 25x40 cm darabokat (közepes tepsi méret). Világosra sütjük, kb. 10-15 perc alatt sül meg 180 fokon.

A krémhez a lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű pudingot főzünk belőle, kihűtjük. Amikor kihűlt hozzákeverjük a szoba hőmérsékletű margarint és a citromhéjat a  levével együtt. Kihabosítjuk. Hidegen töltjük a tésztalapokat.
A sorrend a következő: lap, a krém felét rákenjük, lap, megkenjük lekvárral, lap, rákenjük a krém másik felét és beborítjuk a maradék lappal. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap megszórjuk porcukorral és szeleteljük.

2018. március 17., szombat

Kinyomós sütemény

Láttam a neten a hagyományos kinyomós sütit, amit régen darálón keresztül nyomtunk ki. Megkívántam és neki láttam a saját receptem szerint... Össze is gyúrtam már a tésztát, amikor is rájöttem, nincs meg a darálós kinyomóm. Eszembe jutott, hogy ezt puskás kinyomóval is elkészíthetem. Így született a mostani sütim.

Csokis keksz

Hozzávalók:
15 dkg margarin,
 15 dkg porcukor,
2 egész tojás,
30 dkg liszt,
2,5 evőkanál holland kakaópor,
2 kanál rum (mivel rumom nem volt, de volt narancs aromám, így azt tettem bele)

Hideg zsír a kikenéshez.

Elkészítése: 

A margarint a cukorral és a tojásokkal kikevertem, majd hozzáadtam a szárazanyagot és az aromát is. Összegyúrtam, majd puska kinyomóval kinyomtam a hideg zsírral kikent tepsibe. Azért hideg zsírral, mert így marad a tepsibe a tészta. Két nyomás adott egy tésztát, a tészta olyan állagú, hogy könnyen lehet vele dolgozni. Előmelegített sütőben(180-190 fokon) 5-10 perc alatt megsütöttem.
Kinyomós süti
A narancs aromától igazán kellemes ízű lett, de a rumos is finom!

Citromos keksz:

Hozzávalók:
500 g liszt,
25 dkg margarin,
25 dkg porcukor,
3 egész tojás,
1/2 csomag sütőpor,
1 citrom leve, 
1/2 citrom reszelt héja
Az elkészítése ugyanaz, mint fentebb írtam.

Na és hogy egy helyen legyenek az eredeti darálós keksz receptjét is ide teszem, ez a recept az én nagyanyám kézírásával van meg egy cetlin, amit a mai napig megőriztem. Pedig én is nagymama korú vagyok.

Hozzávalók:
75 dkg liszt,
25 dkg zsír,
25 dkg porcukor,
2 egész tojás,
1/2 sütőpor,
kis tej, hogy jól gyúrható legyen. Az elkészítése ugyanaz, mint a többié.

Ezt a verziót még nem próbáltam:
70 dkg liszt,
20 dkg cukor,
4 tojás,
25 dkg margarin,
csipet só,
1 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál szódabikarbóna


U.i.: Dobozba téve sokáig eláll. Tea és kávé mellé is kínálhatjuk. Nagyon finomak!

Káposztás tészta

Én mindig saját magam gyúrom hozzá a tésztát. Sokkal egészségesebb és finomabb is. Nem is idő igényes, mert mire felforr a víz kész a tészta is. Pillanatok alatt elkészíthető.
Hozzávalók:
A tésztához:
2 egész tojás,
1 dl víz,
1 csapott kávéskanál só,
500 g liszt

1 kisebb fej káposzta,
só, bors,
2 evőkanál kacsazsír, ( olaj is lehet)

Elkészítése:

Először a káposztát lereszelem, lesózom, hagyom állni egy kicsit.  A zsírban megpirítom a káposztát, borsozom, míg készítem a tésztát néha megkeverem.
Felteszem a vizet melegedni a tészta főzéséhez.
 A tésztához valókat összegyúrom, vékonyra kisodrom, megszórom liszttel és feltekerem a sodrófára, majd hosszanti irányban elvágom a tésztát a sodrófa tetején, kiveszem a sodrófát és a tésztát hosszanti irányban elfelezem, majd egymásra hajtom. Kb. 2 cm-es csíkokat metélek, 3-4-et összefogva elfordítom 90 fokban és kockákra metélem a csíkokat.  Mire ezzel végzek forr a víz is, beleteszem a tésztát, átkeverem, a megfőtt tészta feljön a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedem az addigra megsült káposztára. Összekeverem és már tálalhatom is.
Káposztás tészta

Ui.:
Sokan először pirítanak a zsiradékban 1 evőkanál cukrot és erre teszik a káposztát, állítólag így finomabb. 

2018. február 24., szombat

Fánk sütés közösen a mi kis városunkban

Immáron 3. alkalommal szervezte meg a közös fánk sütést az Igal Városért Egyesület.
Egy nagyon kellemes, jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt. Készült szalagos fánk, forgács fánk és  házi szilvalekvárral töltött fánk is.
Köszönet az Egyesületnek és tagjaiknak!











Az igali asszonyok még a régiek technikájával gyúrják a tésztát.



2018. január 27., szombat

Fánk egy kis csavarral

Ezt a mexikói fánk receptet Nassolda oldalán találtam. elkészítettem én is. Nagyon finom lett!
Fánk egy kis csavarral

Hozzávalók: 
A fánkhoz:
2 teáskanál cukor,
2 csipet só,
3 evőkanál olaj,
3.3 dl víz,
20 dkg liszt ( Én most ehhez Nagyi titka teljes kiőrlésű búzalisztet használtam)

A szóráshoz:
 10 dkg porcukor,
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

A vizet felforraltam a cukorral, sóval, olajjal együtt, majd  lehúztam a tűzhelyről és bele kevertem a lisztet és visszatettem a tűzre még egy kicsit. Amikor jól összeállt a tészta akkor jó. A tészta jó kemény lett, annak is kell lennie. A recept írója habzsákból nyomta ki, de sajnos én ehhez gyenge voltam. Nem tudtam kinyomni a habzsákból, de szerettem volna belőle enni, így nem adtam fel. Beletöltöttem a tésztát a puskás ki nyomomba és abból sikerült szépen kinyomni. Nagyjából egy forma rudakra vágtam a tésztát, majd egy kicsit megcsavartam a rudakat. Bő forró olajban aranybarnára sütöttem. Leitattam róluk az olajat. fahéjas porcukorral megszórtam. Az eredeti receptben fahéjas kristálycukorba forgatta a recept készítője a kisült fánkokat.
Csokiszószba mártogatva még finomabb.

2018. január 21., vasárnap

Sajtos- túrós rudak

Karácsonykor sütöttem, pillanatok alatt elfogyott. Nem tudtam róla képet készíteni. Most megsütöttem újra. Elrontani sem lehet, olyan egyszerű! Nagyon finom! Anna unokám kedvence! 😊
Sajtos- túrós rudak
Hozzávalók:
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
25 dkg rámamargarin, ( vagy 20 dkg vaj)
2 kávéskanál só,

A kenéshez egy tojás,
A tetejére: 10 dkg reszelt sajt (én trappista sajttal szórtam meg)

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, összegyúrjuk a túróval és a margarinnal.  Hideg helyre tesszük.(1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is lehet. Majd kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a sajtot. Egy kicsit belenyomkodjuk a tésztába. Rudakat vágunk belőle. Sütőpírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Nem terül szét, inkább magasabb lesz a sütőben. Én most ilyen hosszú rudakat vágtam, de lehet kisebbekre is szelni.

2017. december 30., szombat

B.Ú.É.K!

Nagyon boldog , eredményekben gazdag, szerencsés újévet kívánok minden kedves olvasómnak!
Jó sütés- főzést, sok-sok finomságot az asztalaitokra az új évben is!
Nagyi