2018. február 24., szombat

Fánk sütés közösen a mi kis városunkban

Immáron 3. alkalommal szervezte meg a közös fánk sütést az Igal Városért Egyesület.
Egy nagyon kellemes, jó hangulatú délutánt töltöttünk együtt. Készült szalagos fánk, forgács fánk és  házi szilvalekvárral töltött fánk is.
Köszönet az Egyesületnek és tagjaiknak!











Az igali asszonyok még a régiek technikájával gyúrják a tésztát.



2018. január 27., szombat

Fánk egy kis csavarral

Ezt a mexikói fánk receptet Nassolda oldalán találtam. elkészítettem én is. Nagyon finom lett!
Fánk egy kis csavarral

Hozzávalók: 
A fánkhoz:
2 teáskanál cukor,
2 csipet só,
3 evőkanál olaj,
3.3 dl víz,
20 dkg liszt ( Én most ehhez Nagyi titka teljes kiőrlésű búzalisztet használtam)

A szóráshoz:
 10 dkg porcukor,
1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése:

A vizet felforraltam a cukorral, sóval, olajjal együtt, majd  lehúztam a tűzhelyről és bele kevertem a lisztet és visszatettem a tűzre még egy kicsit. Amikor jól összeállt a tészta akkor jó. A tészta jó kemény lett, annak is kell lennie. A recept írója habzsákból nyomta ki, de sajnos én ehhez gyenge voltam. Nem tudtam kinyomni a habzsákból, de szerettem volna belőle enni, így nem adtam fel. Beletöltöttem a tésztát a puskás ki nyomomba és abból sikerült szépen kinyomni. Nagyjából egy forma rudakra vágtam a tésztát, majd egy kicsit megcsavartam a rudakat. Bő forró olajban aranybarnára sütöttem. Leitattam róluk az olajat. fahéjas porcukorral megszórtam. Az eredeti receptben fahéjas kristálycukorba forgatta a recept készítője a kisült fánkokat.
Csokiszószba mártogatva még finomabb.

2018. január 21., vasárnap

Sajtos- túrós rudak

Karácsonykor sütöttem, pillanatok alatt elfogyott. Nem tudtam róla képet készíteni. Most megsütöttem újra. Elrontani sem lehet, olyan egyszerű! Nagyon finom! Anna unokám kedvence! 😊
Sajtos- túrós rudak
Hozzávalók:
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
25 dkg rámamargarin, ( vagy 20 dkg vaj)
2 kávéskanál só,

A kenéshez egy tojás,
A tetejére: 10 dkg reszelt sajt (én trappista sajttal szórtam meg)

Elkészítése:

A lisztet elkeverjük a sóval, összegyúrjuk a túróval és a margarinnal.  Hideg helyre tesszük.(1-2 órára, vagy akár egy éjszakára is lehet. Majd kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük a felvert tojással, rászórjuk a sajtot. Egy kicsit belenyomkodjuk a tésztába. Rudakat vágunk belőle. Sütőpírral bélelt tepsibe tesszük. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Nem terül szét, inkább magasabb lesz a sütőben. Én most ilyen hosszú rudakat vágtam, de lehet kisebbekre is szelni.

2017. december 30., szombat

B.Ú.É.K!

Nagyon boldog , eredményekben gazdag, szerencsés újévet kívánok minden kedves olvasómnak!
Jó sütés- főzést, sok-sok finomságot az asztalaitokra az új évben is!
Nagyi

2017. december 23., szombat

Áldott, békés, meghitt ünnepeket kívánok!

Boldog karácsonyt kívánok 

minden kedves olvasómnak és családjának!

„Ne a hóban, csillagokban, ne ünnepi foszlós kalácson, ne díszített fákon, hanem a szívekben legyen karácsony!”
Szilágyi Domokos

https://media1.tenor.com/images/ad44caee40fc9c8b240293b366cbb967/tenor.gif?itemid=7424347

2017. november 30., csütörtök

Együtt sütés a gyerekekkel



 Amikor még a gyerekek kicsik, nagy élmény számukra, hogy belekóstolhatnak a konyhai titkok rejtelmeibe és maguk is kipróbálhatják a sütés- főzés folyamatait. Nórám 4 , Annám 6 éves és ujjongva fogadták, amikor felajánlottam nekik, hogy készítsünk együtt mézeskalácsot.
Unokáim dolgoznak serényen.

 Kimértem az anyagokat (csak negyed adagot). Annus segített összeállítani a tésztát, majd két részre osztottuk azt. Mindketten egyszerre sodorhatták a tésztát, majd ami kiszúrót felleltem a házba, azt mind odaadtam nekik, hogy dolgozhassanak serényen. De a fantáziájuk is beindult és készítettek gombát, meg macit, még mese alakot is megformáztak a tésztából. Nagyon belemélyedtek és élvezték a mókát.
A tepsibe együtt raktuk a kis formákat, én megsütöttem, ők pedig neki láttak kidíszíteni a kis kalácsokat. Különböző színű decor tollat adtam nekik, megmutattam hogyan működik és azzal írókázták a kis sütiket. Olyannyira belemerültünk a díszítésbe mindannyian, hogy a második tepsi tésztát, majdnem elégettem, jól megpirult. Közben persze folyt a kóstolás, igen csak ízlett a kis kincseimnek. Készült Anyának is meg Apának is személyre szabott kalácska. A család minden tagja kapott a nevével ellátott sütikét. Bő 3 órán át készültek a szebbnél szebb csodák és nem unták meg! Amikor a szüleik hazaértek, büszkén, egymás szavába vágva mutatták meg munkájukat. Remélem, amikor nagyok lesznek, majd akkor is fogják szeretni és csinálni. Nagyon büszke vagyok rájuk!

2017. november 28., kedd

Diós patkó

Karácsonyi sütinek is kiváló, előre elkészíthető, akár két hétig is eláll ( ha el nem fogy addig).
Diós patkó

Hozzávalók:
25  dkg darált dió,
20  dkg Nagyi titka búza finomliszt,
40 dkg porcukor,
25 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
1 teáskanál szódabikarbóna,
Mártogatáshoz:
10 dkg étcsokoládé, ( én Tibi étcsokit használtam)
2 dkg vaj

Elkészítése:
Mindent összekeverünk a vaj kivételével, amikor jól elkevertük a hozzávalókat, akkor adjuk hozzá a vajat és egy masszává gyúrjuk. A tésztát ceruza vastagságúra sodorjuk. Kb. 8-10 centisre daraboljuk, patkó alakúra hajtjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben (170 fokon), kb. negyed óráig sütjük. A csokoládét felolvasztjuk a vajjal együtt.
Amikor kihűlt a tészta, olvasztott csokoládéba mártjuk a patkók mind a két végét, porcukorral megszórjuk.
Jó étvágyat hozzá!

U.I.:
Dió helyett földimogyoróval, mákkal, vagy kókusszal is finom! Kifli formába nyomkodva is süthetjük.