2017. november 9., csütörtök

Diós rácsos linzer

Dió szezon, hát diós süti...
Nagyon régi recept alapján készült. Sülés közben igazán étvágy gerjesztő, hangulat javító illatok terjengtek a konyhámban. Isteni finom!
Diós rácsos linzer

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
25 dkg ráma margarin, (16 dkg zsírral is készülhet)
15 dkg porcukor,
10 dkg darált dió,
1 db tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor,
2 evőkanál tejföl,
reszelt citromhéj,
őrölt fahéj ( 1 kávéskanál)
csipet só

A kenéshez:
Házi baracklekvár
A töltelékhez:
20 dkg darált dió,
15 dkg porcukor,
3 egész tojás,
1 csomag vaníliás cukor
A rács kenéshez: 
1 tojás

Elkészítése:
A liszttel elkeverjük a sütőport és a sót, majd hozzáadjuk a puha margarint és elmorzsoljuk a liszttel. Amikor már elég morzsalékos, akkor adjuk hozzá a diót, a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat és a fahéjat. Jól elkeverjük ezután kerül bele a tejföl és a villával picit felvert tojás. Összegyúrjuk és a tészta 1/3 részéből és 2/3 részéből gombócot formálunk. Fél órát pihentetjük hűtőszekrényben.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral ( Én 22X38 cm-es tepsit használtam). A tészta 2/3 részét kinyújtjuk és a tepsibe rakjuk. Megkenjük a lekvárral.
Elkészítjük a krémet: A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót és a vaníliás cukrot, ezzel is elkeverjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket belekeverjük. A tölteléket rákenjük a lekváros tésztára.
A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, majd átlósan ráhelyezzük a tésztára, berácsozzuk a tésztát. Megkenjük villával felvert tojással a rácsokat. Előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Szeleteljük, porcukrot is hinthetünk rá.

2017. november 1., szerda

Diós habkarika

Itt a dió szezon újra. Eljött a diós sütik ideje. Most egy nagyon régi receptet vettem elő, szerintem a Non plusz ultrának az őse is lehetne ez a recept, hasonlít hozzá, de mégsem az. Diós- rumos aprósütemény.
Diós habkarika

Hozzávalók:
Tésztához:
40 dkg liszt,
10 dkg vaj,
10 dkg zsír, (házi zsírt használtam)
1 kávéskanál sütőpor,
3 tojás sárgája
1/2 rum aroma

Habhoz:
3 tojás fehérje,
25 dkg porcukor,
10 dkg darált dió

Krémhez:
10 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
2 dkg kakaó,
2 tojás,
a maradék rumaroma

Elkészítése:
 A tészta készítésénél először elmorzsoljuk a vajat és a zsírt a liszttel, majd amikor már elég morzsalékos hozzáadjuk a többi hozzávalót és összegyúrjuk és pihentetjük fél órát. Vékonyra kinyújtjuk és kicsi pogácsaszaggatóval kiszúrjuk a tésztát. Zsírpapírral bélelt, vagy zsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, és elkészítjük a habot.
 A tojásfehérjét a cukorral gőz felett felverjük, és a végén a tojáshabba keverjük a darált diót. Kis halmokat teszünk a tésztára, (én habkinyomót használtam) és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten, körülbelül negyed óra alatt megsütjük.
 A krémhez a tojásokat és a cukrot összefőzzük egy evőkanál liszttel, a vajat habosra keverjük a kakaóval és a rumaromával. Amikor kihűlt a tojáskrém, összekeverjük a vajjal. 1-1 korongot összeragasztunk a krémmel.

2017. szeptember 17., vasárnap

Kelt, hajtogatott krumplis pogácsa

A hétvégén volt nálunk a szüreti felvonulás. Amelyen részt vett a város apraja-nagyja.
A felvonulók számára én Magdaléna krumplis pogácsáját választottam és sütöttem meg. Amikor kisült megkóstoltam, hát alig bírtam abba hagyni, szinte etette magát.
Kelt, hajtogatott krumplis pogácsa

Hozzávalók:
1 kg nagyi titka búza finomliszt,
1 púpos evőkanál só,
5 dkg élesztő,
1,5 dl tej,
1 teáskanál cukor,
1.5 dl napraforgó étolaj,
2 tojás,
kb. 6 dl langyos tej,
4 db főtt krumpli,
25 dkg rámamargarin

Elkészítése:

A krumplit megfőzzük, hagyjuk kihűlni. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a 1.5 dl tejben. A lisztben elkeverjük a sót, majd beleütjük a tojást, az olajat, a felfuttatott élesztőt és fokozatosan adagolva a tejet. Jól kidagasztjuk, lelisztezzük, letakarjuk és 20 percig pihentetjük.  Deszkára borítva, átgyúrjuk, kisodorjuk. Ráreszeljük a kihűlt  krumplit és a margarint is. Feltekerjük, majd félbe hatjuk.
Pihen 10 percet, majd újra ez az eljárás még kétszer.
Végül kisodorjuk 2-3 cm vastagra, bemetéljük a tetejét és kiszaggatjuk. kizsírozott tepsibe rakjuk, lekenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal és addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik. 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük.

Frissen levesek mellé fenomenális ez a pogácsa! Érdemes kipróbálni!
Jó étvágyat hozzá!

2017. szeptember 3., vasárnap

Oreos torta

Annámnak most volt a szülinapja, oreos tortát kért tőlem. Az igazság az, hogy eddig nem ismertem ezt a tortát. Most készítettem először. Isteni finom lett! Két változatot kerestem egy sütőset és egy sütés nélkülit. Végül az mellett döntöttem, amihez én sütöttem a lapot is.
Ez a mennyiség egy 20-23 cm-es tortaformára elég.
Oreos torta

Hozzávalók: 
A tortalaphoz:
2 tojás,
4 evőkanál cukor,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál holland kakaópor,
2 evőkanál olaj,
csipetnyi sütőpor
A kémhez:
25 dkg mascarpone krémsajt,
20 dkg porcukor,
20 dkg görög joghurt,
3 dl Hulala  habtejszín,
10 gr. zselatin,
20 dkg oreo keksz

A díszítéshez:
1.5 dl habtejszín,
5-6 db oreo keksz

Elkészítése:
A tortalaphoz a tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, kakaót és az olajat.  Olajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A kémhez a mascarponét kikavarjuk a porcukorral, hozzáadjuk a joghurtot, a felvert habtejszínt. Beletesszük a 0.5 dl vízben feloldott zselatint, végül könnyedén beleforgatjuk az összetört kekszet. Ezt a krémet kenjük a tortalapra és jól behűtjük.
Amikor már jól áthűlt levesszük a tortaforma szélét, átrakjuk tálcára és a habtejszínnel díszítjük. A torta szélét körbe nyomjuk tejszínrózsákkal csillagcsővel ellátott habzsák segítségével. A közepére is nyomunk egyet. A tetejére reszelünk egy kis oreo kekszet, majd félbe vágott kekszeket állítunk minden második tejszínrózsába.



2017. augusztus 28., hétfő

Pizza csigák

Friss pizza csigák magyaros töltelékkel, isteni finom! Magdaléna küldte ezt a finomságot nekünk.
Pizza csigák

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg Nagyi titka búza finomliszt,
1 dkg só,
5 dkg élesztő,
Kb. 3.5 dl langyos tej,
1 kávéskanál cukor,
1 tojás,
1 dl olaj
A töltelékhez:
ketchup,
sonkaszalámi, vagy kolbász, házi szalonna, vagy házi sonka, esetleg ezek keveréke ízlésünknek megfelelően,
reszelt sajt,

Elkészítése:
1.5 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral együtt. A liszt közepébe öntjük, hozzá adjuk a tojást, az olajat és kb. 2 dl langyos tejet, jól kidagasztjuk, majd átgyúrjuk. Két felé vesszük, kinyújtjuk a tésztát és lekenjük ketchuppel. Erre szórjuk a sonka szalámi kockákat, kolbász karikát, szalonna csíkokat, reszelt sajtot, ki mit szeret, ízlés szerint. Majd az egészet feltekerjük és pihentetés nélkül, mindjárt 3 cm szélesre szeleteljük. Kiolajozott tepsibe tesszük és a tepsibe pihentetjük addig míg a sütő bemelegszik (20 perc). Hagyjunk a keléshez helyet. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. Semmivel sem kell lekenni a csigákat sütés előtt.

Nagyon szépen köszönjük ezt a finomságot Magdaléna Dikácz Kapusnákovának!
Ez a süti a Timi lányomnak biztos befutó, imádni fogja!
Jó sütést, főzést mindenkinek! 

2017. augusztus 21., hétfő

Hajtogatott krumplis pogácsa

Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Hajtogatott krumplis pogácsája.
Hajtogatott krumplis pogácsa 
Hozzávalók:
1 kg nagyi titka búza finomliszt,
2 dkg só,
5 dkg élesztőt felfuttatni
1,5 dl langyos tejben,
1 tk cukorral,
1,5 dl étolaj,
2 tojás,
kb .6 dl langyos tej,
4 db főtt, kihűlt krumpli,
25 dkg margarin.
Elkészítése:
A liszttel elkeverjük a sót, majd beleütjük a tojást a felfuttatott élesztőt, az olajat és fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejet.
Jól kidagasztjuk,lelisztezni,letakarni és kb. 20 percig pihentetni.
Majd deszkára borítom, átgyúrom,és kisodrom, ráreszelem a kihűlt krumplit, a hideg margarint(de lehet disznózsír is) és feltekerem, mint a kalácsot és félbe hajtom. Pihentetem 10 percig és újra ugyan ez az eljárás még 2 X.
Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Végül kisodrom 2-3 cm vastagra, bemetélem a tetejét és kiszaggatom, kizsírozott tepsibe rakom, lekenem tojássárgájával, amibe egy csöpp tejet tettem, és a tepsin kelesztem, addig a sütő melegszik.180 fokon kb. 20 -25 percig sütőm, de lehet háromszögre is metélni, és leszórni köményes sóval,szezámmal.
 Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Jó étvágyat hozzá! Levesekhez sütőm.

U.I.: Valami fenomenális ez a pogácsa, érdemes kipróbálni!
Nagyon szépen köszönjük ezt a finom pogácsa receptet Magdalénának!

Holdacskák

Henriett Csákvári Arnhold készítette és fotózta ezt a finom süteményt. Köszönjük szépen!
Holdacskák

Tészta:
15 dkg vaj,
15 dkg cukor, 
15 dkg dió,
7 dkg liszt,
1/2 cs sütőpor,
4 tojás keményre vert habja


Elkészítése:


180 fokos sütőben sütjük. Amikor kicsit kihűlt, a tetejére rákenjük a következőt : 15 dkg porcukor ,1 cs. vaníliacukor és 4 tojás sárgáját habosra keverni, visszatenni a sütőbe kicsit száradjon (100 fokos sütőben!).


Krém a tetejére: 


1 dl tej,
10 dkg cukor,
10 dkg darált dió,
10 dkg csokoládé,
5 dkg vaj,
Pár percig forralni ha meghűlt a kalács tetejére önteni és megszórni darált dióval!