2017. június 6., kedd

Cseresznyés süti

Cseresznye szezon, cseresznyés süti. Ezt a sütit valamelyik oldalon láttam és megsütöttem, nagyon finom lett!
Cseresznyés süti

Hozzávalók:
35 dkg liszt,
5 egész tojás,
8 dkg porcukor,
2 dl étolaj, 
1 dl tej,
20 dkg kristálycukor,
2 csomag vaníliás cukor,
12 dkg vaníliás pudingpor (főzős), (én csak 1 csomaggal tettem bele)
1 csomag sütőpor,
1 kg kimagozott cseresznye

Elkészítése:
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, aztán állandó kevergetés mellett, apránként hozzáadjuk az olajat, majd a tejet is.  A tojásfehérjéket habbá verjük, amikor már kifehéredik akkor adjuk hozzá a kristálycukrot és jó keményre verjük. 
A liszthez adunk egy csipet sót, a sütőport és a pudingport, jól elkeverjük, majd ezt a masszához keverjük. A felvert tojáshab egyharmad részét belekeverjük, nem baj hogy összetörik a hab, ettől lesz lágyabb a massza. A többi tojáshabot is hozzáadjuk, de most már vigyázunk, hogy ne törjön össze a hab. Egy nagyobb magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, (vagy kikenünk olajjal, lisztezzük). Belesimítjuk a tésztát, és rászórjuk a  cseresznyét. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig ( tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A sütőből kivéve a tepsibe hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, szeleteljük.
Meggyel és más gyümölccsel is nagyon finom! 


2017. június 4., vasárnap

Kolbászos, paprikás, tojásos pirítós

 Benéztem a hűtőbe, volt paprikám és házikolbászom, és eszembe jutott, hogy nemrég láttam egy videót. Kenyér kellett még hozzá és tojás. Hát neki láttam és reggelire készítettem magamnak egy különlegesen finom pirítóst.
Kolbászos, tojásos pirítós

Hozzávalók:

szeletelt kenyér,
paprika ízlés szerint,
házikolbász,
kevés olaj,
tojás
Elkészítése:
A kenyérszelet belsejét kivágtam, a paprikát és a kolbászt felkockáztam. Kevés olajon megsütöttem a paprikát és a kolbászt. Keretnek ráhelyeztem a kenyérhéját a serpenyőben, majd ráöntöttem egy felvert tojást. Ráhelyeztem a kenyérbelét is, majd megfordítottam és a másik felét is megsütöttem. Salátalevélre helyeztem és jó ízűen el is fogyasztottam. Igazán tartalmas reggeli!

U.I.:
A videóban sonkaszalámival készült, és sajttal is dúsították. 

2017. május 14., vasárnap

Rakott krumpli

Eszméletlenül finom! Nagy adag lesz belőle, de csak úgy eteti magát.
Rakott krumpli
Hozzávalók:
8 nagy burgonya,
8 tojás,
1 szál füstölt kolbász,
1/2 liter tejföl,
só, bors ízlés szerint,
20 dkg sajt
házi zsír, ( pecsenye zsírral még finomabb)
Elkészítése:

A krumplit és a tojásokat megfőzzük. Amikor kihűlt a krumpli, akkor meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A tojást is megpucoljuk és tojás szeletelővel elvágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
Egy tűzálló tálat megkenünk házi zsírral, szépen egymás mellé szorosan belerakjuk a krumpli szeleteket, megsózzuk, borsozzuk, teszünk rá a zsírból is. Erre egy sor tojás jön, ezt jól meglocsoljuk a tejföllel, majd rá sorakoztatjuk a kolbászt is. Aztán megint tojás következik és rá a krumpli, amit ismét fűszerezünk és zsírozunk. Rásimítjuk a maradék tejfölt is és megszórjuk reszelt sajttal. Szép pirosra sütjük.

A sajt el is hagyható, de sajttal még finomabb. A zsírtól és tejföltől finom szaftos lesz.

2017. május 7., vasárnap

Katicás szendvics

Katicás szendvicset készítettem az unokáimnak reggelire. Nagyon örültek neki, és élvezettel el is fogyasztották. Annám nem szereti a paradicsomot, az volt a cél, hogy megegye. Sikerült! Másnap reggel megint katicás szendvicset kértek... Sikere volt a gyerkőcöknél.

Hozzávalók:  ( 1 szendvicshez)

1 szelet kenyér,
kevés margarin,
1 szelet szalámi, ( sonkaszalámival készítettem)
2 cikk paradicsom,
A díszítéshez:
Petrezselyemzöld,
olívabogyó,
egész fekete bors, vagy szegfűszeg

Elkészítése:
A kenyeret megkentem a margarinnal, rá a szalámit. Erre raktam a paradicsomot, mivel nagy paradicsomom volt, a fél paradicsomnak a két széléből vágtam le egy darabot, ezt illesztettem össze a szalámin, fél olíva bogyó volt a feje, amibe dugtam egy kis petrezselyemzöldet. A paradicsomot késsel megszúrtam, abba dugtam a borsokat, ezek lettek a pöttyök. A gyerekek szívesebben ették, mint az egyszerű szendvicset. Jó érzés volt látni az örömüket! Egyszerű reggeli, különlegesen tálalva.

2017. május 1., hétfő

Kinder bueno szelet

A hosszú hétvégére itt voltak az unokáim a lányommal, finom sütivel vártam Őket. Ez a süti igazi kényeztetés! Aztán, hogy ledolgozzuk a kalóriákat sok-sok izgalmas programon vettünk részt...
Kinder bueno szelet

Hozzávalók:

A laphoz:
6 tojásfehérje,
6 evőkanál cukor,
1 evőkanál  Vénusz napraforgó étolaj,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál keksz morzsa,
0,5 csomag sütőpor,
20 dkg török mogyoró ( én pirított, sótlan földimogyoróval készítettem)
25 dkg Nutella

Krémhez:
0.5 liter tej,
6 db tojássárgája,
1 csomag vaníliás pudingpor,
3 evőkanál rétes liszt,
10 dkg étcsokoládé,
15 dkg Rámamargarin,
3 evőkanál cukor

Kell még:
360 gr háztartási keksz,
3 dl tej,
2 dl habtejszín,
0,5 csomag habfix,
10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vertem, hozzáadtam az olajat, lisztet, morzsát és a sütőport, jól kikevertem. Zsírozott, lisztezett tepsibe (35 x 25) öntöttem. A mogyorót kávédarálóval megdaráltam, úgy hogy maradtak benne nagyobb darabok is. Az egészet rászórtam a tepsibe lévő tésztára, egy picit belenyomkodtam, majd előmelegített sütőben megsütöttem kb. 15-20 perc alatt.
A nutellát mikróban meglágyítottam és a még meleg tésztára kentem.
A kémhez a tojássárgákat a vaníliás pudingporral, liszttel és kb. egy deci tejjel simára kevertem. A maradék tejet felforraltam és beleöntöttem a pudingos tejet, sűrűre főztem, hagytam kihűlni.
Ez alatt a margarint és a cukrot habosra kevertem, hozzáadtam a kihűlt pudingot és kikevertem. Majd ketté vettem a krémet és az egyik felébe kevertem az olvasztott csokit.
Langyosítottam 3 dl tejet, ebbe mártogattam bele a kekszeket.
A süti összeállítása a következő:
Az alja a nutellával megkent lap, erre jön egy sor tejbe mártott keksz. Rákenjük a sárga krémet, megint jön egy sor tejbe forgatott keksz, majd a csokis krémet kenjük rá. Amikor megdermedtek a krémek, akkor tesszük rá a fixálóval felvert tejszínhabot. Reszelt csokoládéval díszítjük. Én egy kevés csokit vékonyan faragtam is rá, hogy legyenek rajta kicsit nagyobb darab csokoládék is.

Fantasztikus ízű, kiadós sütemény!
Jó sütögetést kívánok!

2017. április 23., vasárnap

Mandulamag

Ezt a receptet a csoportom egyik nagyszerű szakácsnője, Ibolya tette fel, amit aztán én is elkészítettem. Hasonló a diós barackmaghoz, ebből több lesz és nagyon finom!
Mandulamag

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
15 dkg darált dió, vagy török-mogyoró, (én diót használtam)
15 dkg porcukor,
2 evőkanál kakaópor

Krémhez:
3 dl tej,
1 csomag vaníliás pudingpor,
15 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
fél üvegcse zöld mandulaaroma,

Forgatáshoz:
3 evőkanál kakaós porcukor

Elkészítése:

A tésztához valókat egy tálban összegyúrjuk, majd sütőformába nyomkodjuk. A formát nem kell kikenni, mert margarinos a tészta. Előmelegített sütőbe 8-10 perc alatt 200 fokon sütjük meg. Gyorsan sül! Amikor megsült, odaütjük a deszkához és már ki is jön a formából. Ezután elkészítjük a krémet. A tejből és pudingporból pudingot főzünk, hagyjuk kihűlni.
A margarint a cukorral habosra keverjük, majd belerakjuk a pudingot is, és jól kikeverjük. Mandulaaromával ízesítjük. A kis mandulákat megtöltjük a krémmel és kettesével összeragasztjuk. Ibolya sima porcukorba forgatta a kis sütiket, én kakaós porcukrot használtam.

2017. április 22., szombat

Húsos rakott tészta

Lányomékat ezzel a fogással vártam haza, nagyon ízlett nekik. Jó sok lett belőle, ráadásul gyorsan el is készült.
Húsos rakott tészta


   Hozzávalók:
50 dkg darált hús,
50 dkg  csavart tészta,
5 dl paradicsomlé,
1 nagy fej hagyma,
3 paradicsom,
4 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál oregánó,
1 evőkanál bazsalikom,
2 evőkanál pirospaprika,
ízlés szerint só, bors,
kevés olaj,
20 dkg trappista sajt

Elkészítése:

A hagymát kockákra szeljük, kevés olajon megpirítjuk, amikor már barnul hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát is, valamint a húst is beletesszük a serpenyőbe. Sózzuk, borsozzuk, együtt pirítjuk. Az alatt az idő alatt, míg a hús pirul, enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát. Mikor már majdnem teljesen puha a hús, akkor adjuk hozzá a paradicsomlevet, oregánót, pirospaprikát, bazsalikomot, és készre főzzük. Amikor puha a hús, akkor egy kis liszttel besűrítjük a mártást. Összekeverjük a tésztával és egy tűzállótálba öntjük az egészet. A tetejére karikázzuk a paradicsomot, megszórjuk a reszelt sajttal.
Előmelegített (180 fok) sütőben rásütjük a sajtot.
Nagyon finom!
Jó étvágyat hozzá!

2017. március 12., vasárnap

Mogyorós kocka

Kertészkedéssel töltöttem a napot, igazán jól esett utána ez a mogyorós finomság.
Mogyorós kocka
Hozzávalók:
5 egész tojás,
5 evőkanál cukor,
6 dkg vaj,
10 dkg mogyoró, ( dióval is finom!)
4 kiskanál kakaópor,
Tetejére:
tortabevonó

Elkészítése:
A tojások sárgáját a cukorral és a puha vajjal habosra kevertem, a megpirított darált mogyorót beletettem, a kakaóval együtt, majd végül a tojások kemény habját is beleforgattam. Kizsírozott, lisztezett kisméretű tepsibe öntöttem. (Őzgerinc formába is elkészíthető.) Előmelegített sütőben, úgy sütöttem, mint a piskótát. Amikor megsült, ketté vágtam és megkentem sárgabaracklekvárral, és egymásra raktam a két darab tésztát, majd tortabevonót olvasztottam a tetejére. Aprított mogyoróval megszórtam.
A mogyoró, a csoki és a sárgabarack igazán fantasztikus együtt!

2017. január 28., szombat

Forralt bor

Már elegem van a hetek óta tartó hidegből. Valami finom melegítőre vágytam és eszembe jutott a finom forralt bor. Ami azonkívül, hogy jól átmelegít, más jótékony hatással is bír. Fertőtlenít és vírus ölő hatása is van. Magas az antioxidáns tartalma is. Ezek közül a vörösbor polifenol tartama a szív és érrendszerre van jótékony hatással. A fűszerek közül a fahéj serkenti a keringést, az agy működését, jó köhögésre, valamint  vércukorszint szabályozó hatása is van. Amikor szénhidrátban gazdag étellel együtt fahéjat is eszünk, akkor nem okoz hirtelen vércukor emelkedést, és  a vércukor szint csökkenés sem hirtelen. A szegfűszegben levő eugenol pedig hatékony gyulladáscsökkentő hatású.
Számos gyógyhatással bírnak még, de én csupán a melegítő és boldogsághormon serkentő hatásáért fogyasztottam.

Hozzávalók:
2 dl vörösbor,
1 evőkanál cukor,
1/2 kávéskanál fahéj,
4 szem szegfűszeg

Elkészítése:
A bort a cukorral és a fűszerekkel felforraltam. Amikor felforrt levettem a tűzről. Pohárba töltöttem és még jó melegen fogyasztottam.
Szinte azonnal kellemes melegség árasztott el és jó ideig nem is fáztam. 

2017. január 22., vasárnap

Bögrében, mikróban sütve

Ma nem volt kedvem, nagy sütésekbe bonyolódni. Így gyorsan, egyszerűen összekevertem pár anyagot, egy kis gyümölcsöt, 3 percre mikróba dugtam, és már kész is volt a sütikém.
Bögrében, mikróban sütve

Hozzávalók:

4 csapott evőkanál liszt,
2 csapott evőkanál cukor,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
2 csapott evőkanál kakaópor,
1 tojás,
2 evőkanál tej,
2 evőkanál olaj,
4 szem aszalt szilva, vagy más gyümölcs.

Elkészítése:

Egy bögrébe kanalazzuk a száraz összetevőket, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, és a folyadékokat, egy kanállal kikeverjük, az aszalt szilvát apró kockákra vágva belekeverjük. A pohár szélét papírtörlővel letöröljük és már mehet is a mikróba, amit 3 percre állítunk. Amikor megáll a mikró, még hagyjuk bent egy kicsit, úgy 30 másodpercig. Nagyon könnyen kijön a bögréből. Nekem nagyon megemelkedett, ezért ujjnyi szeletekre vágtam. Csokoládé-,vagy  karamellöntettel nagyon finom.

2017. január 15., vasárnap

Házi kenyér

Házi kenyér adalékok nélkül, frissen, ropogósan. Ez az igazi finomság, már az illata is étvágygerjesztő. Egy tűzállótálban sütöttem meg, gázsütőben.
Házi kenyér

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 evőkanál olaj,
1 teáskanál só,
1 kávéskanál cukor,
3 dl víz,

Elkészítése:

A liszt közepébe mélyedést csináltam, ebbe öntöttem 1 dl langyos vizet, beletettem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt. Kevés liszttel meghintettem, és megvártam míg felfutott az élesztő. Utána tettem bele az olajat, sót, és 2 dl langyos vizet ( vizet később még kellett hozzá tennem úgy 1/2 - 1 dl között, hogy jó legyen az állaga). Megdagasztottam kézi mixerrel, megszórtam kis liszttel, majd a dagasztótálban hagytam kelni. Vártam míg duplájára dagad, majd gyúródeszkán átgyúrtam, szép gömbölyű cipóra. Egy tűzállótálat kizsíroztam, liszteztem, belehelyeztem a kis cipót. Az edényben is hagytam még kelni 15 percet, közben előmelegítettem a sütőt. Mielőtt betettem volna a sütőbe, bevágtam két helyen, és ecsettel lekentem vízzel. A tál tetejét is bevizeztem, úgy tettem rá, (azért hogy gőz keletkezzen) és ezután dugtam a sütőbe. 200 fokos sütőben 20 percig sütöttem fedővel, majd hogy piruljon, fedő nélkül sütöttem tovább még 20 percig. Amikor már szép volt a színe kivettem a sütőből és ismét megkentem vízzel.
Alig vártam, hogy megkezdhessem!
Ezt a receptet a Receptneked.hu oldalon találtam, Most készítettem el először, de nem utoljára. Nagyon ízlett!

U.i:
A sütéshez, bármilyen tűzállótál jó, jénai, kerámia, stb., csak legyen teteje.

2017. január 14., szombat

Szalagos fánk

Itt a farsang ideje, vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Ilyenkor szoktunk finom fánkokat sütni.
Szalagos fánk
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
3 dl langyos tej,
5 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
1 csomag élesztő,
3 tojássárgája,
csipet só,
1 evőkanál rum

Olaj a sütéshez

Tetejére:
Barack lekvár,
 porcukor,
 vaníliás cukor,

Elkészítése:
Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk a egy kis cukorral együtt. A lisztbe keverjük a sót és a cukrot, majd összemorzsoljuk a lisztet és a vajat. A tojássárgákat habosra keverjük, így tesszük a tésztába a kovásszal és a rummal együtt, és annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, a tetejét kis liszttel megszórjuk, hagyjuk állni langyos helyen félórát. Amikor megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és ismét pihentetjük félórát. A megkelt fánkok közepét ujjunkkal egy kicsit benyomjuk. Olajat hevítünk és a fánkokat a benyomott résszel lefelé beletesszük az olajba, fedőt rakunk rá, majd megfordítjuk, de akkor már fedő nélkül sütjük tovább. Lassú tűznél süssük, hogy a közepe is átsüljön. Papírszalvétára szedjük, lekvárt teszünk a közepébe és megszórjuk porcukorral. Keverhetünk a porcukorba vaníliás cukrot is.

U.I.:
Azért teszünk rumot a fánk tésztájába, mert a rum nem engedi, hogy a fánk felszívja az olajat. 

2017. január 8., vasárnap

Jugó szelet

Nekem ezen a néven szerepel a receptes füzetemben, de ez egy nagyon régi recept, aminek semmi köze sincs a neten keringő mai Jugó szeletekhez. Barna tészta, piskótatekercs, vaníliapuding biztosan nincs az én receptemben...Ez a recept abból az időkből való, amikor nem lehetett kapni pudingport...
Jugó szelet
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
15 dkg zsír,
15 dkg cukor,
2 egész tojás,
1 sütőpor,
kevés tej,
Krémhez:
20 dkg  porcukor,
10 dkg vaj,
kevés rum, vagy rumaroma,
2 evőkanál kakaó,
2 marék őrölt dió,
baracklekvár

Elkészítése:
A zsírt a cukorral és a tojásokkal habosra kevertem, majd beleraktam a sütőporos lisztet is és annyi tejet, hogy könnyen sodorható tészta legyen. Tepsi hátán 4 lapot sütöttem belőle. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sült meg egy lap.
A krémhez a cukrot, vajat és a rumot habosra kevertem egy kevés tej hozzáadásával. Hozzátettem a diót és a kakaót is, és jól elkevertem.
Az egyik lapot összetördeltem, majd rumos-tejjel megöntöztem, de csak annyival, hogy ne ázzon szét a tészta, és legyenek ropogósabb darabok is benne. Végül ezt is a krémhez kevertem.
A lapokat baracklekvárral megkentem, majd ráterítettem a krémet is. A tetejét pedig porcukorral szórtam meg.

2017. január 1., vasárnap

Sajtosrúd egy kis csavarral

Az új évi pogácsa helyett, most csavart sajtosrudat sütöttem. A netten találtam a receptet, annyira dicsérték, hogy kipróbáltam.
Sajtosrudak egy kis csavarral

Hozzávalók:  ( 1 nagy tepsire való)

35 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 teáskanál só,
25 dkg margarin,
6 evőkanál víz,
1 evőkanál 20 %-os ecet,

A tetejére:
1 tojás,
trappista sajt reszelve

Elkészítése:

Egy tálba a lisztet, a sót és a sütőport összekevertem, ebben elmorzsoltam a margarint, majd hozzáadtam a folyadékokat. Egynemű tésztává gyúrtam és hagytam pihenni 2 órát. A recept szerint egy éjszakán át kell pihentetni és másnap sütni.
Én  két óra elteltével kisodortam, megkentem a felvert tojással, rudakat vágtam derelyemetszővel. A rudakat megcsavartam és így forgattam a reszelt sajtba.Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem.

Nagyon finom ropogós, de mégis omlós, ízletes rudak lettek, csak úgy etette magát...
  

2016. december 31., szombat

Boldog új évet kívánok!

Nichi-ya Nikoletta: Boldog új évet!

Nem akarom elhinni, hogy ismét itt tartunk.
Újra Szilveszter, na de hova rohanunk?
Van még pár perc, míg éjfélt üt az óra,
álljunk meg egy picit, legalább egy szóra.

Egy évvel ezelőtt pontosan itt álltunk,
az új évtől csakis jót és szépet vártunk.
De hozott jót és rosszat, hideget és meleget,
aggatott ránk jó pár hálátlan szerepet.

De most mégis kedvesen búcsúzzunk tőle,
s pozitívan tekintsünk a soron következőre!
Bízzunk abban, hogy kegyes lesz majd hozzánk!
Boldog új évet kívánok! Óév, viszlát!

B.Ú.É.K.!

2016. december 20., kedd

Mézeskalács vár

Idén is készültem az unokáimnak egy kis meglepetéssel. Mézeskalács receptjéből készítettem egy várat. Ez az első váram, meg eddig nem csináltam ilyet. A házikónak is nagyon örültek, bízom benne, hogy ennek is nagyon fognak örülni.
Mézeskalács recept itt.
Mézeskalács vár

Keménypapírból kivágtam a sablonokat.
16 db 5 x 15 cm-es téglalapot,
4 x 20 cm-es téglalap, ami a közepébe került.
4 x 11 x 10 cm -es téglalap az oldalfalaknak, azért 11, mert így adta ki, hogy felül legyen mind a két végén kocka.
A tetőnek pedig 2 5 x 5-ös négyzetből, csináltam a 4 háromszöget, na ez egy kicsit lehetett volna nagyobb is.
Az ablakokat és a kaput sütés előtt vágtam ki. Ha nagyon stabilra szeretnénk készíteni, akkor alapot is vágjunk neki és arra ragasszuk, én készítettem külön alapot, hanem csak ráraktam egy tálcára.
Kivágtam a tésztából őket, megsütöttem, majd főtt tojásfehérje habjával díszítettem. Hagytam megszáradni. Másnap ragasztottam össze. A ragasztónak kristálycukrot karamellizáltam, ebbe mártottam a széleket. Gyorsan összeragadt. De nagyon kell vigyázni, mert ha hozzáérünk, megégethetjük magunkat. Nekem sikerült is egy-két hólyagot összeszedni.

2016. december 15., csütörtök

Sonkás alagút

Vendégvárónak is ajánlom, nagyon finom, nekem nagyon ízlik. A zöldségek és a felvágott variálhatóak, ki mit szeret, vagy éppen mi van otthon.
Sonkás alagút

Hozzávalók:

20 dkg szeletelt gépsonka,
10 dkg parizer,
1 pár főtt virsli,
4 főtt tojás,
1 főtt sárgarépa,
2 savanyú uborka,
3 dl tejföl,
1 nagy majonéz,
1 db húsleveskocka,
1 dl víz,
1 csomag zselatin

Elkészítése:

A parizert, főtt tojást, sárgarépát, uborkát apró kockákra vágjuk. A vízből és a húsleveskockából levest készítünk, majd ebbe feloldjuk a zselatint. Összekeverjük a tejfölt és a majonézt, majd belekeverjük az aprólékot. Végül, hozzáadjuk a langyosra hűlt zselatinos levest.
Alufóliát teszünk egy őzgerincformába, majd az egészet kibéleljük a gépsonkával, csak annyit hagyunk, amit a tetejére teszünk. A gépsonkára öntjük a masszánk felét, erre rakjuk a virsliket, majd a massza másik fele következik és az egészet betakarjuk a maradék gépsonka szeletekkel. Ráhajtjuk a fóliát és hűtőszekrénybe hagyjuk megdermedni.

Jó étvágyat hozzá!



2016. november 5., szombat

Diós sütemény

Egyszerű és nagyon-nagyon finom. Nem tart sokáig az elkészítése...
Diós sütemény

Hozzávalók:

A két laphoz:
30 dkg liszt,
15 dkg margarin,
2 tojássárgája,
1/2 dl tejföl,
1/2 csomag sütőpor,
 9 dkg porcukor,
csipetnyi só

Töltelékhez:

5 dkg vaj,
17 dkg porcukor,
2 dl tej,
17 dkg darált dió,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojásfehérje,
14 dkg liszt

Kenéshez:
Baracklekvár
Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a a tojássárgákat, cukrot, tejfölt és a sót. Tésztát gyúrunk, jól eldolgozzuk,  két felé vágjuk és kelesztjük. Lisztezett deszkán külön-külön kisodorjuk a lapokat. Az első felét tepsibe rakjuk, megkenjük baracklekvárral, azután kerül bele a töltelék és betakarjuk a tészta másik felével.
A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjék habját is. Ezt a krémet öntjük a két lap közé. Forró sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A tetejére szórhatunk porcukrot is.

U.I.: Mákkal is nagyon finom!

2016. október 31., hétfő

Brassói aprópecsenye

A hosszú hétvégén brassóit készítettem. Nagyon szeretjük. Ez a recept az első szakácskönyvemből való, Szakácskönyv fiataloknak Végh Júliától. Ez a könyv 1984-ben jelent meg. Sokat használtam a házasságunk elején, számos receptet azóta is így készítek el. Ezt a receptet 1948- ban Gróf Nándor a MÁV utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest- Brassó között haladó vonaton. Zsolnay Gábor szerint.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:
80 dkg szűzpecsenye,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
3 dkg zsír,
2 gerezd fokhagyma,
kis törött bors,
1 kávéskanál pirospaprika,
kis majoránna,
só,
15 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
A sertés szűzpecsenyét vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított, apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst, a hús fehéredéséig tovább sütjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot. Erős tűzön kevergetve lepirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a péppé zúzott fokhagymát, a majoránnát. Külön edényben kisütjük a vékony csíkokra vágott szalonnát és elkeverjük a közben megpirult hússal. Ha szükséges utánaízesítünk. Kevés vizet öntünk alá. Ha elkészült, egészen rövid, tartalmas, barnás színű leve lesz. Sült burgonyával tálaljuk. 

U.I.: A szűzpecsenyét nem mindig sikerült beszereznem, ilyenkor sertéscomból készítettem, úgy is ugyanolyan finom.

2016. október 28., péntek

Variációk almás sütire

Az almás sütiknek itt az ideje...
Nagy sikert aratott a kevert almás süteményem. Nagyon sok hozzá szólás érkezett, sokan a cukor mennyiségét sokallták. A cukor mennyiségét lehet csökkenteni, attól függően, hogy az alma milyen édes, tehát a cukor mennyisége ízlés szerint változtatható. Most megosztom néhány kedves hozzászóló receptjét is. Nagyon szépen köszönöm a recepteket! Lehet válogatni, kinek- kinek ízlése szerint...
Az én receptem itt található.
Almás kevert süti

 Harmat Edit kedves olvasó receptje:

"5 db alma reszelve,
1 bögre cukor, 
3 db tojás,
3/4 bögre étolaj, 
2 kávéskanál fahéj,
1.1/2 bögre liszt,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
Ezeket keverjük össze, és lehet sütni. 170-180. fokon, 35-40 percig. Nagyon szépen köszönöm a vissza jelzéseket. Jó étvágyat hozzá."

Marika Ámanné így sütötte...

"Ez nagyon jó ! Az előbb vettem ki a sütőből. Annyi különbséggel,hogy 
30-40 dkg alma,
30 dkg liszt,
3 tojás,
30 dkg cukor, 
többi ugyan az,csak zsiradék nélkül."

Irén Bartalisné Bábler véleménye:

"Én már évek óta sütöm, nem egészen ezt a verziót, de a 40 dkg cukrot ehhez a mennyiséghez soknak tartom.Az én receptem:
 1 kg reszelt alma(nettó)
30 dkg liszt,
 30 dkg cukor,
3 egész tojás,
1 kávéskanál fahéj,
2 csomag sütőpor, 
20 dkg darált dió,(én szoktam rumba áztatott mazsolát és 1-2 kanál rumot is) és a tetejére csokimázt ! Évek óta a család kedvence!"

2016. október 8., szombat

Almarózsa

Almából akartam valami finomat készíteni. Régóta nézegettem mások almarózsáit, úgy gondoltam, hogy én is megpróbálom.
 Nem kell hozzá sok minden, és az eredmény azon kívül, hogy nagyon finom, mutatós is. Ráadásul félóra alatt megvan.
Almarózsa


Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta,
3 db alma,
3 evőkanál cukor,
2 teáskanál fahéj,
0.5 citrom,
2 evőkanál baracklekvár,
1 evőkanál víz

Elkészítése:
Almakiszúró segítségével kiszedjük a magházat az almából, majd ketté vágjuk, és vékonyan felszeleteljük. Az almaszeleteket meglocsoljuk fél citrom levével, majd annyi vizet öntönk rá, hogy éppen csak ellepje az almákat. Ízesítjük 3 evőkanál cukorral és két evőkanál fahéjjal. Mikróban 3 percig főzzük. Leszűrjük, vigyázva arra, hogy ne törjenek szét, de meg is puhuljanak egy kicsit.
Két evőkanál sárgabarack lekvárhoz adunk egy evőkanál vizet, ezt egy percre a mikróba tesszük, kivéve jól elkeverjük, ezzel kenjük meg a tésztát.
A tésztát vékonyra nyújtjuk. A téglalap alakú vékony tésztát hat hosszú csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük a lekvárral, majd a szelet almákat ráhelyezzük szorosan egymásmellé a tésztára, úgy, hogy egy kicsit lelógjanak a tésztáról, meghintjük fahéjjal, majd ráhajtjuk a tészta alsó felét. Az egészet óvatosan feltekerjük, majd szilikonos muffin formába helyezzük. Forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Ha megsült kiszedjük és meghintjük porcukorral.

U.I.:
Az alma főzésére kell nagyon figyelni, mert ha nem főtt meg törik, ha túl főtt szintén törik.

2016. október 2., vasárnap

Finom diós szelet

Itt az ősz, érik a dió, Szezonja van a dióval készített sütik készítésének. Ma egy habos-, diós-, vaníliás kevert süteményt sütöttem. Nagyon finom lett!
Finom diós szelet

A tésztához:
30 dkg cukor,
4 egész tojás,
10 evőkanál víz,
10 dkg darált dió,
20 dkg liszt,
fél csomag sütőpor

A krémhez:
2 tasak vaníliás pudingpor,
1/2 liter tej,
20 dkg vaj,
20 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
kevés rum,
5 dkg darált dió,

Mázhoz:
35 dkg cukor,
5 tojásfehérje,
párcsepp citromlé

Díszítéshez:
tortadara

Elkészítése:

A cukrot a tojássárgákkal és a vízzel habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a habos krémhez, beletesszük a diót is és átkeverjük. Végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük,  Forró sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Amíg sül a tészta elkészítjük a pudingot. Kevés tejbe simára keverjük a pudingport. A maradék tejet felforraljuk és beleöntjük a masszát és keményre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a rumot és a vaníliás cukrot. Majd a kihűlt masszával és a dióval is jól kikeverjük. Ezt a krémet kenjük a kihűlt tésztára.
A mázhoz a cukrot és a tojásfehérjéket pár csepp citromlével gőz felett habosra verjük. Ez kerül a tetejére, tortadarával díszíthetjük. Én ezt kihagytam.

2016. szeptember 25., vasárnap

Weekend pogácsa

A városunk szüreti felvonulásának sikeréhez én is hozzájárultam süteménnyel, pontosabban pogácsával. Ezt a receptet a komaasszonyomtól kaptam sok-sok évvel korábban. Hétvégére nagyon praktikus, mert péntek este gyorsan összegyúrjuk, majd másnap csak sütni kell, ezért hétvégi pogácsa a neve. Frissen nagyon finom!
Weekend pogácsa
Hozzávalók:

1 kg liszt,
40 dkg rámamargarin,
5 dkg élesztő elmorzsolva,
1 tejföl,
3 egész tojás,
50 dkg főtt, áttört burgonya,
3 kávéskanál só

Elkészítése:

A burgonyát megfőzzük, áttörjük, hagyjuk hűlni. A lisztet elkeverjük a sóval, ezután az élesztőt morzsoljuk a lisztbe, aztán a margarint tesszük bele és  szétmorzsoljuk a liszttel, apró morzsalékosra.
Beleütjük a tojásokat, a főtt krumplit is hozzáadjuk, végül a tejfölt. ( Én 3 evőkanálnyi tejfölt tettem bele.) Jól összegyúrjuk, majd hideg helyre tesszük. Másnap átgyúrjuk, kisodorjuk, a tetejét rácsosan bevagdaljuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Felvert tojással megkenjük, én 10 dkg sajtot is szórtam rá. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Forró sütőben  20 perc alatt kisütjük.

U.I.: Hétvégi kirándulásokhoz ideális.

2016. augusztus 20., szombat

Paradicsomlé télire

Kedvező áron sikerült vennem paradicsomot, így mindjárt vettem 15 kg. Régebben saját magunk termeltük meg a család számára szükséges éves mennyiséget. Így rendelkezésemre állnak ilyen méretű edények.
Paradicsomlé
Hozzávalók:
sok paradicsom,
cukor,
tartósítószer

Elkészítése:

Egyik nap a paradicsomokat megmostam, kivágtam a nem megfelelő részeket, négybe vágtam.
Egy nagy erre a célra rendszeresített edényben feltettem főni. Amikor megfőtt, hagytam kihűlni.
Másnap paradicsom passzírozón átnyomtam az egészet.
Egy mérőkancsóval megmértem a lémennyiségét.
Minden liter léhez, tettem 3 evőkanál cukrot ( ez ízlés szerint változtatható), majd az egészet felforraltam, Én a 10 l léhez tettem 2 kávéskanálnyi tartósítót. Régebben szalicilt használtam, most nátrium benzoátot  raktam bele. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Harmadik nap felcímkéztem és a helyükre raktam a finom nedűt.

Ivólének is nagyon finom, Paradicsomlevest, töltött paprikát, indiai curryt, stb. szoktam belőle csinálni.
U.I.:
Régen tölcséren keresztül töltöttem sörös üvegekbe, de ezekbe az üvegekbe sokkal egyszerűbb és gyorsabb belemerni.

2016. augusztus 16., kedd

Lecsó télire

Leszedtem az első adag paprikát, paradicsomot a biokertemből. Lecsót tettem el belőle télire tartósítószer mentesen, régi jól bevált recept alapján.

Hozzávalók.

5 kg paprika,
1 kg vöröshagyma,
1 kg paradicsom,
10-20 dkg só,
1 üveg napraforgó étolaj

Elkészítése:

Megmostam és felszeleteltem az ép és egészséges zöldségeket. Az olaj felét felmelegítettem és ebbe fonnyasztottam meg a hagymát, majd bele tettem a paprikát is. Együtt sütöttem, egy kevés vizet is öntöttem alá, hogy ne égjen le. Majd amikor már a paprika is jól összeesett, hozzáadtam a paradicsomot is. Sóztam, ajánlom a kóstolást a sózásnál. Amikor elkészült tiszta üvegekbe töltöttem, nem teljesen tele, mert a tetejére kb. egy ujjnyi olajat is töltöttem. Ez az olaj zárja le a lecsót, így nem romlik meg. Majd lezártam és száraz dunsztba hagytam kihűlni. 

2016. augusztus 13., szombat

Mirinda szelet

A napokban többször is eszembe jutott ez a süti, hát megsütöttem.

Hozzávalók:

Tésztához:
6 egész tojás,
12 dkg cukor,
10 dkg liszt,
2 g kakaópor,
1 dl napraforgó olaj,
0,5 csomag sütőpor

Töltelékhez:
50 dkg túró,
25 dkg porcukor,
20 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
kevés reszelt citromhéj, és citromlé

A tetejére:
2 csomag vaníliás pudingpor,
2 evőkanál cukor,
7,5 dl Mirinda üdítőital

Elkészítése:


  1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét felverjük habnak, a sárgáját alaposan kikeverjük a cukorral, majd beletesszük a sütőporral elkevert lisztet, kakaót, olajat. Átkeverjük és belekerül a tojások habja is, tovább keverjük. Egy zsírozott, lisztezett tepsibe önjük és forró sütőben 25 perc alatt készre sütjük ( tűpróbával ellenőrizhetjük). 23x40 tepsibe sütöttem, 
    Hagyjuk kihűlni.
  2. A töltelékhez a vajat habosra keverjük a cukorral, ezután kerül bele a túró és az ízesítők, tovább keverjük. 
  3. A tetejéhez a pudingporhoz adjuk a cukrot, majd az üdítőt is elkeverjük és sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni.
  4. A tésztára kenjük a túrós tölteléket, erre tesszük a Mirindás pudingot. Hűtőben hagyjuk állni 1-2 órát. 


2016. augusztus 7., vasárnap

Krumplis pogácsa

A nagyanyám sokszor csinált ilyen krumplis pogácsát és nagyon szerettük. A lányomnak mai napig az egyik kedvence.

Hozzávalók:
80 dkg krumpli,
40 dkg liszt,
só ízlés szerint,
2 egész tojás,
1 evőkanál zsír,
sütéshez: házi zsír

Elkészítése:

A krumplit megpucoljuk, megmossuk, feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük. A levet leöntjük a krumpliról, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, lisztet, sót és az evőkanál zsírt. Összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk, pogácsaszaggatóval mintázzuk a tetejét, kiszaggatjuk. Alaposan zsírozott tepsibe rakjuk a pogácsákat és mindegyik pogácsa tetejére teszünk zsírt. Forró sütőben sütjük, akkor jó, ha sülés közben tocsog a zsírban. Amikor az egyik fele megpirult, megforgatjuk a pogácsákat és a másik felét is pirosra sütjük. 

2016. július 24., vasárnap

Fűszeres csirke hagymával, tejföllel sütve

 Egyszerű, de nagyszerű ebéd. Gyorsan kész és nagyon finom!
Fűszeres csirke hagymával, tejföllel, sajttal sütve

Hozzávalók:

1 csirkemell,
csirke fűszersó,
1 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
450 gr tejföl,
a forgatáshoz liszt,
20 dkg trapista sajt reszelve,
2 evőkanál étolaj.

Elkészítése:
A megmosott csirkemellet felszeltem fél cm vastagra. A fűszersóval beszórtam, a fokhagymát lereszeltem és elosztottam egyenletesen a húsokon. Hagytam állni egy kicsit. Majd lisztbe forgattam a szeleteket, és beleraktam egy olajjal kikent tepsibe. Egy vöröshagymát felkarikáztam és a húsokra tettem. Ezután a tejfölbe kevertem az olajat, 1 evőkanál lisztet, 2 gerezd reszelt fokhagymát, és egy kevés csirke fűszersót. Ezzel a keverékkel beborítottam a szeleteket és reszelt sajttal megszórtam. Fóliával letakartam, előmelegített sütőben sütöttem 1/2 órát, majd a fóliát levéve kb. 10 percig pirítottam. Rizzsel tálaltam.
Valami fenséges íze van!
Jó étvágyat hozzá!

2016. július 16., szombat

Bazsalikomos- gyömbéres cukkinikrémleves

Gyorsan elkészülő, egészséges, egyszerű de finom krémlevest készítettem. Fél óra alatt készen voltam vele.
A lágy krémleves a ropogós kenyérkockákkal nagyon jó páros.
Hozzávalók:

1 közepes nagyságú cukkini,
1 nagy fej vöröshagyma,
1 erőleves kocka,
őrölt fekete bors, bazsalikom ízlés szerint,
1 késhegynyi gyömbérpor,
5 dl víz

Elkészítése:

A hagymát felkockáztam és kevés zsiradékon üvegesre pároltam. A cukkinit is kisebb kockákra vágtam, hozzáadtam a hagymához. Együtt pároltam még egy kicsit, majd felöntöttem fél liter vízzel. Belemorzsoltam a leveskockát, forrástól számítva kb. 20 percig főztem. Amikor már majdnem kész volt, akkor tettem bele a borsot és a gyömbért. Sózni nem sóztam, mert nekem elég volt az a só mennyiség, amit a leveskocka tartalmazott. Mindenki saját szájíze szerint sózzon utána. Használhatunk más leveskockát is pl. hús-, zöldségleves kockát. Amikor már puha volt a cukkini, levettem a tűzről és összeturmixoltam. Kenyérkockákat pirítottam mellé.

U.I.:
A magas illóolaj tartalmú, nemes aromájú fűszereket érdemes a főzés befejezte előtt nem sokkal hozzáadni, mert a hosszas főzés hatására elveszthetik aromájukat.
Ilyen fűszerek pl. a fekete bors, szegfűbors, babérlevél, köménymag, zeller,  

2016. július 9., szombat

Pincés meggy télire

Ez a változat nem lesz túl édes, mégis elálló. Az az igazság, hogy én 5 kg meggyhez 2,5 kg cukrot használtam régen egy kávés kanál tartósítóval. Nekem így mindig elállt a meggyem, nem romlott meg, de jó édes volt. A levét szörpként ittuk meg. Ahogy most készítettem az egy egészségesebb változat, amit egy kedves ismerősöm ajánlott. Azt mondta, hogy neki sem romlott meg még soha.
Pincés meggy

Hozzávalók:
5 kg meggy,
1 kg cukor,
1 kávés kanál tartósító

Elkészítése:

A meggyet megmossuk és kimagozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a tartósítót, megkeverjük, majd egy konyharuhával letakarva hűvös helyre tesszük. Régen a pincébe szokták levinni, innét ered a neve is. Időnként megkevergetjük, 24- 48 órát hagyjuk állni. Majd tiszta csavaros üvegekbe töltjük lé nélkül. Amikor megtelt az üvegünk meggyel, csak annyi levet öntünk rá,hogy ellepje a meggyet. Azonnal lezárjuk az üvegeket és már kerülhetnek is a helyükre.

A megmaradt meggylét szörpnek üvegekbe töltöttem. 

2016. július 5., kedd

Fokhagymás tejfölben pácolt csirkemell

Maradt csirkemellem, amit nem akartam már elkészíteni, de féltem, hogy megromlik, ezért bepácoltam és 24 órán át volt a pácban. Másnap sütöttem ki. Nagyon ízletes, puha porhanyós lett a hús.
Fokhagymás tejfölben pácolt csirkemell

Hozzávalók:

1 kg csirkemell,
2 dl tejföl,
6 gerezd fokhagyma,
2 tojás,
3 evőkanál liszt,
6 evőkanál zsemlemorzsa,
ízlés szerint só és bors,
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A húst vékony szeletekre vágtam. A tojást felvertem és a tejfölbe kevertem az apróra zúzott fokhagymával és a fűszerekkel együtt. Ebbe a pácba helyeztem bele a hússzeleteket. Egy napra a hűtőbe tettem.  12 óra pácolás is elég neki, de minél tovább áll a pácban, annál ízletesebb lesz. Szóval másnap a lisztet és a morzsát összekevertem és ebbe a keverékbe forgattam bele a tejfölös, fokhagymás húst. Forró olajban kisütöttem, majd a szalmakrumplit is ebben a fűszeres olajban sütöttem ki. Friss zöldségekkel tálaltam.

2016. június 20., hétfő

Cseresznye befőtt

Üvegbe zártam a nyár ízeit. A friss, egészséges, ropogós cseresznyéből befőttet készítettem. Így télen is élvezhetem ennek a finom gyümölcsnek az ízét.

Hozzávalók:

1 hét dl üvegre számítva:
4 evőkanál cukor,
5 szem szegfűszeg,
1/2 kávéskanál fahéj,
1 késhegynyi tartósító,
víz,
cseresznye

Elkészítése:

A teljesen érett, ép, egészséges cseresznyét a szárától megtisztítottam, alaposan megmostam.  Hét decis üvegeket kimostam, majd az utolsó öblítésnél egy kis tartósítót tettem az öblítővízbe és így hagytam megszáradni az üvegeket. Ezután egyenként félig megtöltöttem a cseresznyével az üveget, erre két evőkanál cukrot tettem, majd teleraktam cseresznyével. A tetejére ismét 2 evőkanál cukrot tettem (így összesen 4 evőkanál cukrot használtam egy üvegre). Az üveg alját óvatosan megveregettem, hogy minél több férjen az üvegbe. Egy késhegynyi tartósítót tettem minden üvegbe, ízesítettem 5 szem szegfűszeggel, fél kávéskanál fahéjjal, majd felöntöttem vízzel. Rácsavartam a kupakot. Majd amikor minden cseresznyém üvegbe volt, beleállítottam egy nagy lábasba őket. A lábas aljára tettem kis újságpapírt. Ezután felöntöttem a lábast, annyi vízzel, hogy az üvegek 3/4 részéig érjen. A forrástól számítva 10 percig gőzöltem,majd a lábasba hagytam kihűlni. Teljesen kihűlve másnap tettem a helyükre.
Cseresznye befőtt

2016. június 18., szombat

Cseresznye leves

Érik a cseresznye, most élvezem a piros bogyósok áldott hatását az érfalaimra. Annyit eszek, amennyit csak bírok. Nyersen és különböző módon elkészítve. Most levest készítettem belőle. Isteni ebben a melegben ez a jól behűtött vitaminbomba!
Cseresznye leves

Hozzávalók:

30 dkg cseresznye,
6 dl víz,
5 szem szegfűszeg,
1/2 kávéskanál fahéj,
csipet só,
2 evőkanál cukor,
2 evőkanál tejföl, (tejszínnel is jó, de én a tejföllel jobban szeretem)
1 evőkanál liszt,
citromhéj, citromlé

Elkészítése:

Az épp egészséges cseresznyét megmossuk és feltesszük főni a fűszerekkel együtt. 5 percig főzzük. Ezalatt lisztből és a tejfölből habarást készítünk, a levesből vett lével felhígítjuk, majd szűrőkanálon keresztül hozzáadjuk a habarást a leveshez. Újból felforraljuk még 5 percig főzzük. Leveses tálba öntve, hagyjuk hűlni, majd hűtőszekrénybe rakjuk. Jól behűtjük.

Ui.:
Ebből a mennyiségből három tányérnyi levesem lett. Meggyel és más gyümölcsökkel is finom!


2016. április 26., kedd

Fagyi szelet

Nagyon édes szájú vagyok, és időről- időre megkívánom a finom, fenséges krémes sütiket. Ízből, krémből nincs hiánya ennek a süteménynek!

Hozzávalók: 

6 tojásból, 6 evőkanál cukorból, 6 evőkanál lisztből piskótát sütünk. A piskóta elkészítése itt .

A krémhez:
4 tojássárga,
4 evőkanál liszt,
4 dl tej,
20 dkg vaj,
12 kg porcukor,
2 cs. vaníliás cukor

A tetejére:
4 tojásfehérje,
10 evőkanál cukor,
barna tortadara

Elkészítése:
A tojások sárgáját a liszttel és a tejjel csomómentesre keverjük, majd felfőzzük és hagyjuk kihűlni.
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral
Fagyi szelet
habosra keverjük és a kihűlt masszát hozzáadjuk, jól elkeverjük.

A tojásfehérjéket a cukorral gőz felett felverjük.

A piskótára kenjük a vaníliakrémet, ennek a tetejére simítjuk a tojáshabot és tortadarával megszórjuk.

2016. március 27., vasárnap

Mixelt kávétorta nem csak húsvétra

Húsvétra kávétortát is készítettem, nagyon finomra sikerült. Egyszerűen csak össze kell mixelni a hozzávalókat és megsütni...
Mixelt kávétorta 

Hozzávalók:

Tésztához:
4 egész tojás,
200 g porcukor,
1 kávéskanál darált szemes kávé,
1 csomag sütőpor,
150 g barackíz,
1 dl szirup,
2 evőkanál rum,
120 g búzadarás liszt ( fele-fele arányban)

Krémhez:
2 tojássárga,
1 evőkanál erős feketekávé,
1 dl tej,
14 dkg cukor,
2 evőkanál kakaó,
20 dkg vaj

Elkészítése:

A  tojásokat, porcukrot, darált kávét, sütőport, és a barackízt öt percig mixeljük. Hozzáadjuk a szirupot, rumot, és a darás lisztet. Jól átmixeljük és forró sütőben sütjük.
Én közepes tortaformában sütöttem. Először nagy lángon, majd kb. 10 perc múlva takarékon sütöttem  tovább kb. 45 percig.  Ha kihűlt kettévágjuk és kávékrémmel töltjük meg.

A krémhez a tojássárgákat, kávét, tejet, cukrot, és a kakaót összekeverjük és gőz felett sűrűre főzzük, majd amikor kihűlt hozzákeverjük a habosra vert vajhoz. Ezzel töltjük meg a tortát, az oldalát és a tetejét is ezzel a krémmel kenjük meg.
Húsvét lévén tojáscukorkával és színes tortadarával díszítettem, de a recept szerint a tojásfehérjék főtt habját is használhatjuk díszítésnek.

2016. március 24., csütörtök

Tiramisu

Finom sütés nélküli  babapiskótás, mascarpone sajttal készült torta. Isteni finom! Könnyen  és  gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:
3 evőkanál cukor,
3 tojás,
Amaretto likőr, vagy rum esetleg mandula likőr
25 dkg mascarpone sajt,
1 vaníliás cukor,
1 csomag babapiskóta,
1-2 dl fekete kávé,
kakaópor

Elkészítése:
A tojássárgákat a három evőkanál cukorral habosra keverjük, likőrrel ízesítjük, majd 25 dkg mascarpone sajttal összekeverjük.
A 3 tojásfehérjét a vaníliás cukorral felverjük, majd a krémhez adjuk, és óvatosan belekeverjük.
A babapiskótát fekete kávéba áztatjuk. De vigyázzunk, hogy ne ázzon szét!
Egy közepes, kapcsos tortaformába rakjuk a kávés babapiskótát szorosan egymás mellé egy sorban, Erre egy sor krém kerül, a szélét is körberakjuk babapiskótával, majd megint piskóta és ismét krém. A tetején vastagon hagyjunk krémet, hűtőbe tesszük, legalább két órára, de minél tovább van a hűtőben, annál jobban összeérnek az ízek. A tortaforma oldalát eltávolítjuk, a tortát megszórjuk kakaóporral, és egy szép szalaggal átkötjük, és már kész is az ünnepi tortánk.

Áldott, békés húsvéti ünnepeket kívánok!

2016. március 19., szombat

Tarka sós sütemény

Egy fajta tésztából készítettem háromféle, színes sós süteményt. Frissen a legfinomabb! Gyerekek kedvence.
Tarka sós sütemény

Hozzávalók:
30 dkg liszt,
20 dkg margarin,
1 evőkanál 10 % ecet,
6 evőkanál hideg víz,
1 kiskanál só,

Színesítéshez:
paradicsompüré,
zöld fűszer (petrezselyemzöld, metélő hagyma, édeskömény zöldje, stb.)
5+5 dkg reszelt sajt

A kenéshez:
1 tojás

Elkészítése: 

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk. A kezünk melege ne túl sokáig érje. Cipót formálunk belőle és lisztezett folpackba csomagolva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap 3 felé vágjuk. Az egyik részbe annyi paradicsompürét keverünk, hogy szép rózsaszín legyen.
A másikba kerül a reszelt sajt, a harmadik részbe, pedig a zöld fűszer.
A rózsaszínből perec kiszúróval, pereceket készítünk, a tetejét is megkenjük paradicsompürével, vagy kehcsöppel. A sajtosat téglalap alakúra nyújtjuk, tojással megkenjük, sajtot reszelünk rá és derelye metszővel ujjnyi széles csíkokat vágunk, így kerül a tepsibe. A harmadikból derelye metszővel háromszögeket vágunk, megkenjük tojással, tepsibe rakjuk és aranysárgára sütjük.

UI.: Véletlenül megcseréltem a formákat, így lett a sajtosból háromszög és a zöld fűszeresből rúd.
        Az eredeti megoldással még mutatósabb.


2016. március 18., péntek

Színes szemek

Finom ropogós keksz gyümölcsökkel, csak úgy eteti magát! Nem drága sütemény, gyorsan elkészül.
Színes szemek

Hozzávalók:

180 g vaj,
130 g cukor,
1 vaníliás cukor,
rum aroma,
250 g liszt,
2 kiskanál sütőpor,
kristálycukor,
gyümölcs

Elkészítése:

A vajat, cukrot, aromát jól elkeverjük. A sütőporral elkevert lisztet hozzáadjuk. A tésztából cseresznye nagyságú golyókat formálunk. Ezeket a kristálycukorba belenyomjuk és a nem cukros felével a sütőlapra helyezzük, Hagyjunk neki helyet, mert szét fog terülni. Színes gyümölcsökkel, kandírozott gyümölccsel, vagy aszalt gyümölccsel díszítjük. Én aszalt szilvát és körtét raktam rá. Előmelegített sütőben sütjük.
Többféle süteményt készítettem, ez volt az első, ami elfogyott! Ízlett mindenkinek.

Jó étvágyat hozzá!

2016. március 17., csütörtök

Rakott csirkemell

Különleges, ízletes és kiadós rakottas. Mindenki kedvence!
Rakott csirkemell

Hozzávalók:

Négy szelet csirkemell filé,
2 paprika,
1 kaliforniai paprika,
2 hegyes erős paprika,
8 szelet bacon,
4 szelet sonka,
2 szál újhagyma,
20 dkg reszelt sajt,
2 evőkanál mustár,
só, bors ízlés szerint,
szárnyas fűszerkeverék,
4 dl tejföl,
étolaj

Elkészítése:

A csirkemellet szeleteljük, egy kicsit kiklopfoljuk, és szárnyas fűszerkeverékkel, sóval, borssal megszórjuk. A hússzeleteket kiolajozott tepsibe tesszük és megkenjük mustárral. Minden szeletre teszünk bacont. A paprikát és a hagymát felszeletjük, mindegyik fajta paprikából és hagymából teszünk a húsokra. Erre kerül egy-egy szelet sonka. Az egészet megkenjük tejföllel és megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük ( kb. 30-40 perc a sütési idő). Zöldséges rizst készítettem mellé.

2016. március 16., szerda

Budai szelet

A legfinomabb  karamellkrémes sütemény receptem, 35 éve került bele a receptes füzetembe. Azóta sütögetem újra és újra. A finom karamellkrém mellett a csokimáz is igazán különleges.
Budai szelet

Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg vaj,
1 tojás,
1/2 kávéskanál szódabikarbóna,
Kb. 2 dl tejföl

Töltelékhez:
15 dkg kristálycukor,
1/2 l tej,
3 evőkanál liszt,
15 dkg vaj,
2 evőkanál porcukor,
1 evőkanál tej

Csokoládémázhoz:
16 dkg margarin,
16 dkg porcukor,
1 kávéskanál kakaó,
2 kávéskanál liszt,
2 evőkanál tej

Elkészítése:
A tésztához a cukrot, a vajjal és a tojással habosra keverjük, majd beleöntjük a szódabikarbónával elkevert lisztet és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Két cipóra osztjuk, pihentetjük félórát. Tepsi hátán két lapot sütünk belőle.
A következő töltelékkel töltjük:
A 15 dkg cukrot  barnára pirítjuk, óvatosan felöntjük a 1/4 l forró tejjel és addig forraljuk, amíg teljesen felolvad. Beleöntjük folyamatos kevergetés mellett a másik 1/4 l tejet, amibe előzőleg beletesszük a  lisztet és simára keverjük. Sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
A krémhez a vajat a cukorral és a tejjel habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt karamelles masszát, és jól elkeverjük. A két tésztalap közé kenjük. A tetejére öntjük a csokimázat, amit úgy készítünk, hogy a margarint kis lángon felolvasztjuk, belekeverjük a porcukrot, majd a kakaót és folyamatosan kevergetve a lisztet és a tejet. Addig keverjük míg összeáll. Levesszük a tűzről és azonnal a tésztára kenjük.

2016. március 5., szombat

Hímes tojásaim

Idén saját készítésű kifújt és vakart tojásokat készítek az unokáimnak. Amikor a főzéshez, sütéshez tojásra van szükségem, akkor nem feltöröm a tojást, hanem kifújom. Így gyűjtöttem a tojáshéjakat.
A tojásokat alaposan megmostam, majd egyik végén kisebb, a másik végén nagyobb lyukat fúrtam. A kisebb lyukon keresztül fújtam ki a tojásokat. Tojás festékkel megfestettem, majd egy tördelhető pengés ipari késsel mintákat vakartam a tojásokra, végül színtelen körömlakkal lekentem.
Íme az eredmény:

2016. február 14., vasárnap

Burgonyás sárgarépakrém

Vitamindús, könnyen emészthető, kímélő ez a krém. Szárnyas húsok mellé köretnek nagyon finom, vagy feltéttel főzelékként is fogyasztható. Eperoham utáni diétás ételek egyike főfogásként.  Vegetáriánusok is kipróbálhatják. A sárgarépa karotin tartalmú ( A vitamin elő anyaga), ami zsírban oldódó vitamin, ezért mindig egy kis zsiradékkal együtt készítjük el.
Burgonyás sárgarépakrém

Hozzávalók: (1 személyre)

1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 szem burgonya,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál napraforgóolaj,
ízlés szerint só és ételízesítő.

Elkészítése:

Felszeleteljük a zöldségeket, és a fokhagymával együtt beletesszük egy lábasba. Felöntjük, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Megfőzzük, hozzáadjuk az olajat, és az ízesítőket. A megfőtt zöldségeket összeturmixoljuk, krumplipüré állagú lesz.

U.I.:  Egy fájdalmas epegörcsön vagyok túl, és most diétáznom kell. Kétségbe estem, hogy mit fogok én enni, ha nem ehetek magyaros, fűszeres ételeket. Megtapasztaltam, hogy a diétás étel is lehet finom!

2016. február 1., hétfő

Diós-meggyes palacsinta vaníliaöntettel

A kisebbik fiam kérésére sütöttem ezt a palacsintát.  Egy tartalmas leves és desszertként ez a palacsinta elég ebédre. Nagyon laktató és ízletes étel.
Diós-meggyes palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához:
 Az arány ez, ahány tojás, annyiszor vesszük a többi anyagot is.
Én két tojással készítettem, 10 palacsinta lett belőle.
1 tojás,
1 dl tej,
1 dl szódavíz,
10 dkg liszt,
csipet só
a sütéshez zsír, vagy olaj

A töltelékhez:

20 dkg darált dió,
10 dkg cukor,
1 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 evőkanál sárgabaracklekvár,
1 üveg meggybefőtt,

Az öntethez:

1/2 csomag vaníliás pudingpor,
1/2 liter tej,
3 evőkanál cukor,
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A keverőtálba raktam a hozzávalókat, előbb a tojást, majd a folyékonyat, végül a lisztet és gépi habverővel simára kevertem. Palacsinta sütőbe felforrósítottam egy evőkanál zsírt, majd egy kisebb merőkanálnyi palacsintatésztát öntöttem bele, Mindkét felét átsütöttem. A kisült palacsintákat diós krémmel töltöttem meg.
A diós krémhez a tejet felforraltam, és belekevertem a diót, cukrot, vaníliás cukrot. Amikor a tűzről levettem, akkor kevertem bele a baracklekvárt, Ezzel töltöttem meg a palacsintákat, majd meggyet szórtam rá. Összehajtogattam és vanília öntettel tálaltam.
Az öntethez felforraltam a tejet, egy kevés hideg tejjel kikevertem a pudingport, cukrot, és vaníliás cukrot. A forró tejbe öntöttem és simára kevertem. A töltött palacsintára öntöttem.
Nagyon finom, 1-2 palacsintával jó lehet lakni.
Jó étvágyat hozzá!

2016. január 31., vasárnap

Mexikói csilis bab

Ma egy finom ínyencséget készítettem a gyerekeimnek, nagyon szeretik a bab minden formáját. Ezért egy pikáns ízű, mexikói fűszerezésű babot főztem darált hússal.

Hozzávalók:

60 dkg darált sertéshús,
1 nagy fej hagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1 piros paprika,
1 zöld paprika,
20 dkg sűrített paradicsom,
vörös bab konzerv (400 gr-os),
csemege kukorica konzerv ( 400 gr-os),
1 teáskanál erős Pista, vagy 2 csili paprika,
1 teáskanál só,
1/2 teáskanál őrölt fekete bors,
1 teáskanál fűszerkömény,
2 teáskanál őrölt piros fűszerpaprika,
1 teáskanál oregano,
2 teáskanál zeller zöld, vagy petrezselyemzöld,
kevés reszelt citromhéj,
1 teáskanál porcukor,
3 evőkanál napraforgóolaj,

Elkészítése:

Forró olajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a felkockázott paprikát. Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, és folyamatosan kevergetve 10 percig nagy lángon pirítjuk. Ezután öntjük hozzá a sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Felforraljuk, majd bele tesszük a babot és a kukoricát, ha szükséges még kevés vizet önthetünk alá. 10 percig főzzük még, hogy összeérjenek az ízek. Friss kenyérrel tálaljuk.

U.I.: A fűszerek helyett, használhatunk mexikói alapport is.


2016. január 24., vasárnap

Mézes-ketchupos-csípős és szezámmagos falatok

Nagyon szeretem az édes-csípős ételeket. Igazán különleges ízkombináció. Aki eddig még nem próbálta érdemes kipróbálnia.

Hozzávalók:

20 dkg sertéscomb (1 főre számolva)
só, bors ízlés szerint,
1 tojás,
1/2 dl  tejes víz, (fele-fele arányban)
4 evőkanál liszt,

szószhoz:
2 evőkanál ketchup,
3 evőkanál méz,
Erős Pista ízlés szerint,
szezámmag

Elkészítése:

A húst kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Sűrű palacsinta tésztát készítünk a vízből, tojásból és a lisztből, csipet sót is teszünk bele. Csomómentesre keverjük. Ebbe forgatjuk bele a húskockákat. Majd bő, forró olajban a bundás húsok mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.Lassan sütjük, hogy jól átsüljön, Majd kiszedve leitatjuk róla a felesleges olajat.
A szószhoz a mézet, ketchupot és az Erős Pistát összekeverjük, szórunk bele ízlés szerint szezámmagot és ebbe forgatjuk a kisült húsokat.
Én főtt rizzsel és sült krumplival tálaltam.

U.i.: Ezt az ötlet HahoPihe Konyhája adta. Csak a saját ízlésemre átdolgoztam egy kicsit. Ő csirkemellből készítette, de nekem csak comb volt itthon, így hát ebből készítettem. Annyira megtetszett, hogy azonnal el kellett készítenem, és nem bántam meg, nagyon finomra sikerült.

2016. január 19., kedd

Tócsni, avagy krumplis-lepény

Gyorsan szerettem volna valami finomat, és eszembe jutott a krumplilepény! Nagyon finom, ropogós klasszikus, gyorsan elkészíthető és olcsó étel. Rég ettem már ilyet, nagyon jól esett!

Hozzávalók:

1 főre:(öt lepény)
 2 szem burgonya,
1 kisebb vöröshagymának a fele,
2 evőkanál tejföl,
2 evőkanál liszt,
1/4 kávéskanál só,
bors ízlés szerint,
olaj a sütéshez.
Tócsni

Elkészítése:

A krumplit és a vöröshagymát nyersen lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, a tejföllel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, annyit, hogy keményebb masszát kapjunk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, ebbe tesszük kanalanként a masszát, majd kanállal ellapítjuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Szalvétával a felesleges olajat felitatjuk. Melegen tálaljuk, én fokhagymamártást készítettem mellé.
Tálalhatjuk tejföllel, amit fokhagymával ízesítünk, ketchuppel, vagy sajttal, de a friss saláták is jól illenek mellé.

U.I.:
Az eredeti receptben 1 tojás kell hozzá, de én tojás helyett tejfölt használtam, nekem így jobban ízlik.
Friss zöld fűszerekkel is lehet ízesíteni, pl. petrezselyemzölddel stb.

2016. január 9., szombat

Csokoládé torta

Annám nagyon szereti a csokitortát, ezért készítettem egyet. Amikor utoljára nálam jártak, azt kérte,  " Mamikám legközelebb, mire jövök kerek tortát csinálj nekem!" Hát lehet ilyen kérésnek ellenállni? Ugye, hogy nem! Én legalábbis nem tudtam... Látva unokáim ragyogó arcát, megérte a fáradtságot!
Csokoládé torta
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
7 egész tojás,
17 dkg cukor,
17 dkg darált dió,
2 evőkanál kakaó,
1 kiskanál rétesliszt,
késhegynyi sütőpor

Krémhez:
2 tojássárga,
1 evőkanál erős feketekávé,
1 dl tej,
14 dkg cukor,
2 evőkanál kakaó,
20 dkg vaj,

Tetejére:
tejszínhab,
meggy,

Oldalára szeletelt mandula.

Elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, majd a tojások sárgáját is egyenként hozzáadjuk. Ezután a dió és a kakaó kerül bele, végül egy kiskanál réteslisztbe elkevert késhegynyi sütőport is belekeverjük.
Egy kizsírozott, kilisztezett közepes tortaformába öntjük, és előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt sül meg. Eleinte erős, majd 5 perc múlva takaréklángon sütjük. A sütő ajtaját sütés közben ne nagyon nyitogassuk, mert a tészta összeeshet. A sütőben még állni hagyjuk (nyitott ajtónál).
Ha kihűlt három lapra vágjuk. és megkenjük a krémmel a tetejét is.
A krém készítése:
Két tojássárgáját az 1 evőkanál kávéval, tejjel, cukorral, és a kakaóval simára keverjük. Gőzüstben sűrűre főzzük, majd a gőzről levéve, kihűtve belekeverjük a vajat.
Ezzel töltjük meg a tortát, valamint az oldalát és a tetejét is megkenjük vele. Az oldalára szórunk szeletelt mandulát. A tetejét tejszínhabbal, meggyel díszítjük.