2015. szeptember 6., vasárnap

Körte csemege

A körte héjában és magában a gyümölcsben sok fajta vitamin,ásványi anyag, fehérje-alkotórész van, egymással harmonikus egyensúlyban. Ezek az ember anyagcseréjében jól hasznosulnak.
Tartalmaz káliumot, nátriumot, rezet, cinket, kalciumot, foszfort.  Magas a folsav tartalma, ami a vérképzéshez szükséges, valamint a "boldogsághormon" termelődését segíti elő.
Nagyon fontos tulajdonsága, hogy elősegíti a nehézfémek és a mérgező anyagok (ólom, higany), és a különféle konzerváló anyagok megkötését, semlegesítését, valamint ezek kiürülését a szervezetből.
Salaktalanítja a beleket, a káliumnak köszönhetően szabályozza a vízháztartást.  A körte víz tartalma magas, ezért folyadék pótlásra is ehetjük. C vitamin tartalma az immunrendszert erősíti. 
Megszünteti a székrekedést, segít emésztési zavarokban is. A különféle vese- és húgyhólyag bántalmakat is csökkentheti.
Vilmoskörte

Hozzávalók:

4 édes körte,
2 evőkanál citromlé,
2 evőkanál méz

Elkészítése:

A gyümölcsöt mossuk meg, vágjuk fel, vegyük ki a magokat. Nyomkodjuk szét, vagy vágjuk kockákra.
Keverjük össze a citromlével és a mézzel. Csészében azonnal tálaljuk.

Nekem most érik a Vilmoskörtém, isteni finom! Édes, lédús, puha, mint a vaj...

A körte ideális gyümölcssaláták, desszertek, kompótok, gyümölcslevek készítéséhez, valamint müzlibe is finom. Harmonikus kísérője a sajtoknak, ( pl. a francia camembert mellé).
 Jól csillapítja a kisebb éhséget étkezések között.

Fogyasszunk belőle eleget!
Ne együnk körtét hasmenés esetén. A terhes anyák se fogyasszanak belőle nagyobb mennyiséget!

2015. szeptember 5., szombat

Bögrés mákos sütemény

Ezen az esős, szürke szombaton nem volt kedvem, nagy sütésekbe bonyolódni, ezért választottam ezt a végtelenül egyszerű, de annál finomabb sütit.
Bögrés mákos süti

Hozzávalók:

1 bögre mák,
1 bögre cukor,
1 bögre liszt,
1 bögre tej,
1 egész tojás,
1 csomag sütőpor,
citromhéj, vagy vaníliás cukor.

Elkészítése:

A porszerű anyagokat összekevertem, majd hozzáadtam az egész tojást és a tejet is. Gépi habverővel két percig kevertem. Kizsírozott, lisztezett tepsibe öntöttem az anyagot. Gyakorlatilag nem kell bele más ez a tészta mehetne a forró sütőbe. Én tettem bele egy kis csavart, mivel most érik a vilmoskörténk,  ezért 2 nagy körtét felkockáztam és egy fél csomag mazsolával együtt rászórtam a tészta tetejére és ezután dugtam a sütőbe. 20-30 perc alatt készre sült. Hagytam hűlni egy kicsit, majd meghintettem porcukorral és kb. 4 x 4 cm-s kockákra vágva tálaltam. Csak úgy eteti magát...

Jó étvágyat hozzá!

2015. augusztus 31., hétfő

Csirke alufóliában sütve

Igazán egészséges és ízletes étel! Kalóriaszegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Csirke alufóliában sütve

Hozzávalók:

4 szelet csirkemell,
8 fej gomba,
2 fej vöröshagyma, vagy póréhagyma,
grill fűszerkeverék

Elkészítése:

Az egész csirkemellet ketté vágtam, majd mindegyiket még félbe vágtam, hogy ne legyen nagyon vastag. Megszórtam a fűszersóval, hagytam állni 1 órát. Az alufóliát megkentem egy kis olajjal, rápakoltam a fűszeres csirkeszeleteket, mindegyik szeletre raktam vékony hagyma karikákat és rátettem 2-2 gomba fejet. A hagymát én vegyesen szeltem rá, vöröshagymát is és póréhagymát is.
Majd becsomagoltam az alufóliába és sütőlemezre helyezve, 40 percig sütöttem. Két-két szelet húst csomagoltam egybe, de lehet szeletenként is csomagolni, vagy akár egyben az egészet megsütni.  Mellétettem a sütőbe szintén kivajazott alufóliába tekert egész burgonyát is, amit egyenként csomagoltam. A burgonyát előtte alaposan megmostam, megszárítottam és úgy csomagoltam a fóliába. (Ha nedvesen kerül a krumpli a sütőbe, akkor akár szét is robbanhat.)
Majd amikor megsült a hús a héjában sült burgonyával és paradicsomszeletekkel tálaltam.
Ízletes étel ebédre, vagy vacsorára.

U.I.:
Az alufóliába csomagolásnál ügyeljünk rá, hogy ne tudjon a leve kifolyni!

2015. augusztus 30., vasárnap

Tavaszi zöldségleves

Magas rosttartalmú leves, ezért a székrekedésben szenvedőkön segíthet. Gazdag vitaminokban, egészséges étel nem csak tavasszal...Energiával tölt fel minden évszakban.
Zöldségleves

Hozzávalók:

20 dkg cukorborsó,
2-3 db burgonya,
3 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyemgyökér,
1 fej vöröshagyma,
3.4 gerezd fokhagyma,
1 db paprika,
1 db paradicsom,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 evőkanál olaj,
só, bors, fűszerek ízlés szerint,
 Idénytől függően tehetünk még bele karalábét, karfiolt, zellert, gombát. Mikor mi áll a rendelkezésünkre, én karalábéval és gombával gazdagítottam.

Elkészítése:
 Az alapanyagokat megtisztítottam és felkockáztam. A hagymát és a zöldségkockákat megpároltam az olajban, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket. Fűszereztem és fedő nélkül puhára főztem. Tettem bele egy 1/4 kávéskanál kurkumát is, hogy szép sárga színe legyen a levesnek. Eperlevél betéttel tálaltam.

U.i.
Azért fedő nélkül főztem, mert így tudnak távozni olyan gázok, amik puffadást okozhatnak.

2015. augusztus 29., szombat

Muffin meggyesen

Ennek a receptnek az elkészítéséhez nincs szükség mérlegre. A kanál a mérőeszközünk.
 Gyorsan elkészíthető, olcsó és nem utolsó sorban egy mennyei sütemény.
Muffin meggyesen

Hozzávalók:

16 evőkanál liszt,
1 csomag sütőpor,
8 evőkanál étolaj,
3 egész tojás,
6 evőkanál tej,
10 evőkanál porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
50 dkg meggy, vagy más gyümölcs (befőtt is jó)

A kenéshez: 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:

Elkeverjük a lisztet a sütőporral és a vaníliás cukorral, majd belekanalazzuk a tejet és a cukrot, hozzáadjuk az egész tojásokat. Jól kikeverjük. Kikenjük a formát, beleosztjuk a tésztát és a tetejére rakjuk a meggyet. Forró sütőben 20 perc alatt megsütjük, meghintjük fahéjjas porcukorral.

2015. augusztus 26., szerda

Baconbe tekert darált hús sajttal töltve

Ünnepi alkalomra készítettem ezt a finomságot. A fogások egyike volt és mindenkinek nagyon ízlett.

Hozzávalók:

2 csomag baconszalonna,
20 dkg trappista sajt, (vagy valamilyen füstölt sajt)

Töltelékhez:
1/2 kg darált hús,
3 gerezd fokhagyma,
2 egész tojás,
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál őrölt fekete bors,
2 kávéskanál őrölt piros fűszerpaprika,
ezekből fasírtot gyúrunk.



Elkészítése:

A bacont rakjuk szorosan egymásmellé egy zsírpapírra, erre rákenjük a tölteléket, ráhelyezünk egy kb. 1-1.5 cm vastag sajtrudat és a papír segítségével feltekerjük. Zsírral kikent tepsibe, vagy sütőtálra helyezzük és 200 fokon kb. 1/2 óráig süssük.

A töltelék fűszerezése egyéni ízlés szerint is történhet.
Ezt a tekercset én hagymás csirkével tálaltam, ezért nem forgattam már külön vöröshagymába. Ha önállóan készítjük, akkor kevés olajon pirított apróra vágott vöröshagymába forgathatjuk, amitől még finomabb lesz. Tálalhatjuk még fokhagyma mártással, vagy csípős paprika szósszal is.
Isteni finom!
Jó étvágyat hozzá!

2015. augusztus 23., vasárnap

Tésztában sült egyben fasírt

Valami nagyon finomat szerettem volna készíteni, ami nem a megszokott, így erre az ínyencségre esett a választásom.
Tésztában sült egyben fasírt

Hozzávalók:

1/2 kg darált hús,
4 főtt tojás,
só, bors ízlés szerint ( én 1 púpos kávéskanál sót, 1 lapos kávéskanál borsot tettem bele),
majoránna 1 lapos kávéskanál,
bazsalikom 1 lapos kávéskanál,
zöld petrezselyem 1 púpos evőkanál,
1 fehér paprika,
1 kis fej hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 tojás,
1 csomag leveles tészta

Elkészítése: 

A hagymát és a paprikát kevés olajon megfonnyasztjuk. A húst összekeverjük a fűszerekkel és a hagymás-paprikával, meg egy tojással. Félre tesszük.
A leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, úgy fél cm vastagra. A tészta közepére rakjuk a töltelék egyik felét, majd ráhelyezzük a főtt tojásokat sorban és betakarjuk a töltelék másik felével.
A tészta széleit mind a két oldalon bevagdossuk és elkezdjük ráhajtogatni a töltelékre hol az egyik oldalról, hol a másik oldalról, úgy mint amikor fonunk. A végéből nekem maradt egy darab azt levágtam és az elejére illesztettem, így az egész töltelék be lett vonva tésztával. Sütő tálra helyezzük, megkenjük felvert tojással és megsütjük. Legalább 40 percig süssük, hogy a belseje is jól átsüljön.
Én paradicsom salátával tálaltam.

U.I.:
Szerettem volna olyan képet feltenni, ahol szeletelve van, hogy megmutassam a közepét is, de olyan gyorsan elfogyott, hogy nem volt időm fényképet készíteni róla.