2017. június 30., péntek

Rostos őszibaracklé

Őszibarackból készítettem ivólét. A neten mindenhol csak hőkezelt változatokat találtam. Szerettem volna minél több vitamint megtartani a lében. Ezért a következőképpen készítettem el.
Rostos őszibaracklé
Hozzávalók:

40 dkg jó érett, de egészséges őszibarack,
2 dl víz,
1/2 citrom leve,
1 késhegynyi fahéj,
1 evőkanál méz

Elkészítése:

A barackokat megmostam, lehúztam a héját, kimagoltam. A barackhúsra öntöttem a vizet, a citrom levét, a mézet ( ez el is maradhat, vagy cukrot is tehetünk bele, ízlésünktől függően), a fahéjat és összeturmixoltam. Frissen világos színű nedűt kapunk, ebben még nagyon sok a C vitamin. Állásában barnulni kezd, ahogy bomlik a C vitamin, de még így is sokkal többet tartalmaz, mint a forralt változatok.
Egy nagy pohárral megittam frissen és készítettem másnapra is, jól behűtöttem. Ezekbe nem tettem tartósítót.
Mivel öt kiló barackom volt és mindet nem fogyasztottam el azonnal, ezért a többi lébe már tettem 1 késhegynyi nátrium benzoátot. A fenti adaghoz tettem 1 késheggyel. Ekkora adagokban készítettem, mert egyrészt könnyebben turmixoltam össze, másrészt pedig ekkora adagban még nem barnult meg a barack. Alaposan kimosott üvegekbe töltöttem és azonnal lezártam.
Sárgabarackból is fogok készíteni.

U.I.:  Én így fogyasztottam, de vízzel lehet tovább hígítani. 

2017. június 6., kedd

Cseresznyés süti

Cseresznye szezon, cseresznyés süti. Ezt a sütit valamelyik oldalon láttam és megsütöttem, nagyon finom lett!
Cseresznyés süti

Hozzávalók:
35 dkg liszt,
5 egész tojás,
8 dkg porcukor,
2 dl étolaj, 
1 dl tej,
20 dkg kristálycukor,
2 csomag vaníliás cukor,
12 dkg vaníliás pudingpor (főzős), (én csak 1 csomaggal tettem bele)
1 csomag sütőpor,
1 kg kimagozott cseresznye

Elkészítése:
A tojássárgákat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, aztán állandó kevergetés mellett, apránként hozzáadjuk az olajat, majd a tejet is.  A tojásfehérjéket habbá verjük, amikor már kifehéredik akkor adjuk hozzá a kristálycukrot és jó keményre verjük. 
A liszthez adunk egy csipet sót, a sütőport és a pudingport, jól elkeverjük, majd ezt a masszához keverjük. A felvert tojáshab egyharmad részét belekeverjük, nem baj hogy összetörik a hab, ettől lesz lágyabb a massza. A többi tojáshabot is hozzáadjuk, de most már vigyázunk, hogy ne törjön össze a hab. Egy nagyobb magas falú tepsit kibélelünk sütőpapírral, (vagy kikenünk olajjal, lisztezzük). Belesimítjuk a tésztát, és rászórjuk a  cseresznyét. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig ( tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. A sütőből kivéve a tepsibe hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, szeleteljük.
Meggyel és más gyümölccsel is nagyon finom! 


2017. június 4., vasárnap

Kolbászos, paprikás, tojásos pirítós

 Benéztem a hűtőbe, volt paprikám és házikolbászom, és eszembe jutott, hogy nemrég láttam egy videót. Kenyér kellett még hozzá és tojás. Hát neki láttam és reggelire készítettem magamnak egy különlegesen finom pirítóst.
Kolbászos, tojásos pirítós

Hozzávalók:

szeletelt kenyér,
paprika ízlés szerint,
házikolbász,
kevés olaj,
tojás
Elkészítése:
A kenyérszelet belsejét kivágtam, a paprikát és a kolbászt felkockáztam. Kevés olajon megsütöttem a paprikát és a kolbászt. Keretnek ráhelyeztem a kenyérhéját a serpenyőben, majd ráöntöttem egy felvert tojást. Ráhelyeztem a kenyérbelét is, majd megfordítottam és a másik felét is megsütöttem. Salátalevélre helyeztem és jó ízűen el is fogyasztottam. Igazán tartalmas reggeli!

U.I.:
A videóban sonkaszalámival készült, és sajttal is dúsították. 

2017. május 14., vasárnap

Rakott krumpli

Eszméletlenül finom! Nagy adag lesz belőle, de csak úgy eteti magát.
Rakott krumpli
Hozzávalók:
8 nagy burgonya,
8 tojás,
1 szál füstölt kolbász,
1/2 liter tejföl,
só, bors ízlés szerint,
20 dkg sajt
házi zsír, ( pecsenye zsírral még finomabb)
Elkészítése:

A krumplit és a tojásokat megfőzzük. Amikor kihűlt a krumpli, akkor meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. A tojást is megpucoljuk és tojás szeletelővel elvágjuk. A kolbászt felkarikázzuk.
Egy tűzálló tálat megkenünk házi zsírral, szépen egymás mellé szorosan belerakjuk a krumpli szeleteket, megsózzuk, borsozzuk, teszünk rá a zsírból is. Erre egy sor tojás jön, ezt jól meglocsoljuk a tejföllel, majd rá sorakoztatjuk a kolbászt is. Aztán megint tojás következik és rá a krumpli, amit ismét fűszerezünk és zsírozunk. Rásimítjuk a maradék tejfölt is és megszórjuk reszelt sajttal. Szép pirosra sütjük.

A sajt el is hagyható, de sajttal még finomabb. A zsírtól és tejföltől finom szaftos lesz.

2017. május 7., vasárnap

Katicás szendvics

Katicás szendvicset készítettem az unokáimnak reggelire. Nagyon örültek neki, és élvezettel el is fogyasztották. Annám nem szereti a paradicsomot, az volt a cél, hogy megegye. Sikerült! Másnap reggel megint katicás szendvicset kértek... Sikere volt a gyerkőcöknél.

Hozzávalók:  ( 1 szendvicshez)

1 szelet kenyér,
kevés margarin,
1 szelet szalámi, ( sonkaszalámival készítettem)
2 cikk paradicsom,
A díszítéshez:
Petrezselyemzöld,
olívabogyó,
egész fekete bors, vagy szegfűszeg

Elkészítése:
A kenyeret megkentem a margarinnal, rá a szalámit. Erre raktam a paradicsomot, mivel nagy paradicsomom volt, a fél paradicsomnak a két széléből vágtam le egy darabot, ezt illesztettem össze a szalámin, fél olíva bogyó volt a feje, amibe dugtam egy kis petrezselyemzöldet. A paradicsomot késsel megszúrtam, abba dugtam a borsokat, ezek lettek a pöttyök. A gyerekek szívesebben ették, mint az egyszerű szendvicset. Jó érzés volt látni az örömüket! Egyszerű reggeli, különlegesen tálalva.

2017. május 1., hétfő

Kinder bueno szelet

A hosszú hétvégére itt voltak az unokáim a lányommal, finom sütivel vártam Őket. Ez a süti igazi kényeztetés! Aztán, hogy ledolgozzuk a kalóriákat sok-sok izgalmas programon vettünk részt...
Kinder bueno szelet

Hozzávalók:

A laphoz:
6 tojásfehérje,
6 evőkanál cukor,
1 evőkanál  Vénusz napraforgó étolaj,
2 evőkanál liszt,
2 evőkanál keksz morzsa,
0,5 csomag sütőpor,
20 dkg török mogyoró ( én pirított, sótlan földimogyoróval készítettem)
25 dkg Nutella

Krémhez:
0.5 liter tej,
6 db tojássárgája,
1 csomag vaníliás pudingpor,
3 evőkanál rétes liszt,
10 dkg étcsokoládé,
15 dkg Rámamargarin,
3 evőkanál cukor

Kell még:
360 gr háztartási keksz,
3 dl tej,
2 dl habtejszín,
0,5 csomag habfix,
10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:
A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá vertem, hozzáadtam az olajat, lisztet, morzsát és a sütőport, jól kikevertem. Zsírozott, lisztezett tepsibe (35 x 25) öntöttem. A mogyorót kávédarálóval megdaráltam, úgy hogy maradtak benne nagyobb darabok is. Az egészet rászórtam a tepsibe lévő tésztára, egy picit belenyomkodtam, majd előmelegített sütőben megsütöttem kb. 15-20 perc alatt.
A nutellát mikróban meglágyítottam és a még meleg tésztára kentem.
A kémhez a tojássárgákat a vaníliás pudingporral, liszttel és kb. egy deci tejjel simára kevertem. A maradék tejet felforraltam és beleöntöttem a pudingos tejet, sűrűre főztem, hagytam kihűlni.
Ez alatt a margarint és a cukrot habosra kevertem, hozzáadtam a kihűlt pudingot és kikevertem. Majd ketté vettem a krémet és az egyik felébe kevertem az olvasztott csokit.
Langyosítottam 3 dl tejet, ebbe mártogattam bele a kekszeket.
A süti összeállítása a következő:
Az alja a nutellával megkent lap, erre jön egy sor tejbe mártott keksz. Rákenjük a sárga krémet, megint jön egy sor tejbe forgatott keksz, majd a csokis krémet kenjük rá. Amikor megdermedtek a krémek, akkor tesszük rá a fixálóval felvert tejszínhabot. Reszelt csokoládéval díszítjük. Én egy kevés csokit vékonyan faragtam is rá, hogy legyenek rajta kicsit nagyobb darab csokoládék is.

Fantasztikus ízű, kiadós sütemény!
Jó sütögetést kívánok!

2017. április 23., vasárnap

Mandulamag

Ezt a receptet a csoportom egyik nagyszerű szakácsnője, Ibolya tette fel, amit aztán én is elkészítettem. Hasonló a diós barackmaghoz, ebből több lesz és nagyon finom!
Mandulamag

Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
15 dkg darált dió, vagy török-mogyoró, (én diót használtam)
15 dkg porcukor,
2 evőkanál kakaópor

Krémhez:
3 dl tej,
1 csomag vaníliás pudingpor,
15 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
fél üvegcse zöld mandulaaroma,

Forgatáshoz:
3 evőkanál kakaós porcukor

Elkészítése:

A tésztához valókat egy tálban összegyúrjuk, majd sütőformába nyomkodjuk. A formát nem kell kikenni, mert margarinos a tészta. Előmelegített sütőbe 8-10 perc alatt 200 fokon sütjük meg. Gyorsan sül! Amikor megsült, odaütjük a deszkához és már ki is jön a formából. Ezután elkészítjük a krémet. A tejből és pudingporból pudingot főzünk, hagyjuk kihűlni.
A margarint a cukorral habosra keverjük, majd belerakjuk a pudingot is, és jól kikeverjük. Mandulaaromával ízesítjük. A kis mandulákat megtöltjük a krémmel és kettesével összeragasztjuk. Ibolya sima porcukorba forgatta a kis sütiket, én kakaós porcukrot használtam.