2017. január 8., vasárnap

Jugó szelet

Nekem ezen a néven szerepel a receptes füzetemben, de ez egy nagyon régi recept, aminek semmi köze sincs a neten keringő mai Jugó szeletekhez. Barna tészta, piskótatekercs, vaníliapuding biztosan nincs az én receptemben...Ez a recept abból az időkből való, amikor nem lehetett kapni pudingport...
Jugó szelet
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
15 dkg zsír,
15 dkg cukor,
2 egész tojás,
1 sütőpor,
kevés tej,
Krémhez:
20 dkg  porcukor,
10 dkg vaj,
kevés rum, vagy rumaroma,
2 evőkanál kakaó,
2 marék őrölt dió,
baracklekvár

Elkészítése:
A zsírt a cukorral és a tojásokkal habosra kevertem, majd beleraktam a sütőporos lisztet is és annyi tejet, hogy könnyen sodorható tészta legyen. Tepsi hátán 4 lapot sütöttem belőle. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sült meg egy lap.
A krémhez a cukrot, vajat és a rumot habosra kevertem egy kevés tej hozzáadásával. Hozzátettem a diót és a kakaót is, és jól elkevertem.
Az egyik lapot összetördeltem, majd rumos-tejjel megöntöztem, de csak annyival, hogy ne ázzon szét a tészta, és legyenek ropogósabb darabok is benne. Végül ezt is a krémhez kevertem.
A lapokat baracklekvárral megkentem, majd ráterítettem a krémet is. A tetejét pedig porcukorral szórtam meg.

2017. január 1., vasárnap

Sajtosrúd egy kis csavarral

Az új évi pogácsa helyett, most csavart sajtosrudat sütöttem. A netten találtam a receptet, annyira dicsérték, hogy kipróbáltam.
Sajtosrudak egy kis csavarral

Hozzávalók:  ( 1 nagy tepsire való)

35 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 teáskanál só,
25 dkg margarin,
6 evőkanál víz,
1 evőkanál 20 %-os ecet,

A tetejére:
1 tojás,
trappista sajt reszelve

Elkészítése:

Egy tálba a lisztet, a sót és a sütőport összekevertem, ebben elmorzsoltam a margarint, majd hozzáadtam a folyadékokat. Egynemű tésztává gyúrtam és hagytam pihenni 2 órát. A recept szerint egy éjszakán át kell pihentetni és másnap sütni.
Én  két óra elteltével kisodortam, megkentem a felvert tojással, rudakat vágtam derelyemetszővel. A rudakat megcsavartam és így forgattam a reszelt sajtba.Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem.

Nagyon finom ropogós, de mégis omlós, ízletes rudak lettek, csak úgy etette magát...
  

2016. december 31., szombat

Boldog új évet kívánok!

Nichi-ya Nikoletta: Boldog új évet!

Nem akarom elhinni, hogy ismét itt tartunk.
Újra Szilveszter, na de hova rohanunk?
Van még pár perc, míg éjfélt üt az óra,
álljunk meg egy picit, legalább egy szóra.

Egy évvel ezelőtt pontosan itt álltunk,
az új évtől csakis jót és szépet vártunk.
De hozott jót és rosszat, hideget és meleget,
aggatott ránk jó pár hálátlan szerepet.

De most mégis kedvesen búcsúzzunk tőle,
s pozitívan tekintsünk a soron következőre!
Bízzunk abban, hogy kegyes lesz majd hozzánk!
Boldog új évet kívánok! Óév, viszlát!

B.Ú.É.K.!

2016. december 20., kedd

Mézeskalács vár

Idén is készültem az unokáimnak egy kis meglepetéssel. Mézeskalács receptjéből készítettem egy várat. Ez az első váram, meg eddig nem csináltam ilyet. A házikónak is nagyon örültek, bízom benne, hogy ennek is nagyon fognak örülni.
Mézeskalács recept itt.
Mézeskalács vár

Keménypapírból kivágtam a sablonokat.
16 db 5 x 15 cm-es téglalapot,
4 x 20 cm-es téglalap, ami a közepébe került.
4 x 11 x 10 cm -es téglalap az oldalfalaknak, azért 11, mert így adta ki, hogy felül legyen mind a két végén kocka.
A tetőnek pedig 2 5 x 5-ös négyzetből, csináltam a 4 háromszöget, na ez egy kicsit lehetett volna nagyobb is.
Az ablakokat és a kaput sütés előtt vágtam ki. Ha nagyon stabilra szeretnénk készíteni, akkor alapot is vágjunk neki és arra ragasszuk, én készítettem külön alapot, hanem csak ráraktam egy tálcára.
Kivágtam a tésztából őket, megsütöttem, majd főtt tojásfehérje habjával díszítettem. Hagytam megszáradni. Másnap ragasztottam össze. A ragasztónak kristálycukrot karamellizáltam, ebbe mártottam a széleket. Gyorsan összeragadt. De nagyon kell vigyázni, mert ha hozzáérünk, megégethetjük magunkat. Nekem sikerült is egy-két hólyagot összeszedni.

2016. december 15., csütörtök

Sonkás alagút

Vendégvárónak is ajánlom, nagyon finom, nekem nagyon ízlik. A zöldségek és a felvágott variálhatóak, ki mit szeret, vagy éppen mi van otthon.
Sonkás alagút

Hozzávalók:

20 dkg szeletelt gépsonka,
10 dkg parizer,
1 pár főtt virsli,
4 főtt tojás,
1 főtt sárgarépa,
2 savanyú uborka,
3 dl tejföl,
1 nagy majonéz,
1 db húsleveskocka,
1 dl víz,
1 csomag zselatin

Elkészítése:

A parizert, főtt tojást, sárgarépát, uborkát apró kockákra vágjuk. A vízből és a húsleveskockából levest készítünk, majd ebbe feloldjuk a zselatint. Összekeverjük a tejfölt és a majonézt, majd belekeverjük az aprólékot. Végül, hozzáadjuk a langyosra hűlt zselatinos levest.
Alufóliát teszünk egy őzgerincformába, majd az egészet kibéleljük a gépsonkával, csak annyit hagyunk, amit a tetejére teszünk. A gépsonkára öntjük a masszánk felét, erre rakjuk a virsliket, majd a massza másik fele következik és az egészet betakarjuk a maradék gépsonka szeletekkel. Ráhajtjuk a fóliát és hűtőszekrénybe hagyjuk megdermedni.

Jó étvágyat hozzá!



2016. november 5., szombat

Diós sütemény

Egyszerű és nagyon-nagyon finom. Nem tart sokáig az elkészítése...
Diós sütemény

Hozzávalók:

A két laphoz:
30 dkg liszt,
15 dkg margarin,
2 tojássárgája,
1/2 dl tejföl,
1/2 csomag sütőpor,
 9 dkg porcukor,
csipetnyi só

Töltelékhez:

5 dkg vaj,
17 dkg porcukor,
2 dl tej,
17 dkg darált dió,
1/2 csomag sütőpor,
2 tojásfehérje,
14 dkg liszt

Kenéshez:
Baracklekvár
Elkészítése:

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a a tojássárgákat, cukrot, tejfölt és a sót. Tésztát gyúrunk, jól eldolgozzuk,  két felé vágjuk és kelesztjük. Lisztezett deszkán külön-külön kisodorjuk a lapokat. Az első felét tepsibe rakjuk, megkenjük baracklekvárral, azután kerül bele a töltelék és betakarjuk a tészta másik felével.
A töltelékhez a vajat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a diót a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, jól elkeverjük, majd beleforgatjuk a tojásfehérjék habját is. Ezt a krémet öntjük a két lap közé. Forró sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A tetejére szórhatunk porcukrot is.

U.I.: Mákkal is nagyon finom!

2016. október 31., hétfő

Brassói aprópecsenye

A hosszú hétvégén brassóit készítettem. Nagyon szeretjük. Ez a recept az első szakácskönyvemből való, Szakácskönyv fiataloknak Végh Júliától. Ez a könyv 1984-ben jelent meg. Sokat használtam a házasságunk elején, számos receptet azóta is így készítek el. Ezt a receptet 1948- ban Gróf Nándor a MÁV utasellátó szakácsa találta ki, a Budapest- Brassó között haladó vonaton. Zsolnay Gábor szerint.

Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:
80 dkg szűzpecsenye,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika,
1 paradicsom,
3 dkg zsír,
2 gerezd fokhagyma,
kis törött bors,
1 kávéskanál pirospaprika,
kis majoránna,
só,
15 dkg füstölt szalonna

Elkészítése:
A sertés szűzpecsenyét vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított, apróra vágott hagymát a zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a húst, a hús fehéredéséig tovább sütjük, majd hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot. Erős tűzön kevergetve lepirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, beletesszük a péppé zúzott fokhagymát, a majoránnát. Külön edényben kisütjük a vékony csíkokra vágott szalonnát és elkeverjük a közben megpirult hússal. Ha szükséges utánaízesítünk. Kevés vizet öntünk alá. Ha elkészült, egészen rövid, tartalmas, barnás színű leve lesz. Sült burgonyával tálaljuk. 

U.I.: A szűzpecsenyét nem mindig sikerült beszereznem, ilyenkor sertéscomból készítettem, úgy is ugyanolyan finom.