2016. március 5., szombat

Hímes tojásaim

Idén saját készítésű kifújt és vakart tojásokat készítek az unokáimnak. Amikor a főzéshez, sütéshez tojásra van szükségem, akkor nem feltöröm a tojást, hanem kifújom. Így gyűjtöttem a tojáshéjakat.
A tojásokat alaposan megmostam, majd egyik végén kisebb, a másik végén nagyobb lyukat fúrtam. A kisebb lyukon keresztül fújtam ki a tojásokat. Tojás festékkel megfestettem, majd egy tördelhető pengés ipari késsel mintákat vakartam a tojásokra, végül színtelen körömlakkal lekentem.
Íme az eredmény:

2016. február 14., vasárnap

Burgonyás sárgarépakrém

Vitamindús, könnyen emészthető, kímélő ez a krém. Szárnyas húsok mellé köretnek nagyon finom, vagy feltéttel főzelékként is fogyasztható. Eperoham utáni diétás ételek egyike főfogásként.  Vegetáriánusok is kipróbálhatják. A sárgarépa karotin tartalmú ( A vitamin elő anyaga), ami zsírban oldódó vitamin, ezért mindig egy kis zsiradékkal együtt készítjük el.
Burgonyás sárgarépakrém

Hozzávalók: (1 személyre)

1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 szem burgonya,
1 gerezd fokhagyma,
1 evőkanál napraforgóolaj,
ízlés szerint só és ételízesítő.

Elkészítése:

Felszeleteljük a zöldségeket, és a fokhagymával együtt beletesszük egy lábasba. Felöntjük, annyi vízzel, hogy jól ellepje. Megfőzzük, hozzáadjuk az olajat, és az ízesítőket. A megfőtt zöldségeket összeturmixoljuk, krumplipüré állagú lesz.

U.I.:  Egy fájdalmas epegörcsön vagyok túl, és most diétáznom kell. Kétségbe estem, hogy mit fogok én enni, ha nem ehetek magyaros, fűszeres ételeket. Megtapasztaltam, hogy a diétás étel is lehet finom!

2016. február 1., hétfő

Diós-meggyes palacsinta vaníliaöntettel

A kisebbik fiam kérésére sütöttem ezt a palacsintát.  Egy tartalmas leves és desszertként ez a palacsinta elég ebédre. Nagyon laktató és ízletes étel.
Diós-meggyes palacsinta

Hozzávalók:

A palacsintához:
 Az arány ez, ahány tojás, annyiszor vesszük a többi anyagot is.
Én két tojással készítettem, 10 palacsinta lett belőle.
1 tojás,
1 dl tej,
1 dl szódavíz,
10 dkg liszt,
csipet só
a sütéshez zsír, vagy olaj

A töltelékhez:

20 dkg darált dió,
10 dkg cukor,
1 dl tej,
1 csomag vaníliás cukor,
1 evőkanál sárgabaracklekvár,
1 üveg meggybefőtt,

Az öntethez:

1/2 csomag vaníliás pudingpor,
1/2 liter tej,
3 evőkanál cukor,
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:

A keverőtálba raktam a hozzávalókat, előbb a tojást, majd a folyékonyat, végül a lisztet és gépi habverővel simára kevertem. Palacsinta sütőbe felforrósítottam egy evőkanál zsírt, majd egy kisebb merőkanálnyi palacsintatésztát öntöttem bele, Mindkét felét átsütöttem. A kisült palacsintákat diós krémmel töltöttem meg.
A diós krémhez a tejet felforraltam, és belekevertem a diót, cukrot, vaníliás cukrot. Amikor a tűzről levettem, akkor kevertem bele a baracklekvárt, Ezzel töltöttem meg a palacsintákat, majd meggyet szórtam rá. Összehajtogattam és vanília öntettel tálaltam.
Az öntethez felforraltam a tejet, egy kevés hideg tejjel kikevertem a pudingport, cukrot, és vaníliás cukrot. A forró tejbe öntöttem és simára kevertem. A töltött palacsintára öntöttem.
Nagyon finom, 1-2 palacsintával jó lehet lakni.
Jó étvágyat hozzá!

2016. január 31., vasárnap

Mexikói csilis bab

Ma egy finom ínyencséget készítettem a gyerekeimnek, nagyon szeretik a bab minden formáját. Ezért egy pikáns ízű, mexikói fűszerezésű babot főztem darált hússal.

Hozzávalók:

60 dkg darált sertéshús,
1 nagy fej hagyma,
5 gerezd fokhagyma,
1 piros paprika,
1 zöld paprika,
20 dkg sűrített paradicsom,
vörös bab konzerv (400 gr-os),
csemege kukorica konzerv ( 400 gr-os),
1 teáskanál erős Pista, vagy 2 csili paprika,
1 teáskanál só,
1/2 teáskanál őrölt fekete bors,
1 teáskanál fűszerkömény,
2 teáskanál őrölt piros fűszerpaprika,
1 teáskanál oregano,
2 teáskanál zeller zöld, vagy petrezselyemzöld,
kevés reszelt citromhéj,
1 teáskanál porcukor,
3 evőkanál napraforgóolaj,

Elkészítése:

Forró olajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a felkockázott paprikát. Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, és folyamatosan kevergetve 10 percig nagy lángon pirítjuk. Ezután öntjük hozzá a sűrített paradicsomot és egy kevés vizet. Felforraljuk, majd bele tesszük a babot és a kukoricát, ha szükséges még kevés vizet önthetünk alá. 10 percig főzzük még, hogy összeérjenek az ízek. Friss kenyérrel tálaljuk.

U.I.: A fűszerek helyett, használhatunk mexikói alapport is.


2016. január 24., vasárnap

Mézes-ketchupos-csípős és szezámmagos falatok

Nagyon szeretem az édes-csípős ételeket. Igazán különleges ízkombináció. Aki eddig még nem próbálta érdemes kipróbálnia.

Hozzávalók:

20 dkg sertéscomb (1 főre számolva)
só, bors ízlés szerint,
1 tojás,
1/2 dl  tejes víz, (fele-fele arányban)
4 evőkanál liszt,

szószhoz:
2 evőkanál ketchup,
3 evőkanál méz,
Erős Pista ízlés szerint,
szezámmag

Elkészítése:

A húst kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Sűrű palacsinta tésztát készítünk a vízből, tojásból és a lisztből, csipet sót is teszünk bele. Csomómentesre keverjük. Ebbe forgatjuk bele a húskockákat. Majd bő, forró olajban a bundás húsok mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.Lassan sütjük, hogy jól átsüljön, Majd kiszedve leitatjuk róla a felesleges olajat.
A szószhoz a mézet, ketchupot és az Erős Pistát összekeverjük, szórunk bele ízlés szerint szezámmagot és ebbe forgatjuk a kisült húsokat.
Én főtt rizzsel és sült krumplival tálaltam.

U.i.: Ezt az ötlet HahoPihe Konyhája adta. Csak a saját ízlésemre átdolgoztam egy kicsit. Ő csirkemellből készítette, de nekem csak comb volt itthon, így hát ebből készítettem. Annyira megtetszett, hogy azonnal el kellett készítenem, és nem bántam meg, nagyon finomra sikerült.

2016. január 19., kedd

Tócsni, avagy krumplis-lepény

Gyorsan szerettem volna valami finomat, és eszembe jutott a krumplilepény! Nagyon finom, ropogós klasszikus, gyorsan elkészíthető és olcsó étel. Rég ettem már ilyet, nagyon jól esett!

Hozzávalók:

1 főre:(öt lepény)
 2 szem burgonya,
1 kisebb vöröshagymának a fele,
2 evőkanál tejföl,
2 evőkanál liszt,
1/4 kávéskanál só,
bors ízlés szerint,
olaj a sütéshez.
Tócsni

Elkészítése:

A krumplit és a vöröshagymát nyersen lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, a tejföllel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, annyit, hogy keményebb masszát kapjunk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, ebbe tesszük kanalanként a masszát, majd kanállal ellapítjuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük. Szalvétával a felesleges olajat felitatjuk. Melegen tálaljuk, én fokhagymamártást készítettem mellé.
Tálalhatjuk tejföllel, amit fokhagymával ízesítünk, ketchuppel, vagy sajttal, de a friss saláták is jól illenek mellé.

U.I.:
Az eredeti receptben 1 tojás kell hozzá, de én tojás helyett tejfölt használtam, nekem így jobban ízlik.
Friss zöld fűszerekkel is lehet ízesíteni, pl. petrezselyemzölddel stb.

2016. január 9., szombat

Csokoládé torta

Annám nagyon szereti a csokitortát, ezért készítettem egyet. Amikor utoljára nálam jártak, azt kérte,  " Mamikám legközelebb, mire jövök kerek tortát csinálj nekem!" Hát lehet ilyen kérésnek ellenállni? Ugye, hogy nem! Én legalábbis nem tudtam... Látva unokáim ragyogó arcát, megérte a fáradtságot!
Csokoládé torta
Hozzávalók:
A tortalaphoz:
7 egész tojás,
17 dkg cukor,
17 dkg darált dió,
2 evőkanál kakaó,
1 kiskanál rétesliszt,
késhegynyi sütőpor

Krémhez:
2 tojássárga,
1 evőkanál erős feketekávé,
1 dl tej,
14 dkg cukor,
2 evőkanál kakaó,
20 dkg vaj,

Tetejére:
tejszínhab,
meggy,

Oldalára szeletelt mandula.

Elkészítése:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük, majd a tojások sárgáját is egyenként hozzáadjuk. Ezután a dió és a kakaó kerül bele, végül egy kiskanál réteslisztbe elkevert késhegynyi sütőport is belekeverjük.
Egy kizsírozott, kilisztezett közepes tortaformába öntjük, és előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30 perc alatt sül meg. Eleinte erős, majd 5 perc múlva takaréklángon sütjük. A sütő ajtaját sütés közben ne nagyon nyitogassuk, mert a tészta összeeshet. A sütőben még állni hagyjuk (nyitott ajtónál).
Ha kihűlt három lapra vágjuk. és megkenjük a krémmel a tetejét is.
A krém készítése:
Két tojássárgáját az 1 evőkanál kávéval, tejjel, cukorral, és a kakaóval simára keverjük. Gőzüstben sűrűre főzzük, majd a gőzről levéve, kihűtve belekeverjük a vajat.
Ezzel töltjük meg a tortát, valamint az oldalát és a tetejét is megkenjük vele. Az oldalára szórunk szeletelt mandulát. A tetejét tejszínhabbal, meggyel díszítjük.