2015. november 27., péntek

Szívtorta

Mama légyszíves csinálj nekem csokitortát!- kérte a kis unokám. Mami pedig elolvadva neki látott a sütéshez...
Szívformát választottam, hogy kifejezzem érzelmeimet iránta.
A nyáron kaptam torta receptet egy kedves ismerősömtől. Liszt nélkül készül a tortalap. Liszt nélkül még nem sütöttem tortát ez volt az első, de nem az utolsó.
Szívtorta 

Hozzávalók:
A tortához:
8 egész tojás,
15 dkg porcukor,
21 dkg dió, (mandula, vagy mogyoró is jó)
5 dkg reszelt csokoládé,
1 kávéskanál őrölt feketekávé,
1 teáskanál kakaópor

Krémhez:
5 tojássárgája,
5 evőkanál feketekávé,
15 dkg porcukor,
1 kávéskanál liszt,
5 dkg reszelt csokoládé,
1 kávéskanál kakaó,
30 dkg vaj

Elkészítése:

A nyolc tojássárgáját a porcukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a diót, kakaót, csokoládét és a kávét, jól kikevertem. A tojások fehérjéjét kemény habbá vertem és lazán belekevertem a masszába.
Ezután zsírozott, lisztezett szívformába öntöttem és forró sütőben sütöttem. 10-15 percig teljes lángon, majd amikor feljött a tészta és kezdett pirulni, akkor takarékon sütöttem kb. még 30 percig, hogy átsüljön a tészta. Kihűlés után ketté vágtam és a következő krémmel töltöttem meg. Az oldalát és a tetejét is ezzel a krémmel vontam be. Reszelt és késsel faragott csokoládéval megszórtam a tetejét és torta gyönggyel díszítettem.
A töltelékhez a tojássárgákat a porcukorral és a többi hozzávalóval elkevertem és vízüst felett sűrűre főztem. A vajat robotgéppel habosra kevertem, majd hozzáadtam a csokikrémet és jól összekevertem.

Nagyon ízlett az egész családnak!

U.I.: Az eredeti recept nem ír lisztet a krémbe sem. Én azért tettem bele, hogy biztosan kemény legyen a krém. 

2015. október 23., péntek

Csokiszalámi

A hosszú hétvége alkalmából, olyan sütit választottam, amit mind a két vőm szeret. Nekik kedveskedtem a csokis finomsággal. Egyszerű és gyors sütés nélküli édesség.

Hozzávalók:

1/2 kg keksz,
1 csésze feketekávé,
1/2 rumaroma,

50 dkg cukor,
25 dkg Rámamargarin,
2 egész tojás,
3 evőkanál kakaó
Csokiszalámi

Elkészítése:

A kekszet kisebb-nagyobb darabokra tördeltem, meglocsoltam 1 csésze feketekávéval, amibe öntöttem rumaromát is. Csak a kemény, ropogós keksz a jó!
A margarint felolvasztottam és belekevertem a cukrot és a kakaót, folyamatos kevergetés közben hozzáadtam a felvert tojásokat. Addig főztem, amíg a cukor felolvadt, majd hagytam hűlni egy kicsit.
Végül ráöntöttem a kekszre és jól összeforgattam az egészet.
Alufóliára öntöttem az egyik felét és rúd alakúra formáltam, majd a másik felével is így tettem.
Mindkét rudat hűtőszekrényben hagytam másnapig. Ekkor kibontottam és porcukorba hempergettem,  így még inkább hasonlít a szalámira.

U.I.
Előfordult már az is, hogy őzgerinc formát béleltem ki alufóliával és abba öntöttem a masszát.