2015. február 1., vasárnap

Papagáj szelet recept

Ez az édes sütemény recept igazán fenséges ízkompozíció. Kakaó, citrom és puncs kombinációja nyakon öntve csokival. Csupán csak három felé kell venni a tésztát, őzgerincbe megsütni, csokival nyakon önteni és már kész is.

Hozzávalók:

4 tojás,
30 dkg cukor,
25 dkg margarin,
30 dkg liszt,
1 sütőpor,
2 dl tejföl

1 csomag puncspudingpor,
2 kanál kakaó, (vagy 1 cs. csokipudingpor),
1 vaníliás cukor, citromhéj, (vagy vaníliáspudingpor)

Tetejére: tortabevonó, diónyi margarin
Papagáj szelet

Elkészítése:

A cukrot kikeverjük a margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejfölt,.A  lisztben elkeverjük a sütőport és ezt is hozzáadjuk.
Háromfelé vesszük a masszát.
  1. Az egyikbe megy a puncspudingpor
  2. A másikba a kakaó,
  3. A harmadikba a vaníliás cukor és a citromhéj.
Két őzgerinc formát kibélelünk zsírpapírral, (vagy kivajazzuk és lisztezzük).
Ezekbe a formákba belekanalazzuk a krémeket. Egy sor barna, egy sor sárga, és egy sor rózsaszín csíkot rakunk a forma hosszába és megsütjük.
A tetejére pedig csokimáz kerül.
A tortabevonót diónyi margarinnal felolvasztjuk és a sütire kenjük. Valódi csokoládéval még finomabb. 
De készíthetünk is csokimázat.
5 dkg margarin, 2 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaó, 2 evőkanál cukor.
A margarint a vízzel felolvasztjuk, belekeverjük a cukros kakaót, felfőzzük. Ezt öntjük a tésztára.


2015. január 31., szombat

Burgonyatál húsgombóccal recept

Nagyon finom egytálétel. Egyik variációja a darált hús elkészítésének. Gombóckák héjában főtt krumplival és nagyon finom mártással leöntve, sütőben sütve. Igazán ízletes, különleges, kicsit csípős ízű étel. Ajánlom ebédre, vacsorára.

Hozzávalók: 

30 dkg darált hús,
80 dkg burgonya,
1 fej vöröshagyma,
7 dkg sajt,
2 dl tejföl,
2 evőkanál liszt,
6 evőkanál olaj,
2 evőkanál curry por, (vagy szerecsendió),
paprika, kakukkfű
só, bors ízlés szerint,
1 tojás
Burgonyatál húsgombóccal

Elkészítése:


  1. A burgonyát a héjában megfőzzük, majd amikor kihűlt felszeleteljük.
  2. A hagymát megdinszteljük 2 kanál olajon, a húshoz adjuk, sóval, borssal, paprikával fűszerezzük, belerakjuk a tojást és összedolgozzuk az egészet.
  3.  Az erőleves kockát vízben felfőzzük.
  4. A mártáshoz: 

     4 kanál olajon megpirítjuk a lisztet a curryvel. (Én szerecsendiót használtam). Felöntjük a levessel, sóval, borssal, kakukkfűvel fűszerezzük, belereszeljük a sajtot. Hozzáadjuk a tejfölt és felforraljuk.
Tepsibe rakjuk a krumplit, majd közé tesszük a húsgombóckákat. Az egészet leöntjük a mártással és kb. 25 percig sütjük. Mivel nem curryvel készítettem, ezért én tettem bele még 1 kávéskanál erős pistát is.
Nagyon finom szaftos egytálétel lesz belőle.

Jó étvágyat hozzá!

2015. január 30., péntek

Szilvás gombóc recept

Az egyszerű szilvás gombóc receptje. Olcsó és finom, nem nehéz elkészíteni, gyors étel recept. A burgonyás tészta közepén fahéjas szilvával a gyerekek kedvence. Ajánlom ebédre, vacsorára.

Hozzávalók:


1 kg burgonya,
35 dkg liszt,
1 tojás,
csipet só,
2 evőkanál olaj,
zsemlemorzsa,

Töltelékhez:
fahéj, 
porcukor,
10-15 szem szilva
Szilvás gombóc

Elkészítése:

A krumplit megfőzzük, összetörjük, majd összegyúrjuk a liszttel, tojással, olajjal és a sóval.
Felteszünk egy fazék vizet, mire felforr már készen lesznek a kis gombócok. 
Alaposan lisztezett deszkán elsodorjuk a tésztát és az egészet felkockázzuk kb. 6x6 cm darabokra.
A szilvát kimagozzuk és fahéjas porcukorba forgatjuk. Minden kockára rakunk egy fahéjas szilvát. A két ellentétes sarkot összefogjuk, majd a másik sarkokat is összenyomjuk, majd gombócokat  formázunk belőlük. Vigyázzunk, hogy mindenhol jól összeérjen a tészta.
A zsemlyemorzsát kevés olajon megpirítjuk, 2 evőkanál cukrot  is keverünk bele.
Forró vízben kifőzzük a gombócokat, akkor jó, amikor feljönnek a víz tetejére a gombócok. Szűrőkanállal kiszedjük, rá a pirított morzsára, megrázogatjuk egy kicsit, hogy a gombócokat mindenhol érje a morzsa. Tálaló edénybe szedjük, a maradék morzsát ráöntjük és fahéjas porcukorral megszórjuk.

Készülhet szilvakompótból, vagy fagyasztott szilvával is, de akár lekvárral is elkészíthetjük.

Jó étvágyat hozzá! 

2015. január 18., vasárnap

Tésztában sült virsli

Gyors, egyszerű és finom. Hamar elkészíthető ebédre, vagy vacsorára, csak leveles tésztába kell tekerni a virslit és már kész is. Szerintem füstlivel a legfinomabb, mert így egy kicsit fűszeresebb az íze. Ez az étel recept vendégvárónak is kiváló. Nagyon mutatós és ízletes. Mustárral, ketchuppel, vagy salátával fogyasztjuk.


Hozzávalók:

2-3 csomag füstli,( 2 csomagból 8, 3 csomagból 12 rudacskát kapunk)
1 csomag fagyasztott leveles tészta,
tojás a kenéshez
Tésztában sült virsli

Elkészítése:

A sütő begyújtásával érdemes kezdeni, mert mire bemelegszik, már készen is vagyunk az előkészületekkel. A leveles tésztát kinyújtjuk, majd annyi csíkot vágunk belőle, ahány virslit akarunk sütni.
A virslit körbe göngyöljük a tésztával, úgy hogy a tészta kis része mindig  takarásban legyen. Ezeket a rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tojással megkenjük. Forró sütőben pirosra sütjük. Tehetünk a tetejére szezámmagot, sajtot is.

Ha még finomabbra akarjuk, akkor a virslit bevágjuk hosszában, és bacon szalonna csíkot rakunk bele, vagy kinek mi ízlik, lehet beletenni sajtot, hagymát, vagy akár mindegyiket. Ezután tekered a tésztába és úgy sütőd meg. A tetejére szórhatunk sajtot is. Majonézes salátával együtt tálalva nagyon laktató étel. El tudom képzelni szilveszterkor a már megszokott virsli helyett is!


Szórt rétes

Gyors, könnyű és finom túrós édes sütemény recept, lusta asszony rétesének is nevezik. Egyszerű, mert csak bele kell szórni a tepsibe az alapanyagokat és megsütni. Azoknak ajánlom, akiknek kevés az idejük, de gyorsan szeretnének sütni valamit. 


Hozzávalók:

30 dkg liszt,
2 dl porcukor,
10 dkg vaj,
50 dkg túró,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dl tej,
2 tojás,
1 csomag mazsola vagy,
20 dkg meggy (lehet más gyümölcs is)
Szórt rétes

Elkészítése:

 A vajat felolvasztjuk és a felét egy közepes méretű tepsibe öntjük. A lisztet a cukorral elkeverjük és a felét a tepsibe szórjuk. Erre tesszük a túró felét, majd a mazsolát, vagy más gyümölcsöt, majd következik a maradék túró és a maradék cukros liszt. A tejben elkeverjük a vaníliás cukrot és a tojásokat, hozzáadjuk a maradék vajat is. Az egészet ráöntjük a tetejére, úgy hogy mindenhol ellepje a cukros lisztet. Forró sütőben (200 fokon) megsütjük.
Én a sütő begyújtásával kezdtem, mert mire bemelegszik, már el is készülök vele (kb. 15 perc), a sütés pedig 30 perc.
Amikor kihűlt porcukrot szitálunk rá és szeleteljük.

Nagyon finom, gyorsan elkészülő édes sütemény.
Jó étvágyat hozzá!




2015. január 14., szerda

Barackos torta (Sütés nélkül)

Ez a finom barackos torta sütés nélkül, gyorsan elkészíthető. Ezt a receptet annak ajánlom, aki nem szeret a sütéssel vesződni. Háztartási keksz, vaníliakrém és barack kombinációja. Ilyenkor is üdítő finomság, de nyáron a nagy melegbe a hűtőből kivett gyümölcsös édesség igazi felfrissülést jelent az ember számára.


Barackos torta

Hozzávalók:

25 dkg háztartási keksz,
10 dkg margarin,
2 evőkanál porcukor,
rum aroma,
kb. 1 dl tej 

Krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor,
8 evőkanál porcukor,
1 liter tej,
őszibarack befőtt  ( csináltam már sárgabarackkal is, mindegyik nagyon finom)

Elkészítése: 

A háztartási kekszet összetördeljük, hozzáadjuk a hozzávalókat, összedolgozzuk, annyi tejet adunk hozzá, hogy összeálljon.
A vaníliás pudingporokból a tejjel és cukorral pudingot főzünk.
A tortaformát egy picit bemargarinozzuk, majd belenyomkodjuk a kekszes masszát egyenletesen. Ezután, szépen telerakjuk a félbe vágott barackokkal, majd a tetejére simítjuk a pudingot. 
Csokireszeléket, vagy kakaóport szórunk rá.  Hűtőszekrénybe tesszük, legalább 2 órára. Utána szeletelhető és fogyasztható. 

 Üdítő, hideg gyümölcsös finomság. 

2015. január 13., kedd

Sajtfánk

Vendégváró falatkák, nagyon finom. Gyorsan, bármikor egyszerűen elkészíthető ez a sajtos finomság! Liszt érzékenyek kukoricaliszttel, vagy rizsliszttel is elkészíthetik.

Sajtfánk
Hozzávalók:

A tésztához:
20-25 db 4 személyre

2.5 dl tej,
10 dkg vaj,
15 dkg finomliszt,
1 kávéskanál só,
1 késhegynyi bors.
4 db tojás,
10 dkg trappista sajt,

A tetejére: 
1 db tojássárga,
5 dkg trappista sajt

Elkészítése:
Hasonlóan készül, mint a képviselőfánk.
A tejet a vajjal felforraljuk, amikor forr, akkor hozzáadjuk a sóval, borssal elkevert lisztet. Takarék lángon addig keverjük, amíg teljesen homogén nem lesz, akkor jó amikor elválik az edény falától.
Hagyjuk hűlni egy picit, majd a tojásokat egyenként hozzáadva jól kikeverjük. Ezután beledolgozzuk a reszelt sajtot. A tésztamasszának nem szabad folyósnak lenni! Addig kell keverni, míg keményebb nem lesz.
Sütő papírral bélelt tepsibe, diónyi adagokat  nyomunk habzsákkal, (Én kanállal rakosgattam a halmokat.) A tetejét megkenjük felvert tojássárgájával, sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben  tesszük. Körülbelül 30 perc alatt megsül. A sütőt nem szabad kinyitni, amíg meg nem sülnek, akkor jó ha már szép piros a teteje, akkor nem esik össze.

Jó étvágyat kívánok hozzá!
Számolni kell vele, hogy gyorsan elfogy!