2017. augusztus 21., hétfő

Hajtogatott krumplis pogácsa

Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Hajtogatott krumplis pogácsája.
Hajtogatott krumplis pogácsa 
Hozzávalók:
1 kg nagyi titka búza finomliszt,
2 dkg só,
5 dkg élesztőt felfuttatni
1,5 dl langyos tejben,
1 tk cukorral,
1,5 dl étolaj,
2 tojás,
kb .6 dl langyos tej,
4 db főtt, kihűlt krumpli,
25 dkg margarin.
Elkészítése:
A liszttel elkeverjük a sót, majd beleütjük a tojást a felfuttatott élesztőt, az olajat és fokozatosan adagolva hozzáadjuk a tejet.
Jól kidagasztjuk,lelisztezni,letakarni és kb. 20 percig pihentetni.
Majd deszkára borítom, átgyúrom,és kisodrom, ráreszelem a kihűlt krumplit, a hideg margarint(de lehet disznózsír is) és feltekerem, mint a kalácsot és félbe hajtom. Pihentetem 10 percig és újra ugyan ez az eljárás még 2 X.
Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Végül kisodrom 2-3 cm vastagra, bemetélem a tetejét és kiszaggatom, kizsírozott tepsibe rakom, lekenem tojássárgájával, amibe egy csöpp tejet tettem, és a tepsin kelesztem, addig a sütő melegszik.180 fokon kb. 20 -25 percig sütőm, de lehet háromszögre is metélni, és leszórni köményes sóval,szezámmal.
 Magdaléna Dikácz Kapusňáková
Jó étvágyat hozzá! Levesekhez sütőm.

U.I.: Valami fenomenális ez a pogácsa, érdemes kipróbálni!
Nagyon szépen köszönjük ezt a finom pogácsa receptet Magdalénának!

Holdacskák

Henriett Csákvári Arnhold készítette és fotózta ezt a finom süteményt. Köszönjük szépen!
Holdacskák

Tészta:
15 dkg vaj,
15 dkg cukor, 
15 dkg dió,
7 dkg liszt,
1/2 cs sütőpor,
4 tojás keményre vert habja


Elkészítése:


180 fokos sütőben sütjük. Amikor kicsit kihűlt, a tetejére rákenjük a következőt : 15 dkg porcukor ,1 cs. vaníliacukor és 4 tojás sárgáját habosra keverni, visszatenni a sütőbe kicsit száradjon (100 fokos sütőben!).


Krém a tetejére: 


1 dl tej,
10 dkg cukor,
10 dkg darált dió,
10 dkg csokoládé,
5 dkg vaj,
Pár percig forralni ha meghűlt a kalács tetejére önteni és megszórni darált dióval!