2016. augusztus 20., szombat

Paradicsomlé télire

Kedvező áron sikerült vennem paradicsomot, így mindjárt vettem 15 kg. Régebben saját magunk termeltük meg a család számára szükséges éves mennyiséget. Így rendelkezésemre állnak ilyen méretű edények.
Paradicsomlé
Hozzávalók:
sok paradicsom,
cukor,
tartósítószer

Elkészítése:

Egyik nap a paradicsomokat megmostam, kivágtam a nem megfelelő részeket, négybe vágtam.
Egy nagy erre a célra rendszeresített edényben feltettem főni. Amikor megfőtt, hagytam kihűlni.
Másnap paradicsom passzírozón átnyomtam az egészet.
Egy mérőkancsóval megmértem a lémennyiségét.
Minden liter léhez, tettem 3 evőkanál cukrot ( ez ízlés szerint változtatható), majd az egészet felforraltam, Én a 10 l léhez tettem 2 kávéskanálnyi tartósítót. Régebben szalicilt használtam, most nátrium benzoátot  raktam bele. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Harmadik nap felcímkéztem és a helyükre raktam a finom nedűt.

Ivólének is nagyon finom, Paradicsomlevest, töltött paprikát, indiai curryt, stb. szoktam belőle csinálni.
U.I.:
Régen tölcséren keresztül töltöttem sörös üvegekbe, de ezekbe az üvegekbe sokkal egyszerűbb és gyorsabb belemerni.
Megjegyzés küldése