2015. december 20., vasárnap

Mézeskalács házikó

Unokáimnak idén is készítettem mézeskalács házikót karácsonyra. Tavaly is nagyon örültek a kis házikónak. A receptjét nem írom le még egyszer a mézeskalácsnál már leírtam.
Recept itt.

Mézeskalács házikó
Az alapjának egy tálcát használtam sablonnak és körbe vágtam a tésztán.
Keménypapírból vágtam ki egy 18 cm x 12 cm-es téglalapot sablonnak. A vékonyra sodort tésztából 4 ilyen téglalapot csináltam ezek lesznek a házikó két hosszabbik oldala és a teteje.
Ugyancsak papírból vágtam egy 12 cm x 12 cm -es kockát, a kocka a tetején van egy háromszög, aminek a két szára  8 -8 cm -es. Ezt egyben vágtam körbe a papírból. Ezt a sablont 2 x vágtam ki a tésztából. Még a nyers tésztán jelöltem ki az ablakokat és ki is vágtam. Ezután forró sütőben megsütöttem. Gyorsan sül. Hagytam kihűlni.
Az írókához 2 tojásfehérjét, 14 dkg porcukorral és pár csepp citromlével gőz felett  kemény habbá vertem.
Egy nejlonzacskót kilyukasztottam az egyik végén, ebbe töltöttem a habot és ezzel díszítettem a lapokat. A tetejét terülőmázzal vontam be. Ezt úgy készítettem, hogy az írókához pár csepp vizet adtam és ecsettel vittem fel a tésztára. Hagytam megszáradni a habot. Másnap következett az összeállítása, ugyancsak írókával, amit a házikó belsejében vittem fel. Ezzel az írókával díszítettem az apró mézes-kalácskákat is.