2015. augusztus 3., hétfő

Sárgabaracklekvár

Idén is főztem sárgabaracklekvárt. mi nagyon szeretjük. A legtöbb süteményembe is ilyen lekvárt használok. Még mindig nagyanyám módszerével készítem, nem sajnálom az időt rá, mert megéri vele fáradni.
Sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

7 kg érett sárgabarack,
2,5 kg cukor,
2 lapos kávéskanál  natrium benzoat,

(Én ezt a mennyiséget főztem meg. Kinek mennyi barack áll a rendelkezésére, annyit készít. 1 kg barackhoz 30-40 dkg cukrot kell számolni.)

Elkészítése:

Az érett és egészséges barackot leforrázom, így könnyen lejön a héja, majd a meghámozott, kimagozott barackot  négy részre vágom. Ekkor mérjem le és ehhez a mennyiséghez viszonyítom a cukrot.
Zománcozott edénybe teszem, hozzáadom a cukrot és a tartósítót, elkeverem. Egy napig lefedve állni hagyom.Nem turmixolom, nem zúzom össze, hanem  másnap kisadagokban kifőzőm lekvárnak. Két edényben főztem egyszerre, hogy gyorsabb legyen. Egyszerre csak 3 merőkanálnyi barackot főztem egy-egy edényben, ezt a mennyiséget kb. 10-15 perc alatt lehet sűrűre főzni állandó kevergetés mellett. Akkor jó, amikor a színe sötétebb lesz, és amikor a fakanalat végig húzom a lábasban, látom a lábas alját, mert nem folyik össze azonnal. Amikor elég sűrű, azonnal az előmelegített üvegekbe töltöm. Lezárom az üvegeket és száraz dunsztba teszem.. Én erre a célra hűtőtáskát használok, beleteszem az üvegeket és lezárom a táskát. 1-2 napot hagyom benne állni és utána rakom a helyére.
Miután nem aprítottam össze, így kisebb- nagyobb barack darabkákat is tartalmaz a lekvárom, amitől még finomabb és élvezetesebb lesz.