2015. június 8., hétfő

Eper lekvár

Kevés eperből, kevés cukorral és tartósítószer nélkül készítettem. Így gyorsan elkészült. Kis üvegekbe töltöttem azért, hogy ha megbontom gyorsan el is fogyjon...
Az eper sem egyszerre érik be, és nem is megterhelő ennyit elkészíteni.

Hozzávalók:

70 dkg friss eper,
15 dkg cukor,
1 evőkanál citromlé,
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: 

Alaposan több vízben is  megmostam az eperszemeket. Majd egy lábasba raktam és ráöntöttem a cukrot. Kézzel összezúztam a szemeket és feltettem főni. Először fedő alatt főztem és kevergettem. Fehér hab keletkezik, azt leszedegettem róla. 10 perc erős tűzön főzés után tettem bele a friss citrom levét és a vaníliás cukrot. Forrón üvegekbe mertem, három kis üveggel lett, azonnal lezártam és hűtőtáskában hagytam kihűlni.

A kis mennyiség ötletét a http://filantropikum.com/- on találtam, Az eredeti recept ott található.
Nekem ez azért jó, mert ahogy érik az eper, úgy tudom eltenni és mindig friss az eper.

Az, hogy kevesebb cukorral mennyire elálló ezután derül ki.
Én a lekvárokhoz eddig, 40-50 dkg cukrot szoktam tenni egy kiló gyümölcshöz, az biztos hogy úgy elállt több évig is. Mindig tanul az ember... majd beszámolok róla hogy mennyire volt elálló...
Persze csak ha marad belőle..., mert megkóstoltam az íze fantasztikus!