2015. május 3., vasárnap

Húsos kosárkák

Ezek a kis húsos kosárkák annyira megtetszettek, hogy  meg kell hogy osszam! Nagyon édesek! Húsvétra valók leginkább, de a gyerekeknek, unokáknak bármikor el lehet készíteni. Ez a recept Tepszi kreativitásának köszönhető.


Hozzávalók: 1 kg pulyka darált hús, 8 zsemle, 8 tojás + 1 tojás a lekenéshez, 1 nagy vagy 2 kisebb hagyma, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, majoranna, őrölt pirospaprika, langyos víz
A tésztához: 45 dkg BL112 félfehér kenyérliszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 3 evőkanál tönkölykorpa, 1 mokkáskanálnyi cukor, 2 mokkáskanálnyi só, 1 kis doboz natúr joghurt (175 gr) (ez a fent említett korpás zsemlétől +5 dkg liszttel tér el, így jobb tartása lesz a tésztának)Díszítéshez: snidling és apró tojás alakú paradicsom
Először a zsemle tésztáját készítem el, a itt megadott módon. Míg a tészta kel, addig összedolgozom a fasírt hozzávalóit: langyos vízben megáztatott zsemléket kifacsarom, hozzáadom a húshoz, ráütöm a tojásokat, belereszelem a hagymát és a fokhagymát és ízlés szerint fűszerezem. Alaposan összegyúrom, de nem forgatom morzsába, mert a pogácsákhoz, vagy ebben az esetben inkább gömböcökhöz jobban tapad a tészta.
A megkelt tésztát félbe veszem és nagyon vékonyra nyújtom, majd vékony csíkokat vágok belőle. A fasírtot kigombócozom és ráfonom a kosarakat, ahogy azt a kalács kosárnál bemutattam. A füleket külön készítem el és külön is sütöm. A füleket, ahogy a fotókon is látszik, többféleképp készíthetjük: lehet fonni, vagy két szálat sodorni.
A kész kosarakat “szájukkal lefele” sütőpapírral bélelt tepsire tettem, felvert tojással megkentem és 180 fokra előmelegített sütőben sütöttem, kb 35-40 percet. A füleket nagyjából 6-8 perc alatt sütöttem meg utána. Még melegen egyenesre vágtam a fülek alját és tojással hozzáragasztottam a kosár széléhez, majd az elzárt, de még meleg sütőbe visszaraktam, hogy odaragadjon:)
Fűszálra vágott snidlinggel és félbevágott paradicsomokkal kínálom.