2015. február 27., péntek

Gánica (dödölle)

Nagyanyáink étele ez a krumplis finomság. Főtt, sült krumplis tészta sült vöröshagymával és tejfellel.
Nagyon finom, egyszerű és gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók:

3-5 nagy szem burgonya,
Kb. fél kg liszt, ( nem mértem, annyit tettem hozzá, amit a krumpli fel vett)
só,
2 nagy fej vöröshagyma,
2-4 dl tejföl,
Ételrecept-tészta tejföllel
Gánica (dödölle)
Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, felszeljük, sós vízben megfőzzük, annyi vízben, hogy éppen ellepje.
Amikor, megfőtt, akkor (én egy kis levet öntöttem le róla, van aki nem önt le róla semmit) krumplinyomóval összetörjük.
Ezután az összetört krumplit feltesszük a tűzre és annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz és erőnket összeszedve fakanállal keverjük, beledolgozzuk a lisztet, ez a művelet egy kicsit nehéz. Jó kemény tésztát kapunk.
Amíg a krumpli fől, addig megpucoljuk a hagymát és felkockázzuk. Bő zsíron üvegesre dinszteljük.
Itt jön az én egyedi készítési módszerem, Nem sütőben sütőm, hanem serpenyőben, forró olajban. Kanalanként, teszem a forró olajba, de úgy, hogy a kanalat belemártom a hagymába és hagymásan szedem ki a tésztát és teszem az olajba és a tetejére is teszek a hagymából, ezt sütöm meg, amikor az egyik fele megsült, megfordítom és sütöm a másik felét, amikor megpirult, akkor kiszedem egy tálba, Ezt addig ismétlem amíg van tésztám. Ha marad a hagymából, akkor azt a tetejére öntöm és tejföllel kínálom.
Van aki, a hagymához őrölt pirospaprikát is tesz, tepsibe kanalazza a tésztát és a tetejére kerül a paprikás hagyma. Sütőben süti ropogósra. Ahány ház, annyi szokás...

Tojásos nokedli

Hamarosan itt a tavasz a tojásos nokedli szezonja, olcsó, gyorsan elkészíthető és ropogós, friss fejes salátával tálalva feltölti a szervezetünk vitaminnal.

Hozzávalók:

1/2 kg liszt,
2 tojás,
só ízlés szerint ( én 1 csapott kiskanál sót tettem bele),
Kb. 2 dl víz
7 tojás,
kevés olaj,
Ételrecept-tészták-tojásos
Tojásos nokedli

Elkészítése:

A lisztet a 2 tojással, sóval és vízzel kikeverjük, Annyi vizet öntünk hozzá, hogy ne legyen túl kemény, de folyós sem a tészta.
Egy fazékban vizet forralunk, és amikor forr, akkor beleszaggatjuk nokedliszaggatóval. Majd amikor feljön a nokedli a víz tetejére, akkor kiszedjük szűrőkanállal. Előre odakészítünk egy lábast, amibe egy kis olajat öntünk, erre szedjük ki a nokedlit és ráöntjük az előre felvert 7 tojást, amit szintén sózunk. Rásütjük a tojásokat és friss salátával tálaljuk.
Még finomabbá tehetjük, ha szalonnát sütünk alá és erre szedjük rá a nokedlit.