2015. január 6., kedd

Képviselőfánk

Egyszerű sütemény recept a képviselőfánk receptje, nem kell hozzá sok minden. Nem is tart sokáig elkészíteni. A végeredmény, pedig mutatós és finom. Habos, krémes puffancsok. Forrázott tésztát készítünk. Vaníliás krémmel töltjük...
Képviselőfánk

Hozzávalók:

Tésztához:

20 evőkanál víz, 
16 dkg zsír,
16 dkg liszt,
8 egész tojás,

Krémhez:

1/2 liter tej,
5 evőkanál liszt,
3 tojássárgája,
3 evőkanál cukor,
2 csomag vaníliás cukor, ( vagy vanília rúd bele)
2 dl tejszín



Elkészítése:

A zsírt a vízzel felforraljuk, amikor forr a lisztet belekeverjük, addig főzzük állandóan kevergetve, amíg el nem válik az edény falától. Levesszük a tűzről, a tojásokat leütjük és felverjük egy kicsit villával, majd apránként beledolgozzuk a meleg masszába. Egy nagy méretű tepsit kizsírozunk, lisztezünk, (vagy zsírpapírral bélelünk), majd kanalanként belerakjuk a masszát, a tetejét a kanállal megcsavarjuk egy kicsit. Ne rakjuk túl közel egymáshoz, mert megfognak nőni.  Egy nagy tepsibe 20 db kanál nagyságú gombóc kerül. Ha valaki nagyon szépet szeretne sütni, az habzsákba rakja a masszát és azzal nyomja a kis diónál egy picivel nagyobb méretű halmokat a tepsibe. Előmelegített sütőben sütjük. 10 percig nem szabad megnézni. Körülbelül 20 perc, míg elkezd pirulni, ha megpirult, akkor még takarék lángon szárítjuk egy kicsit ( kb. 15 percig). Utána lehet kivenni, én a sütőben hagyom kihűlni, így nem esik össze.

A krémhez a vaníliás cukrot a cukorral és a tojássárgákkal elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és csomó mentesre keverjük, egy kis tej hozzáadásával.(Ha vanília rudat használunk, akkor azt a tejhez adjuk hozzá). A többi tejet felforraljuk és elkeverjük benne a tojásos masszát és pudingot főzünk belőle. Amikor kihűlt, akkor a  habbá vert tejszínből adunk hozzá 4 kanállal. Ezzel lazítjuk a krémet.  Finoman elkeverve, hogy ne törjön meg a hab.

A kis fánkok tetejét levágjuk, és ebbe kanalazzuk a krémet. Aki nagyon mutatós fánkocskákat szeretne, az habzsákból nyomja bele és így szebb lesz. Rakhatunk a krém tetejére még tejszínt, ettől szebb, finomabb és magasabb lesz, de ez akár el is maradhat. Ha készen vagyunk, visszahelyezzük a kis kalapokat és megszitálhatjuk porcukorral, és már kész is a remekmű. Aki még a tetejét tovább szeretné cifrázni, az olvasztott csokoládét is csurgathat rá.

U.I.:
Amikor több félét sütöttem, kevesebb időm állt rendelkezésre, akkor volt már olyan, hogy a vanília krémet 2 csomag vaníliás puding porból  készítettem el. Úgy is nagyon finom.

Képviselőfánk 6 tojásból

Az arány a következő:
15 dkg zsír,
15 dkg liszt,
17 kanál víz,
6 tojás,

Elkészítése a fentebb leírt módon történik.